dj-paul-elstak2

Coverboek 'Paul Elstak'

De Feijenoorder

'DJ Paul heeft zijn liefde voor Feyenoord nooit verborgen'

Van de redactie

DJ Paul Elstak en Feyenoord zijn innig met elkaar verbonden. Zijn hit ‘Luv U More’ schalt bij vrijwel elke thuiswedstrijd door de speakers van De Kuip. Begin jaren ‘90 was Paul voor het eerst als supporter in De Kuip te vinden. Daarna had hij ruim 25 jaar lang een seizoenkaart, zo schrijft Hand in Hand over de succesvolle artiest.

Hoewel DJ Paul een legende is in de happy hardcore scene, noemde een Italiaanse krant hem in 2015 een hooligan-dj. De krant baseerde zich op de aankondiging dat de artiest voorafgaand aan een thuiswedstrijd tegen AS Roma zou gaan draaien in De Kuip. “Hij zorgt voor de warming-up van de hardcorevakken in het stadion. Een symbool van de extreme supporters”, zo schreef de Italiaanse krant tot ongenoegen van Elstak. “Journalist, doe je huiswerk en stop met het schrijven van onzin”, zo diende hij de Italianen op Twitter van repliek. In zijn recent verschenen boek Paul Elstak vertelt de DJ dat hij niets wil weten van voetbalgeweld en aanverwante zaken. Mede omdat hij er in zijn loopbaan verschillende keren mee is geconfronteerd.

Bekerfinale

De eerste Feyenoord-wedstrijd die Elstak bezoekt, is  de bekerfinale tegen BVV Den Bosch in 1991. Paul wordt uitgenodigd en is terughoudend omdat het bij voetbalwedstrijden nog weleens uit de hand kan lopen. “Daar had ik helemaal geen zin in”, zo zegt hij. Spijt krijgt hij niet. Feyenoord wint de KNVB Beker door een goal van Rob Witschge (1-0) en de overweldigende sfeer krijgt Elstak niet meer uit zijn gedachte. “Ik was meteen verkocht”, zo zegt Elstak, die direct daarna zijn eerste seizoenkaart koopt. Vak R wordt zijn stek.

Landskampioen

Na de bekerfinale gaat het snel met het Feyenoordgevoel bij Elstak. “De liefde voor Feyenoord kwam echt tot bloei. Naar uitwedstrijden probeerde ik ook te gaan. Ik liet er boekingen voor omzetten om op tijd terug te zijn vanuit het buitenland.” Wanneer Feyenoord in 1993 in Groningen landskampioen wordt, is hij erbij. “Ons vak zat overvol en er heerste een geweldige sfeer.” Na de wedstrijd ervaart Elstak in volle hevigheid de impact van de club. “Op de weg terug naar Rotterdam stonden op werkelijk elk viaduct en elke brug mensen te klappen en te zwaaien met Feyenoord-vlaggen. En er waren heel wat viaducten. Dat is toch uniek?"

Party Animals

Als grondlegger van de hardcore house wordt Elstak intussen steeds populairder. Het feit dat hij in de scene wordt gezien als Feyenoorder heeft voor hem soms ook zijn schaduwkanten. Voetbalsupporters komen massaal op housefeesten af, en dit leidt geregeld tot de nodige moeilijkheden. In de zomer van 1996 loopt het buitenfeest Beach Pop in het Zeeuwse Renesse volledig uit de hand. Een groep Feyenoord-hooligans is naar Renesse afgereisd. Om Paul te zien draaien, maar ook om de Amsterdamse formatie Party Animals het optreden onmogelijk te maken.

Vlag verbrand

Aanleiding is het verhaal dat bij een optreden van Party Animals in Amsterdam een Feyenoordvlag is verbrand. Ook zouden voor Rotterdam beledigende teksten door de microfoon zijn geroepen. In Renesse haalt de Feyenoordgroep verhaal. De vlam slaat in de pan wanneer de Party Animals aanstalten maken om te gaan optreden. “Iedereen ging los op dat feest”, vertelt Paul. “We waren in onze kleedkamer en opeens hoorden we een hoop herrie. Toen ging het helemaal los met Feyenoordhooligans. Die bestormden het podium en de Party Animals moesten echt vluchten.”

Elstak ervaarde een vervelende nasleep van de gebeurtenissen. “Het was heel slecht voor de scene, want toen kreeg je represailles en verdere wraaknemingen. Als ik in Noord-Holland moest optreden, ging dat bijna niet meer.” DJ Paul heeft zijn liefde voor Feyenoord nooit verborgen. “Ja, ik ben Feyenoordsupporter, en daar kom ik ook voor uit. Maar achteraf denk ik: dat moet je eigenlijk helemaal niet doen als artiest, uitdragen voor welke club je bent. Het hoefde niet.”

Lees het hele verhaal van DJ Paul Elstak in de nieuwe Hand in Hand, het magazine van FSV De Feijenoorder, die donderdag verschijnt. Leden ontvangen Hand in Hand aan huis. Word nu lid.  

Het boek 'Paul Elstak' is te koop in de boekhandel (270 pagina's / 21,99 euro)

dj-paul-elstak
Boekcover 'Paul Elstak'

Delen

Reacties

Stond in 1997 naast me in het uitvak in Turijn.
Voor 5000 euro per optreden komt hij langs. Zoveel liefde heeft hij.
Logisch want het is zijn bron van inkomsten. Je kunt niet op de ene plek duizenden euros vragen en op de andere gratis staan. Dat wordt je niet in dank afgenomen. En volgens mij was Lee Towers nog een stuk duurder.
Natuurlijk kan je gewoon gratis staan draaien. Soms doe je wel is een vriendendienst.
Nee dat kan niet op dat niveau. Zo werkt dat niet. En hij staat daar regelmatig. Moet het dan maar elke keer gratis?
2 keer in legioenzaal geweest. 1 keer bij legioenzaal Outdoor. Over 15 jaar verspreid. ""Elke keer"" gewoon een gier. Kan ook voor de helft of minder.
Verteld die ook dat die zn UEFA-cup finale kaartje van de hand heeft gedaan?