team-feymid

Nieuws

Europa League • Na 21 jaar lonkt opnieuw de kwartfinale

Van de redactie

Na het gelijkspel in Polen gaat Feyenoord vanavond in eigen huis proberen de volgende ronde van Europa League te bereiken ten koste van Shakhtar Donetsk. Na 21 jaar lonkt daarmee opnieuw een kwartfinale plek in het tweede Europacup-toernooi.

De laatste keer dat Feyenoord de kwartfinale in de Europa League haalde, was in 2002. Het toernooi heette toen nog de UEFA Cup en Feyenoord speelde tegen Glasgow Rangers in de achtste finale. Ook toen speelden de Rotterdammers eerst een uitwedstrijd, die op een kolkend Ibrox eveneens in 1-1 eindigde. In De Kuip werd uiteindelijk de kwartfinale bereikt na een benauwde 3-2 zege, met een hoofdrol voor Pierre van Hooijdonk die twee identieke vrije trappen binnenschoot. Uiteindelijk zou het een legendarisch seizoen worden. Na achtereenvolgend PSV en Internazionale uit te schakelen, won Feyenoord de cup door in de finale af te rekenen met Borussia Dortmund.

Zover is het dit seizoen nog lang niet, maar tegen Shakhtar kan wel de eerste stap worden gezet. Trainer Arne Slot heeft in ieder geval de statistieken aan zijn zijde. De Feyenoord-coach is sinds zijn aantreden in Europese wedstrijden nog ongeslagen in De Kuip. Bij winst kan hij bovendien de eerste trainer in de clubgeschiedenis worden met tenminste vijftien Europese overwinningen. Dat record deelt hij nu nog met Ernst Happel en Bert van Marwijk, de trainer die in 2002 als laatste een Europese prijs pakte met Feyenoord.

Na de finaleplaats in de Conference League van vorig seizoen, gaat Feyenoord wederom op jacht naar Europees succes. Shakhtar Donetsk is de hobbel die genomen dient te worden in wat de driehonderdste Europese wedstrijd van de club gaat worden. Na de uiterst dominante – maar qua resultaat teleurstellende – heenwedstrijd, is er alom vertrouwen dat Feyenoord zal afrekenen met de Oekraïners en de kwartfinale gaat halen. Het krachtsverschil leek in Polen wel erg groot. Bovendien is Feyenoord al twaalf thuiswedstrijden ongeslagen in Europa. De laatste nederlaag in De Kuip dateert uit 2020. Destijds verloor de club met 0-2 van Dinamo Zagreb. 

 

Delen

Reacties

Rangers thuis, dat was een focking lekker potje hoor! Ik mis een vrije-trappen expert.
Ik dacht dat de laatste verloren thuiswedstrijd tegen Wolfsberger was in Europa, niet tegen Shaktar?
Klopt met die ene scheids die voor elke scheet van wolfsberger een penalty gaf
Klopt met die ene scheids die voor elke scheet van wolfsberger een penalty gaf
Was inderdaad dat seizoen, tegen Dinamo Zagreb. Zojuist aangepast. Dank!