Ivanusec Kroatië Italië (Proshots)

ProShots

Doek zo goed als zeker gevallen voor Kroatië na spectaculair gelijkspel en eerste invalbeurt Ivanušec

Stan

Kroatië en Luka Ivanušec hebben zich ondanks een weergaloze wedstrijd tegen Italië niet weten te plaatsen voor de volgende ronde op het EK. Lang leken de Kroaten af te steven op een 1-0 overwinning en dus plaatsing voor de knock-out fase, maar diep in de blessuretijd ging het alsnog mis door de 1-1 van de Italianen. Ivanušec maakte zijn eerste speelminuten op het toernooi, maar dat zal hem met deze uitslag een zorg zijn.

Kroatië weet dat het maandagavond in Leipzig moet winnen om te overleven op het EK. De Kroatische supporters steunen hun land dan ook massaal en zijn ver in het overtal in de Red Bull Arena. Tegenstander Italië kan in de strijd om het behalen van de knock-out fase een slecht resultaat ook niet gebruiken en dus gaan beide ploegen in de slotfase op zoek naar een treffer.

De Italianen slagen in de eerste helft beter in die zoektocht dan de Kroaten. Na ruim twintig minuten is de in Argentinië geboren Mateo Retegui voor het eerst dichtbij, als zijn inzet het met het hoofd via de schedel van de Kroatische Joško Gvardiol moet worden gered. Uit de corner die daaruit volgt is Retegui wederom dreigend, maar wordt zijn schot geblokt.

De grootste kans voor Italië komt echter rond het half uur als verdediger Alessandro mee naar voren is en vrij kan inkoppen. Zijn inzet wordt echter knap gered door Dominik Livaković, die daarmee zijn land in leven houdt. Even later deelt ook Kroatië een minimaal speldenprikje uit via de oude krijger Luka Modrić, die zijn schot op de vuisten van Gianluigi Donnarumma ziet belanden. Kroatië en Italië gaan vervolgens met de brilstand de rust in en dus blijft de spanning onverminderd in het Oosten van Duitsland.

Kroatië, dat in de eerste helft dus weinig te vertellen heeft, schiet na rust uit de startblokken. Directe kansen levert het nog niet op, maar toch krijgt de ploeg van Zlatko Dalić een uitgelezen kans om om voorsprong te komen. De net ingevallen Davide Frattesi krijgt de bal in het strafschopgebied op de hand en na kort ingrijpen van het Nederlandse VAR-team legt scheidsrechter Danny Makkelie de bal op de stip.

Natuurlijk gaat Modric achter de bal staan om zijn land met een been de knock-out fase in te schieten. Tegenover hem staat echter bewezen penaltykiller Donnarumma, die zich weer weet te onderscheidden: hij stopt de strafschop van de Real Madrid-middenvelder, waardoor de kans voor de Kroaten verkeken lijkt. Niets is echter minder waar als direct uit de gemiste penalty een nieuwe kans volgt voor het Balkanland. Het is Ante Budimir die uit een lange voorzet op doel schiet, maar weer is Donnarumma de held bij Italië. Bij de rebound staat Modric echter op de goede plek en via een hard schot is het dit keer wél raak en weet hij zijn fout van een minuut eerder goed te maken.

Door de 1-0 van Kroatië moet Italië ineens écht op zoek naar een doelpunt, terwijl het tot dan toe met een gelijkspel genoeg in handen had voor de volgende ronde. Een Italiaanse aanvalsstorm volgt dan ook, waarin de Kroaten met man en macht stand proberen te houden. Dalić weet dat het met enkel achteroverleunen niet vol te houden is en dus besluit hij niet verdedigend te wisselen. Dit zorgt voor een mooi moment voor Luka Ivanušec: de Feyenoorder valt in voor Kovačić en maakt zo zijn eerste minuten op het EK. De linksbuiten gaat meteen voorop in de strijd en dat komt hem al na drie minuten op een gele kaart te staan van Makkelie.

Ondanks het aanvallende geweld van de ploeg van Luciano Spaletti blijven de Kroaten knap stand houden in de slotfase en weet het er zelfs nog een aantal gevaarlijk uit te komen. Een doelpunt voor Italië lijkt echter bijna niet te vermijden en dus blijft er de vrees voor Kroatië om in de dying seconds alsnog de deksel op de neus te krijgen. Als de Kroaten wonder boven wonder toch stand lijken te houden val het doek in de absolute, absolute slotminuten alsnog. Mattia Zaccagni krult in de 8e (!) minuut van de extra tijd de verlossende goal voor Italië binnen en zorgt er alsnog voor dat Kroatië waarschijnlijk klaar is op het EK. Ivanušec kan daardoor zo goed als zeker eerder terugkeren bij Feyenoord dan hij waarschijnlijk gehoopt had. Alleen bij uiterst gunstige uitslagen in de ander poules kan Kroatië nog een plek bij de beste nummers 3 bemachtigen, al lijkt dat met het doelsaldo en maar 2 punten schier onmogelijk.

Kroatië - Italië 1-0