Feyenoord - Olympic Marseille, sfeeractie "Never stop Dreaming"

VK Sportphoto

Nieuws

Dit is hoe Feyenoord een volgende fakkelzee kan voorkomen

Van de redactie

Feyenoord ontving vorig seizoen voor een slordige 650.000 euro aan boetes van de UEFA, waarvan een groot deel voor het afsteken van fakkels. Ondanks verschillende oproepen lukt het de club niet de supporters te weerhouden vuurwerk af te steken. 

Gedragswetenschapper Malte Dewies van de Erasmus Universiteit deed onderzoek naar de onwelwillende houding van de supporters. Hij denkt de oplossing te hebben, zo vertelt hij in Algemeen Dagblad

Dewies ging voor zijn onderzoek onder meer in gesprek met fanatieke supporters. Volgens de onderzoeker zal het niet meevallen nieuwe vuurwerk boetes te voorkomen. Dit komt vooral omdat de fanatieke aanhang erg wantrouwend is richting de gemeente. “Er moet een brug geslagen worden tussen de fanatieke fans en de gemeente, waarbij zij zich in elkanders positie verplaatsen”. Dat kan door middel van een gesprek onder begeleiding van een mediator. “Juist vanwege dat wantrouwen. De kans dat het tot een confrontatie komt als ze meteen tegenover elkaar zitten, is anders te groot. En je kan dit maar één keer goed doen.’’

De toenemende wantrouwen tussen de supporters en de gemeente komt vooral door het Feyenoord City project. De fanatieke aanhang denkt dat de bouw van een nieuw stadion mede is bedoeld om hen uit te bannen. Bij de totstandkoming van de stadionplannen is vooral óver de supporters gesproken en onvoldoende mét de supporters. “Dat zijn gevoelens die bij de gesprekken moeten worden overwonnen”, aldus de onderzoeker.

Dewies promoveerde donderdag cum laude op zijn onderzoek. Daarin bestudeerde hij meerdere Rotterdamse problematieken aan de hand van gedragswetenschappen. Naast het ongeoorloofd afsteken van vuurwerk bij Feyenoord, keek hij ook naar de ophoping van zwerfvuil naast afvalbakken en de respons op aanmaningen naar mensen die teveel bijstand hadden ontvangen. Bij de afvalkwestie zorgde een sticker met een boodschap voor een enorme verbetering, terwijl bij de aanmaningen een kleine hulpbiedende tekst de oplossing was. Volgens Dewies heeft een sticker, hard optreden of een vriendelijke tekst geen zin bij het tegenaan van fakkels. “Omdat de supporters in hun ogen niets verkeerd doen. Hoewel het verboden is, associëren zij het vuurwerk helemaal niet met geweld of agressie. Ze hebben het idee dat ze hun team ermee ondersteunen en zien het ook niet als agressie richting het andere team.”

Dewies sprak in 2019 en 2020 met de politie, de gemeente, een vuurwerkbedrijf en medewerkers van Feyenoord. In dezelfde jaren interviewde hij ook meerdere supporters. Zijn advies; door in gesprek te gaan en zich in elkaar te verplaatsen zijn compromissen mogelijk om de veiligheid in het stadion te vergroten. 

Malte Dewies is verbonden aan een speciale onderzoeksgroep van de Erasmus Universiteit en de gemeente, The Behavioural Insights Group Rotterdam. De onderzoeksgroep is opgericht om wetenschappelijke antwoorden te vinden op problematieken in de stad. 

 

Delen

Reacties

Ben dan wel niet cum laude afgestudeerd , maar zou het niet een idee zijn, dat de oud voetballers en prominenten eens meer tussen de supporters op de tribunes kwamen zitten. Hebben autoriteit om relschoppers en pyromanen te corrigeren en aan te spreken. Iedere echte Feyenoorder zal toch hier naar luisteren? Misschien te soft, anders toch stadionverbod via cameraherkenning van de dader.
Deze man heeft amper vooronderzoek gedaan, er is genoeg gepraat tussen de aanhang, gemeente en de club. Gewoon lik op stuk, wat hier beneden ook is aangegeven. Gerichte sproeiers die aangaan bij het afsteken van vuurwerk, met kleurstof, en iedereen die daarmee het stadion uitkomt een SV geven.
In gesprek met de club misschien, maar met de gemeente? Wat heeft die hier nu mee te maken? Begrijp dit echt niet…
Die regel schrappen, en fakkels in het stadion legaal maken.
Mensen vinden het mooi, elftal vind het mooi, win win.

En bespaar me die 1x per 2 jaar iemand gewond door fakkel verhalen.
Vind dit niet zo’n goed idee van jou,het is gewoon zonde om zo’n groot bedrag aan boetes te betalen,weldenkende personen (noem ik ze maar) zouden het zelf niet willen,ALS ze denken dat ze supporters zijn maar dat betwijfel ik, volgens mij zijn het gewoon personen die geen hersens hebben en niet snappen waar het allemaal om gaat
Zou juist heel graag zien dat de club meer met alle normale, weldenkende fans in gesprek gaat. En niet altijd het tuig belonen met meer aandacht.
Zolang het tuig bepaalt met wie de club in gesprek gaat (zie: Selectie Supportersraad) zal het tuig altijd de boventoon blijven voeren. Ik vind sowieso dat de club veel selectiever moet zijn in waarover ze met welke supportersdelegatie in gesprek gaan. Te veel supporters geloven dat ze invloed moeten hebben op het beleid van de club, goedschiks danwel kwaadschiks.
Ik ben voor fakkels beetje sensatie is toch prima nog geen neef gezien die met een fakkel in zijn oog uit het stadion is gelopen. Dus het is veilig zat anders ga ja maar naar vak P daar is het altijd veilig
Het kost de club alleen maar geld en we riskeren wedstrijden zonder supporters.
Dus het is veilig totdat jij persoonlijk iemand met een fakkel in zijn oog zelfstandig het stadion uit ziet lopen?
Het gaat er helemaal niet om of jij het leuk vindt of niet. Het mag simpelweg niet met pittige straffen tot gevolg. Dus moet er iets aan gedaan worden dit te voorkomen.
Dat dacht de man op vak DD ook vorige seizoen🤷🏼‍♂️
Niet zo denigrerend over vak P hè. We hebben een schijtirritante vent op het vak die om de haverklap heel hard BOEM! roept. Je zal er maar dicht naast zitten en je een hartverzakking schrikken.
Het gaat niet over oog of hersens beschadiging,dat heb jij blijkbaar wel,het gaat om de boetes die betaald moeten worden, maar dat is een te groot onderwerp voor de meeste, het niet snappen,dat kan blijkbaar niet met hersens van een fruitvlieg
Al die fakkels worden met tifo actie het stadion binnen gebracht. Dus fouilleren heeft geen zin.
Maar is inderdaad een hopeloos geval als ze dit ook doen omdat ze tegen een nieuw stadion zijn. Zo kan je alles goed praten vanwege een nieuw stadion.
Hoe kom je daar nou bij? Dat is dus echt niet het geval.
Onzin, je hebt gewoon laser targetted sproei installaties. Installeer die boven de vakken die altijd vuurwerk doen. Zo opgelost, zeker in de winter.
Aangezien de club er last van heeft zijn de pyro's dus alleen maar bezig met hun eigen feestje.
Zachte heelmeesters maken stinkende wonden.
Als je hierop al cum laude kan afstuderen is het niveau van het onderwijs nog verder gezakt dan ik al vreesde.
In gesprek met een mediator? Tuurlijk joh, 1000 man noordzijde en een mediator in een hok met Aboutaleb en alles is opgelost.
Helemaal gelijk je opmerking over het onderwijs.
En ja dan praten met mediator, nou die wordt uitgelachen. Laat dan eens wat iconen van de club met de supporters praten.
Zelf heb ik niks met vuurwerk overigens.
Je hoeft alleen maar om je heen te kijken op straat dan snap je vanzelf dat de gemiddelde Nederlander niet meer bestaat, de helft is de Nederlandse taal niet machtig, zijn te lui om 's morgens op te staan, snuiven zuipen zich klem en hebben een uitkering.
Dit is geen onderwijs (scholing), heeft er zelfs niets mee te maken. Dit gaat om ‘wetenschap’. Het gaat om iemand die zijn opleiding heeft afgerond aan de universiteit, en daarna is gaan richten op onderzoek voor zijn ‘promotie’.
Het is een wetenschapper die, jarenlang, onderzoek heeft gedaan en dit is zijn conclusie.

Ik denk dat hij het beter bij die prullenbakken kon laten… 😔
Het is promotie zelfs inderdaad, dat maakt het zo mogelijk nog treuriger.
Wat heeft het wantrouwen t.o.v. de gemeente te maken met het gedrag van een zootje hersenloze klootzakken, dat de club op hoge kosten jaagt met zinloos gedrag dat allen de eigen sensatiebehoefte dient en waar Feyenoord letterlijk en figuurlijk het lijdend voorwerp bij is.
Typisch geval van onbegrijpelijk begrip voor tuig van de richel. Gewoon extra camera's erop een aanklagen dat volk + een levenslang stadionverbod.
huilen is sowieso bullshit dat je daar een boete voor krijgt
Kun je BS vinden maar dit zijn nu eenmaal de regels.
Zo studeer je dus cum laude af op gedragswetenschappen... Er is een probleem tussen 2 partijen die een andere zienswijze hebben over een situatie. Oplossing, we gaan in gesprek met een mediator erbij en hebben wat extra empathie nodig aan beide kanten. Doe mij ook zo'n diplomaatje
Ik snap ook niet zo goed wat de gemeente ermee te maken heeft.
De UEFA verbiedt vuurwerk, gooien met rommel naar het veld, geblokkeerde trappen en spandoeken met vervelende teksten tegen hen.
Nou kan je natuurlijk gewoon je eigen gang gaan en je daar niks van aantrekken, maar dat spelletje verlies je gewoon.
Maar wellicht willen de mensen die op de gele zijde zitten en staan gewoon een lege zijde bij Europese wedstrijden, de eerste keer tegen Sturm Graz was het in ieder geval een succes.
Dit is niet het niveau wat op 1908 nagestreefd wordt.
Vind ik ook gewoon doorgaan, tegen Lazio weer een lege gele zijde en winnen we weer met 6-0
Tuurlijk jongen, wat kan jou Feyenoord schelen dat is alleen maar het vehikel voor jou sexloze zelfbevrediging.