VK Sportphoto
Nieuws
Dit is hoe Feyenoord een volgende fakkelzee kan voorkomen
Feyenoord ontving vorig seizoen voor een slordige 650.000 euro aan boetes van de UEFA, waarvan een groot deel voor het afsteken van fakkels. Ondanks verschillende oproepen lukt het de club niet de supporters te weerhouden vuurwerk af te steken.
Gedragswetenschapper Malte Dewies van de Erasmus Universiteit deed onderzoek naar de onwelwillende houding van de supporters. Hij denkt de oplossing te hebben, zo vertelt hij in Algemeen Dagblad.
Dewies ging voor zijn onderzoek onder meer in gesprek met fanatieke supporters. Volgens de onderzoeker zal het niet meevallen nieuwe vuurwerk boetes te voorkomen. Dit komt vooral omdat de fanatieke aanhang erg wantrouwend is richting de gemeente. “Er moet een brug geslagen worden tussen de fanatieke fans en de gemeente, waarbij zij zich in elkanders positie verplaatsen”. Dat kan door middel van een gesprek onder begeleiding van een mediator. “Juist vanwege dat wantrouwen. De kans dat het tot een confrontatie komt als ze meteen tegenover elkaar zitten, is anders te groot. En je kan dit maar één keer goed doen.’’
De toenemende wantrouwen tussen de supporters en de gemeente komt vooral door het Feyenoord City project. De fanatieke aanhang denkt dat de bouw van een nieuw stadion mede is bedoeld om hen uit te bannen. Bij de totstandkoming van de stadionplannen is vooral óver de supporters gesproken en onvoldoende mét de supporters. “Dat zijn gevoelens die bij de gesprekken moeten worden overwonnen”, aldus de onderzoeker.
Dewies promoveerde donderdag cum laude op zijn onderzoek. Daarin bestudeerde hij meerdere Rotterdamse problematieken aan de hand van gedragswetenschappen. Naast het ongeoorloofd afsteken van vuurwerk bij Feyenoord, keek hij ook naar de ophoping van zwerfvuil naast afvalbakken en de respons op aanmaningen naar mensen die teveel bijstand hadden ontvangen. Bij de afvalkwestie zorgde een sticker met een boodschap voor een enorme verbetering, terwijl bij de aanmaningen een kleine hulpbiedende tekst de oplossing was. Volgens Dewies heeft een sticker, hard optreden of een vriendelijke tekst geen zin bij het tegenaan van fakkels. “Omdat de supporters in hun ogen niets verkeerd doen. Hoewel het verboden is, associëren zij het vuurwerk helemaal niet met geweld of agressie. Ze hebben het idee dat ze hun team ermee ondersteunen en zien het ook niet als agressie richting het andere team.”
Dewies sprak in 2019 en 2020 met de politie, de gemeente, een vuurwerkbedrijf en medewerkers van Feyenoord. In dezelfde jaren interviewde hij ook meerdere supporters. Zijn advies; door in gesprek te gaan en zich in elkaar te verplaatsen zijn compromissen mogelijk om de veiligheid in het stadion te vergroten.
Malte Dewies is verbonden aan een speciale onderzoeksgroep van de Erasmus Universiteit en de gemeente, The Behavioural Insights Group Rotterdam. De onderzoeksgroep is opgericht om wetenschappelijke antwoorden te vinden op problematieken in de stad.
Reacties
Mensen vinden het mooi, elftal vind het mooi, win win.
En bespaar me die 1x per 2 jaar iemand gewond door fakkel verhalen.
Maar is inderdaad een hopeloos geval als ze dit ook doen omdat ze tegen een nieuw stadion zijn. Zo kan je alles goed praten vanwege een nieuw stadion.
In gesprek met een mediator? Tuurlijk joh, 1000 man noordzijde en een mediator in een hok met Aboutaleb en alles is opgelost.
En ja dan praten met mediator, nou die wordt uitgelachen. Laat dan eens wat iconen van de club met de supporters praten.
Zelf heb ik niks met vuurwerk overigens.
Het is een wetenschapper die, jarenlang, onderzoek heeft gedaan en dit is zijn conclusie.
Ik denk dat hij het beter bij die prullenbakken kon laten… 😔
Typisch geval van onbegrijpelijk begrip voor tuig van de richel. Gewoon extra camera's erop een aanklagen dat volk + een levenslang stadionverbod.
De UEFA verbiedt vuurwerk, gooien met rommel naar het veld, geblokkeerde trappen en spandoeken met vervelende teksten tegen hen.
Nou kan je natuurlijk gewoon je eigen gang gaan en je daar niks van aantrekken, maar dat spelletje verlies je gewoon.
Maar wellicht willen de mensen die op de gele zijde zitten en staan gewoon een lege zijde bij Europese wedstrijden, de eerste keer tegen Sturm Graz was het in ieder geval een succes.