yv2023930yv2023930a1c01271

Nieuws

"Een huldiging op de Coolsingel zou mijn tijd bij Feyenoord compleet maken"

Van de redactie

Calvin Stengs kwam in de zomer van 2023 als nieuwe aanwinst naar Feyenoord. De 25-jarige aanvallend ingestelde speler begon zijn profcarrière bij AZ, waar hij de jeugdopleiding doorliep. Na avonturen bij achtereenvolgens OGC Nice en Royal Antwerp FC, streek hij neer in Rotterdam. En daar is hij nog niet klaar.

Op zijn achttiende maakte Stengs zijn debuut voor AZ toen hij het veld betrad ter vervanging van Alireza Jahanbakhsh, zo vertelt hij in Hand in Hand, het magazine van FSV De Feijenoorder. “Wat ik vooral nog weet van die wedstrijd zijn de zenuwen vooraf en hoe trots ik was om mijn debuut te maken.” Zijn definitieve doorbraak volgde in de play-offs voor Europees voetbal, toen de Alkmaarse club te kampen had met vele geblesseerden. “Ik greep die kans met beide handen aan en liet een goede indruk achter”, zo kijkt Stengs terug op het moment dat hij een basisplaats veroverde.

Kruisband
Alles ging voorspoedig voor de linkspoot, totdat hij in de wedstrijd tegen PSV zijn kruisband scheurde en het seizoen voor hem abrupt ten einde kwam. ”Je denkt altijd: dat zal mij niet overkomen. Voor iedere voetballer is het moeilijk om met blessures om te gaan, om aan de zijlijn te staan en geen deel uit te kunnen maken van het team, en om je eigen revalidatiepad te moeten volgen. Dat is eenzaam en zwaar en vergt mentaal veel. Dankzij de steun van mijn omgeving ben ik sterker uit deze periode gekomen. Ik werk iedere dag hard en ik ben blij dat ik nu sta waar ik sta en dat ik weer het voetbal kan spelen dat ik graag doe.”

OGC Nice
Na veertien maanden blessureleed kwam Stengs sterk terug. Hij speelt zich in de kijker van de Franse club OGC Nice en ook de speler ziet een overstap zitten. “Om je als voetballer te blijven ontwikkelen, moet je soms een nieuwe stap zetten. Voor het eerst in het buitenland spelen, een andere competitie, een andere taal; het duurde toch wat langer dan ik had gedacht om te wennen aan de nieuwe omgeving. En dat had ook invloed op mijn spel. Ik slaagde er niet in om een constant niveau te halen. Ik wisselde goede wedstrijden af met mindere en wat ook niet hielp, was dat ik zelden wedstrijden achter elkaar in de basis mocht starten. Dat alles maakte het tot een lastig eerste jaar in Frankrijk, maar ik heb absoluut geen spijt van die keuze. Ik was klaar voor een nieuwe stap en natuurlijk vind ik het jammer dat het niet heeft gebracht wat ik van tevoren had gehoopt, maar dat hoort ook bij het leerproces van een voetballer.”

Royal Antwerp FC
Om weer aan spelen toe te komen, kiest Stengs voor een verhuurperiode bij Royal Antwerp FC: “Het voelde in België een beetje als Nederland, wat een fijn gevoel gaf. En ik kon eindelijk weer Nederlands praten.” Zijn verblijf in de Belgische havenstad is succesvol en een langer verblijf behoort tot de mogelijkheden, maar toen meldde Feyenoord zich. “Ik had het prima naar mijn zin bij Royal Antwerp FC, maar toen de kans zich voordeed om terug te keren naar Nederland en bij Feyenoord te spelen, plus de mogelijkheid om Champions League te spelen, wilde ik daarvoor gaan.”

Overstap naar Feyenoord
Dat Arne Slot de trainer is bij Feyenoord speelt mee in het besluit. De twee werkten eerder plezierig samen bij AZ. “Mijn band met Slot is goed. Hij heeft mij zien opgroeien, van een jonge speler die net kwam kijken bij AZ tot nu bij Feyenoord. Hij heeft dus een belangrijke rol gespeeld in mijn carrière. Het is prachtig wat hij met Feyenoord heeft bereikt en ik ben dankbaar dat hij en de club mij de kans hebben gegeven om voor zo’n mooie club te spelen.”

Slot geeft Stengs direct een basisplaats en vormt samen met Mats Wieffer en Quinten Timber het dynamische middenveld van Feyenoord. “We hebben alle drie onze eigen kwaliteiten, die elkaar perfect aanvullen en dat is denk ik onze kracht. Ik ben tevreden over mijn eerste jaar bij Feyenoord. In het begin moest ik even wennen, maar ik denk dat ik goede wedstrijden heb gespeeld dit seizoen.”

Coolsingel
Stengs heeft nog een contract tot 2027 bij Feyenoord en is nog allerminst klaar bij de club. “Het was een goed seizoen en als ik kijk naar mijn eigen spel, ben ik tevreden. Zijn er nog verbeterpunten? Absoluut. Ik geloof dat ik bij Feyenoord mezelf verder kan ontwikkelen tot een completere voetballer. Nog vaker voor het doel komen is een van de punten waar ik hard aan werk.”

Met de winst van de KNVB Beker en schitterende huldiging in de stad, heeft Stengs kunnen zien wat het winnen van een prijs bij Feyenoord teweeg kan brengen. “De bekerwinst met de huldiging op de Binnenrotte was prachtig. Ik heb ontzettend genoten van dat feestje, maar een kampioenschap met een huldiging op de Coolsingel, dat zou mijn tijd bij Feyenoord compleet maken”, zo sluit hij af.

Tekst: Ilona van der Werf

Delen

Reacties

Off topic: hebben andere gebruikers last met de nieuwe app? Beeld/scherm wilt vaak niet reageren en moet ik hem afsluiten en opnieuw opstarten
Had ik tot gisteren ook last van Heb toen mijn telefoon opnieuw opgestart en nu geen vastlopers oud meer. Kan natuurlijk toeval zijn en dat de app inmiddels is gefixed.