beltman-2

VK Sportphoto

Nieuws

Dirk Kuyt: “Dankzij hem zijn we kampioen geworden”

Ference

Afgelopen vrijdag was Erwin Beltman voor het laatst werkzaam in De Kuip. Helaas wist Feyenoord geen drie punten te pakken in zijn afscheidswedstrijd tegen Fortuna Sittard. In gesprek met Omroep West blikt hij terug op zijn succesvolle dienstverband in De Kuip en verklapt hij drie geheimen over 'zijn grasmat'. 

Allereerst wordt de mat gekweekt op de voedingsrijke bodem in Limburg, waarna deze in Rotterdam wordt neergelegd. Met man en macht worden de graszoden daarna klaargestoomd voor de Eredivisie wedstrijden. "Op tijd bemesten en schade goed herstellen na de wedstrijd. Daarnaast frequent zaad in de grond stoppen zodat-ie goed dichtblijft en er geen rotzooi binnenkomt. Ook moet er op tijd water worden geven en er regelmatig worden gemaaid."

Het tweede geheim zit hem in het belangrijkste ingrediënt voor de mat; Beltman zijn passie. De tijd die hij in de mat stak, kende ook een keerzijde: "Maar wat ik bijvoorbeeld niet ga missen, is dat ik elk weekend bezig was. Ik was namelijk altijd hier de afgelopen negen jaar. Ook al was er geen wedstrijd. Dan zette ik mijn vrouw en dochter af bij de bioscoop en ging ik samen met mijn zoon de mat bemesten, besproeien of wat dan ook. Ik wilde niet de beste zijn, ik wilde de beste blijven. Ik bleef daar maar in doorgaan en mijn vrouw accepteerde dat gelukkig. Ze heeft de afgelopen jaren heel veel films gezien in de bioscoop. Dus voor mij en voor haar zullen de weekenden vrij nu wel lekker zijn."

In een gesprek met Voetbalzone gaf Beltman aan dat hij de mogelijkheid had om deze passie ook ergens anders uit te voeren. Toenmalig PSV-trainer Mark van Bommel wilde de grasmeester destijds naar Eindhoven halen. Beltman bleef de Rotterdammers echter trouw. 

Het derde geheim is de meest opvallende. Beltman kende namelijk (indirect) een groot aandeel in de 1-0 van Dirk Kuyt in de kampioenswedstrijd tegen Heracles. "Te Wierik glijdt weg en Kuyt kan het al heel snel doen, en doet het!", zo luidt het welbekende ESPN commentaar. Dit wegglijden had die dag deels met 'de strategie' van Beltman te maken, zo vertelt Dirk Kuyt. "Voor de kampioenswedstrijd vertelde hij dat het gras nog korter was gemaaid dan hij normaal doet. Heracles was kunstgras gewend en volgens hem vonden ze dat kortgeknipte gras niet lekker." Beltman daarover: "Dat heb ik in goed overleg met de trainer van toen, Giovanni van Bronckhorst, gedaan.  

Kuyt sluit lovend af. "Het is een fantastisch bevlogen grasmeester. Dankzij hem zijn we kampioen geworden."

Delen