yv2023813yv2023813a1a08838

VK Sportphoto

Analyse

Dit is hoelang Feyenoord spelers kwijt is aan Afrika- en Azië Cup

Karst

Dit weekend gaan de Afrika Cup en de Azië Cup van start. Feyenoord zal vier van haar spelers afstaan aan deze toernooien. Arne Slot heeft de komende weken geen beschikking over: Ramiz Zerrouki (Algerije), Alireza Jahanbakhsh (Iran), Yankuba Minteh (Gambia) en Ayase Ueda (Japan). Databureau Opta heeft aan de hand van kunstmatige intelligentie een voorspelling gemaakt van beide toernooien.

De Afrika Cup is weer begonnen. Van 13 januari tot en met 11 februari strijden 24 landen om de eindzege. Feyenoord zal twee van haar spelers afstaan aan het toernooi in Ivoorkust. De nummers één en twee van iedere poule plaatsen zich automatisch voor de knock-outfase, net als de vier beste nummers drie. Weet Zerrouki of Minteh de regerend kampioen Senegal van de troon te stoten?

Ramiz Zerrouki • Algerije
Op maandag 15 januari begint Algerije de Afrika Cup-campagne met een wedstrijd tegen Angola. In dezelfde poule bevinden zich ook Burkina Faso en Mauritanië. Volgens de voorspellingen van Opta is de kans dat Algerije doorgaat naar de achtste finale 92%. Naar verwachting zullen ze die ook winnen. De kans op het bereiken van de kwartfinale wordt namelijk geschat op 56%. Het toernooi voor Algerije lijkt naar verwachting te eindigen in de kwartfinale, met slechts een kans van 31% om die fase te bereiken. Maar met een gunstige loting, wordt dit scenario als niet geheel onrealistisch beschouwd. De kans op het bereiken van de finale wordt geschat op 17%, terwijl de kans op uiteindelijke toernooiwinst 10% bedraagt. De verwachting van Opta is dat Algerije de kwartfinale verliest. Deze wedstrijd is op 2 februari. Zerrouki is dan net op tijd terug zijn voor de uitwedstrijd tegen AZ op 4 februari en ruim op tijd terug voor de wedstrijd tegen AS Roma.

Yankuba Minteh • Gambia
Ook Minteh begint met Gambia maandag 15 januari aan het Afrika Cup avontuur. Echter zal dit avontuur, volgens Opta, niet van lange duur zijn. De Gambianen, die op weg naar het toernooi in Ivoorkust nog aan de dood ontsnapten, hebben een kans van slechts 0.6% op de eindzege. Veel relevanter is de kans op het bereiken van de achtste finales. Die kans is minder dan 20%. In een poule met Senegal, de favoriet voor de eindzege, Kameroen en Guinee lijkt Yankuba Minteh zijn laatste wedstrijd van de Afrika Cup te spelen op dinsdag 23 januari. Minteh mist dan het bekerduel tegen PSV of FC Twente, maar is op tijd terug voor de thuiswedstrijd tegen FC Twente op 28 januari.


Ook de Azië Cup is dit weekend van start gegaan. Van 12 januari tot 10 februari zullen onder andere Alireza Jahanbakhsh en Ayase Ueda strijden om de titel in Qatar. Net als bij de Afrika Cup, doen er 24 landen mee waarbij de nummers een en twee van iedere poule zich automatisch kwalificeren voor de knock-outfase. Datzelfde geldt voor de vier beste nummers drie. Ueda is met zijn land Japan de grote favoriet voor toernooiwinst. Maar ook Jahanbakhsh kan met Iran hoge ogen gaan gooien.

Alireza Jahanbakhsh • Iran
Jahanbakhsh is gisteravond begonnen aan de Azië cup met een overwinning op Palestina. Voorafgaand aan het toernooi was de kans dat Iran de poule met Palestina, Hong Kong en de Verenigde Arabische Emiraten, zal doorkomen maar liefst 94%. Door de overwinning op Palestina is deze kans alleen maar groter. De kans, volgens Opta, dat de Iraniërs de kwartfinale halen is 64%. Vanaf de kwartfinale wordt het pas echt spannend voor de ploeg van Jahanbakhsh. De kans op een plek in de halve finale is nu 35%, dit is met een goede loting, zeker niet onrealistisch. De kans op een finaleplaats is 21% en op de eindzege van het toernooi 11%. Wordt Iran in de kwartfinale uitgeschakeld, die gespeeld wordt op 3 februari, dan zal Jahanbakhsh pas weer bij de selectie zitten voor de thuiswedstrijd tegen Sparta op zondag 11 februari. Het is echter een realistisch scenario dat de Iraniërs verder komen dan slechts de kwartfinale, maar ook als de halve finale het eindstation voor Iran, dan zal Jahanbakhsh op tijd terug zijn voor de stadsderby. Het duel met Sparta zal hij wel missen als Iran de finale haalt. 

Ayase Ueda • Japan
Ayase Ueda is gistermiddag begonnen aan de Azië Cup met een 4-2 overwinning op Vietnam. De Japanner in dienst van Feyenoord begon als invaller, maar scoorde wel. Japan is volgens Opta de grote favoriet om de Azië Cup te winnen. De Japanse ploeg heeft 25% kans op toernooiwinst en 38% kans op het bereiken van de finale die wordt gespeeld op zaterdag 10 februari. Het scenario dat Japan zo ver komt in het toernooi is, gezien de huidige vorm, zeer realistisch. Ueda zal, afhankelijk van hoe groot de Japanners uitpakken met feesten na afloop van het toernooi, wel bij de selectie zitten voor het Europese duel tegen AS Roma. Deze wedstrijd staat, vijf dagen na de finale, op 15 februari op het programma. Mocht Ueda de finale toch niet halen, maar in de halve finale uitgeschakeld worden, dan is de spits op tijd weer terug in Rotterdam voor het duel met Sparta.

Delen

Reacties

Nog geen reacties