gimenez-cruz

VK Sportsphoto/ FSV De Feijenoorder-Piet Bouts

Analyse

Santiago Giménez in de voetsporen van Julio Cruz

Twan

Met Santiago Giménez heeft Feyenoord deze transferperiode een jonge talentvolle spits uit Zuid-Amerika gehaald. De verwachtingen rondom de Mexicaan zijn hooggespannen. Zijn komst doet denken aan die van Julio Ricardo Cruz in 1997. Ook de Argentijn werd aangekondigd als toptalent, terwijl voorheen niemand van hem had gehoord. 

Julio Ricardo Cruz

Op de Open Dag in 1997 stapt de 23-jarige Julio Cruz uit de helikopter. De Argentijn is door Feyenoord opgepikt bij het Argentijnse River Plate. Met de aankoop verbreekt Feyenoord het eigen transferrecord. Voor een bedrag van omgerekend 5,4 miljoen euro komt de spits naar Rotterdam. De verwachtingen zijn hooggespannen. Cruz wordt gezien als een van de grootste Argentijnse talenten, met een fijnbesnaarde techniek en een neusje voor de goal. Bovendien een spits met de looks die de harten van vrouwelijke fans sneller laat kloppen.

Cruz heeft de bijnaam El Jardinero, wat Spaans is voor 'de tuinman'. Dit dankt hij aan de bijzondere start van zijn carrière. De Argentijn was namelijk tuinman bij voetbalclub Banfield, waar hij een keer mocht invallen bij een jeugdteam door een tekort aan spelers. Zijn optreden was direct overtuigend, waarna hij het tuinieren achter zich liet voor een carrière als profvoetballer.

Cruz speelt uiteindelijk drie seizoenen in De Kuip. In die seizoenen is het vaak afwisselend. Bij Cruz vechten adoratie en ergernis om voorrang. Dikwijls lijkt hij er geen zin in te hebben en zet dan geen stap te veel. Of zijn temperament zit in de weg, wat hem een domme rode kaart opleverd. Maar Cruz weet altijd te pieken als het nodig is. Zijn aandeel in het landskampioenschap '98/'99 is met 15 treffers groot. Ook wint hij de Johan Cruijff Schaal door Ajax in de Arena met 3-2 te verslaan. Maar bovenal vlamt de spits in de Champions League, wanneer de hele wereld meekijkt. Zo is Cruz de grote man wanneer eerst Juventus (2-0, 1997) en later Olympique Marseille (3-0, 1999) in een kolkende Kuip tenonder gaan.

Het levert hem een transfer op naar de Italiaanse Serie A. In 2000 koopt Bologna de spits voor 8,2 miljoen euro. Bij Feyenoord speelt Cruz uiteindelijk 110 wedstrijden, waarin hij 51 keer scoort.

'Santi' versus 'El Jardinero'

Santiago Giménez en Julio Cruz kennen verschillende overeenkomsten. Om te beginnen zijn ze beide van Latijns-Amerikaanse komaf en al op relatief jonge leeftijd door Feyenoord naar Rotterdam gehaald (Giménez 21, Cruz, 23). De transfersommen die voor hen zijn betaald ontlopen elkaar niet veel. Giménez kwam voor 4 miljoen, Cruz destijds voor 5,4 miljoen. Maar ook als voetballers delen ze speltechnische kwaliteiten. Beide zijn lange, sterke spitsen (1,83m en 1,90m) en kunnen met hun kracht een blok zetten om als aanspeelpunt te fungeren. Daarnaast zijn zowel Santi als El Jardinero uitstekende koppers en pikken ze regelmatig een doelpunt mee.   

Toch zijn er ook verschillen te vinden tussen de Mexicaan en Argentijn. Cruz was op het moment van aantrekken als voetballer verder dan Giménez, al was hij ook twee jaar ouder. Zijn 17 doelpunten waren cruciaal voor het kampioenschap van River Plate, waar Santiago afgelopen seizoen goed was voor zeven doelpunten namens Cruz Azul. Wel schoot Giménez dit seizoen bij Cruz Azul uit de startblokken (vijf goals in vier wedstrijden) alvorens hij naar Rotterdam vertrok. Een ander verschil is de wedstrijdmentaliteit. Vooral tegen mindere tegenstanders kon Cruz er ongeinspireerd bijlopen en lui ogen. Giménez hebben ze in Mexico juist leren kennen als iemand die altijd strijdt.

Het is aannemelijk dat Giménez een overgangsperiode nodig heeft om in Nederland zijn draai te vinden. Precies zoals Cruz dat ook had. Een andere cultuur, een vreemde taal en een ander type voetbal. Gecombineerd met de hoge verwachtingen zal er veel op Gimenez afkomen.

De komende seizoenen zal blijken of Santi in de voetsporen kan treden van El Jardinero.

 

Delen

Reacties

Sterker nog, Gimenez is van origine Argentijn.
Als je inflatie vanaf 1997 meerekent is de transfersom in EURO's vandaag van Cruz ongeveer 8.2m EURO.
5,4 mln voor 100% transferrechten of 4 mln voor 40% transferrechten...niet helemaal hetzelfde, tenzij je appels met peren wil vergelijken