pierre-van-hooijdonk

VK Sportphoto

Nieuws

“Ik stel spelers op die doelpunten kunnen maken, uiteindelijk gaat het daar om”

Van de redactie

Feyenoord speelde tegen Sturm Graz een goede eerste helft. Daarin creëerde het voldoende mogelijkheden om met een voorsprong de rust in te gaan. De laatste weken stokt echter het rendement uit kansen. Op belangrijke momenten laten de Rotterdammers na de tegenstander pijn te doen, met tegenvallende resultaten als gevolg.

Pierre van Hooijdonk stelt in gesprek met ESPN vooral het rendement van de buitenspelers aan de kaak. “Alles valt of staat bij Feyenoord bij de vorm van de links- en rechtsbuiten”. Daarbij is de oud-spits vooral kritisch over de inbreng van Alireza Jahanbakhsh. De Iraniër lijkt momenteel in niets op de speler die bij AZ furore maakte.   

Van Hooijdonk oppert dat Feyenoord – gezien de huidige vorm – even helemaal niet met buitenspelers moet spelen. Volgens de oud-spits is een 4-2-2-2-formatie een goede optie. 'Misschien moet je met twee spitsen gaan spelen, omdat je verder zo weinig hebt staan. Met Szymanski en Kökçü daarachter en daar weer achter Geertruida en Timber als blok. Ik heb over Ajax ook gezegd voor Napoli-uit dat ze misschien eens met vijf verdedigers moesten gaan spelen en dat is dan vloeken in de kerk. Dit met twee spitsen gaat Slot ook niet doen', aldus de oud-Feyenoorder.

En om zijn alternatieve spelformatie kracht bij te zetten: “Ik stel mijn doelpunten altijd op”. Een basisopstelling met zowel Danilo als Gimenez is geen voor Van Hooijdonk een logische gedachte. “Ik stel de spelers op die doelpunten kunnen maken, want uiteindelijk gaat het daar om”. 

Delen

Reacties

Ik ben het vaak met Pierre eens maar nu toch ff niet. Gaan spelen met 4-4-2, betekent dat je de veldbezetting wéér gaat veranderen. Het verschil is waarschijnlijk nog veel groter dan bij de omzetting van 4-3-2 naar 5-3-2. En die aanpassing heeft ook niet veel opgeleverd. Je kunt zelfs constateren dat Feyenoord na de twee wedstrijden waarin dat werd geprobeerd slechter is gaan spelen. Om dan een nog grotere aanpassing te gaan uitproberen, lijkt mij heel onverstandig.
Idrissi is niet beschikbaar, in Paixão lijkt Slot het nog niet echt te zien zitten, Jahanbakhsh heeft o.a. in de thuiswedstrijd tegen Sturm Graz laten zien wel degelijk te kunnen 'leveren' vanaf de zijkant. Dus lijkt het nu de beste optie om hem (rechtspoot) de komende wedstrijden te laten staan en ook een vaste keuze te maken voor de wedstrijden tussen de linkspoten Dilrosun en Wålemark en de cenrumspitsen Danilo en Giménez.
Waar Slot een aanpassing zou moeten doen is op het middenveld: Timber en Kökcü. Beide laten spelen is te veel van het zelfde en te weinig controle en stabiliteit. Kökcü heeft nadrukkelijk de beste vorm dus die laat je staan. Szymanski op de 10-positie lijkt de beste keuze voor hem en dus voor Feyenoord. Dan ligt het voor de hand dat Geertruida en Wieffer in aanmerking voor de rol als meest controlerende middenvelder.
Zou Slot voor Wieffer (durven) kiezen dan moet achterin kiezen voor Geertruida of Pedersen op rechts en Lopèz of Hartmann op links. Die keuze kan worden bepaald door de vraag hoe je de vleugelspitsen opstelt. Speel je daar met de linkspoot op links en de rechtpoot op rechts dan heb je de opkomende backs minder nodig om het voorin breed te houden/maken en ligt een keuze voor Geertruida en Hartman voor de hand. Stel je de vleugelspitsen tegendraads op heb je de opkomende backs wel nodig en zijn Pedersen en Lopès de betere opties.
Als buitenspelers niet leveren dan is zo’n aanpak een prima optie natuurlijk.
Maar als je buitenspelers links op links en rechts op rechts zet kunnen ze tot de achterlijn doorlopen en hem daar voorslingeren. Nu heb je een links op rechts en rechts op links die komen naar binnen om naar hun goede voet te kunnen al voor er een voorzet kan komen. Dat is te verdedigen daar ga je als tegenstander gewoon op trainen... Spelers die het veld breed houden is zeker een goed plan
Speel anders met 11 aanvallers en zonder keeper. Een keeper maakt doorgaans geen doelpunten.