szymanski

VK Sportphoto

Nieuws

Deze Poolse voetballers gingen Szymański voor bij Feyenoord

Dennis

Sebastian Szymański scoorde afgelopen zondag de belangrijkse gelijkmaker in de Klassieker. De Pool is een van de vele nieuwe spelers die sinds de zomer bij het eerste elftal terecht zijn gekomen. Hij is tevens de elfde Poolse voetballer die namens Feyenoord in De Kuip heeft gespeeld. In dit artikel blikken we terug op zijn landgenoten die hem voorgingen.

WLODI SMOLAREK

Wlodzimierz Smolarek is de eerste Poolse voetballer die voor Feyenoord uitkwam. Hij kwam in een moeilijke periode naar De Kuip, eind jaren ’80. Smolarek was een grote Poolse speler die al was uitgekomen en had gescoord op de WK’s van 1982 en 1986. In de winterstop van het seizoen 1989/1990 vertrok hij naar FC Utrecht waar hij zou uitgroeien tot een absolute publiekslieveling. In 2012 overleed Wlodi, slechts 54 jaar. De eerstvolgende wedstrijd die op het programma stond na zijn overlijden was toevalligerwijs Feyenoord– FC Utrecht. Wlodi werd door beide supportersgroepen op prachtige, eervolle wijze herdacht. Later zou ook zijn zoon Ebi voor Feyenoord uitkomen, zie verderop in dit artikel.

HENRYK BOLESTA

De keeper, met snor, stond in de eerste seizoenshelft van het seizoen 1988/1989 onder contract bij Feyenoord en stondzeven wedstrijden onder de lat. Hij maakte daarin bepaald geen goede in druk en mocht al snel weer vertrekken uit De Kuip. Hij vervolgde zijn loopbaan bij Roda JC, waar hij wel een vaste waar de werd. Namens de ploeg uit Kerkrade speelde en verloor hij in 1992 de KNVB Bekerfinale van Feyenoord. Hij moest in de finale doelpunten toestaan van John de Wolf, Gaston Taument en Jozsef Kiprich. Na zijn loopbaan bleef hij in Nederland wonen en de eenmalig Pools international kwam in juni 2017 wat minder in het nieuws: hij werd opgepakt vanwege een wietkwekerij in zijn huis.

TOMEK IWAN

De verwachtingen waren hoog toen Tomek Iwam naar Feyenoord kwam. De rechtsbuiten had immers uitstekend gepresteerd bij Roda JC dat het medio jaren ’90 erg goed deed in de Eredivisie. Maar zijn periode in De Kuip was helaas geen doorslaand succes. Na twee seizoenen vertrok hij naar nota bene PSV, waar het er ook nooit helemaal uitkwam. Een slechte voetballer was hij niet, getuige zijn 40 interlands en hij werd ook kampioen met PSV. Hij had alleen veel moeite met de Nederlandse cultuur, er werden veel grappen over hem gemaakt. Des te opvallender is het dat hij na zijn voetballoopbaan uit zou groeien tot een zeer succesvol zakenman.

MAREK SAGANOWSKI

Een naam die vermoedelijk niet bij alle lezers een belletje zal doen rinkelen. Saganowski bleef dan ook maar kort in De Kuip. Hij kwam tot slechts zeven duels, net zoveel als de eerder genoemde Bolesta. Later zou hij toch nog aardig doorbreken, onder andere bij het Engelse Southampton, maar ook bij het Poolse nationale elftal. Zo nam hij deel aan het EK 2008, toen Leo Beenhakker bondscoach van Polen was.

JERZY DUDEK

Een naam die we natuurlijk wel allemaal kennen. Een van de beste keepers uit de historie van Feyenoord. En wie had dat gedacht na een weifelende start. Onder andere bij het Champions

League debuut van Feyenoord in Turijn tegen Juventus ging de jonge Poolse keeper in de fout. Maar hij herstelde zich, en hoe! Hij was een dragende speler in het kampioenselftal van 1999. Zijn uitstekende periode in De Kuip werd beloond met een toptransfer naar Liverpool. Hij zal daar voor altijd herinnerd worden aan de strafschoppenserie tijdens de Champions League finale van 2005. Liverpool kwam sensationeel terug van een 0-3 achterstand en Dudek werd de absolute held door twee strafschoppen te stoppen. Hij deed dit a la Bruce Grobbelaar, dansend op de doellijn. In 2017 was Dudek degene die de schaal mocht overhandigen aan Dirk Kuijt, onze aanvoerder van het kampioenselftal.

TOMASZ RZASA

Linksback Rzasa kwam over van De Graafschap naar Feyenoord. Hij viel eerder op tijdens Feyenoord – De Graafschap met het maken van een eigen doelpunt, gevolgd door het lied: ‘Alles op die drie olé, olé’. Dit bleven de supporters zingen toen hij daadwerkelijk namens Feyenoord in De Kuip actief was. Ondanks het aantrekken van de Chileen Mauricio Aros was de Pool de vaste linksback van het elftal dat in 2002 de UEFA Cup won. Namens Polen was hij actief op het WK 2002. Later zou hij in Nederland nog uitkomen voor sc Heerenveen en ADO Den Haag.

EBI SMOLAREK

De zoon van de eerder genoemde Wlodi Smolarek doorliep de jeugdopleiding bij Feyenoord en haalde het eerste elftal, voornamelijk als rechtsbuiten. Begin 2002 ging het echter lelijk mis voor hem. In de uitwedstrijd tegen Sparta liep hij een zware knieblessure op en daarna werd hij ook nog eens door de UEFA voor drie maanden uitgesloten van Europese wedstrijden. Hij kreeg deze straf omdat bij een dopingcontrole in zijn urine een lichte verhoging van het toegestane cannabisgehalte was aangetroffen. Hierdoor miste hij de UEFA Cup finale tegen Borussia Dortmund. Zijn trainer toen – Bert van Marwijk - haalde hem echter in 2004 naar Dortmund. Bij Feyenoord zag de nieuwe trainer Ruud Gullit het namelijk meer zitten in Salomon Kalou. Dat Smolarek toch altijd een echte Feyenoorder is gebleven bewijst onder staand verhaal wel: In zijn tijd bij Dortmund speelde de club een oefenduel tegen Ajax. De bus van de Duitsers kreeg pech en kon zo dus niet de ArenA bereiken. Ajax stelde daarop hun bus beschikbaar om de geel-zwarten op te pikken. Ebi Smolarek weigerde echter in te stappen, als echte Feyenoorder wilde hij niet reizen in een Ajax-bus. Tegen collega’s van Borussia Dortmund zei hij: “Du würdest auch nicht im Schalke-Bus fahren, oder?” Clubliefde kan blijkbaar erg ver gaan, na zijn vertrek is Smolarek nog altijd Feyenoorder in hart en nieren.

ZBIGNIEW MALKOWSKI

Helaas kwam keeper Malkowski in het rijtje met Bolesta terecht. Hij werd al snel verhuurd aan Excelsior met wie Feyenoord een succesvol samenwerkingsverband had. . Bij Feyenoord bleef zijn verblijf beperkt tot één wedstrijd, die ook nog eens verloren  ging thuis tegen Heerenveen (1-3).

MICHAL JANOTA

De talentvolle linksbuiten kwam in 2006 naar Rotterdam. Na twee jaar in de jeugdopleiding werd hij door trainer Gertjan Verbeek bij het eerste gehaald. Na een goede voorbereiding volgde zijn officiële debuut tegen PSV in de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal (0-2 verlies). Niet veel later maakte hij zijn Eredivisiedebuut in de uitwedstrijd tegen Heracles Almelo. Misschien wel zijn hoogtepunt vond plaats in een bekerwedstrijd tegen TOP Oss. Na 0-0 in reguliere speeltijd, scoorde Janota in de verlenging twee keer. Na zijn periode bij Feyenoord speelde hij nog bij Excelsior en Go Ahead Eagles.

KAMIL MIAZEK

Keeper Kamil Miazek hoort eigen lijk niet in het lijstje, omdat hij geen enkele wedstrijd in Feyenoord 1 heeft gespeeld. De keeper speelde drie jaar in de jeugd op Varkenoord, maar een doorbraak zat er niet in. Ditzelfde was het geval bij Leeds United. Hij mocht daar weliswaar een aantal keer op de bank plaatsnemen, maar een optreden in het eerste elftal zat er niet in. Inmiddels is hij weer terug in Polen.

SEBASTIAN SZYMANSKI

De start van Szymański bij Feyenoord is zeer veelbelovend. In zijn eerste competitiewedstrijd tegen Vitesse strooide hij met mooie passes en voorzetten met zijn linkerbeen. Het leverde direct al twee assists op en tegen Emmen maakte hij in De Kuip zijn eerste officiële doelpunt namens Feyenoord. Zijn fraaie treffer tegen Go Ahead Eagles deed menigeen, waaronder Hans Kraaij junior terugdenken aan Willem van Hanegem. Het kan haast niet anders of we gaan nog veel plezier aan hem beleven. De vraag is nog even of dat als nummer 10 zal zijn, of mogelijk als hangende rechtsbuiten. Trainer Arne Slot kan meer kanten met hem op. De Pool is er alles aan gelegen zo goed mogelijk te presteren om er ook voor te zorgen dat hij bij de Poolse selectie voor het WK 2022 zal zitten. Binnenkort speelt hij met Polen tegen Nederland. Hij staat nu nog onder contract bij Dinamo Moskou. Zijn contract in de Russische hoofdstad loopt tot de zomer van 2026, maar door de oorlog in de Oekraïne en de regels die de FIFA daarop aanpaste, kon hij op huurbasis naar Feyenoord. Er is tevens een koopoptie bedongen door de Stadionclub. Volgens diverse media schijnt dat bedrag rond de tien miljoen te liggen. Laten we hopen dat Szymański het zo goed blijft doen, dat deze gelicht gaat worden en wellicht voor minder geld want met tien miljoen zou hij de duurste aankoop ooit worden.

Bron: Perspectief

Delen

Reacties

Gaan ze zijn koop optie aan het einde van het seizoen activeren of niet denk je?
Hemel en aarde bewogen en transfer record verbroken om Iwan te halen voor Ik dacht 4 miljoen gulden (€1.8m), was het weer helemaal niets haha, bij PSV ging het nog wel dacht ik.
Saganowski ook z'n belofte nooit waargemaakt, volgens mij een ernstig motorongeluk gehad na zijn periode bij Feyenoord, was een groot talent toen, net als Claucio, Tim Vinken, Gunlauson broers, Alotey RIP, Varkevisser, Ahchahbar.
Allemaal nooit het talent waargemaakt, doodzonde..