img-6533-2

Jim Breeman Sport photography

Nieuws

"De essentie is het voetbal, daar moet de prioriteit liggen"

Van de redactie

Voordat Dennis te Kloese begin vorig jaar de nieuwe algemeen directeur van Feyenoord werd, was de geboren Bussumer jarenlang werkzaam in Mexico en de Verenigde Staten. Na bijna twintig jaar aan de andere kant van de plas actief te zijn geweest in het voetbal, keerde hij terug naar Nederland. Daar merkte hij al snel de verschillende in organisatieculturen.

“Het grootste verschil is dat de organisaties in die landen wat meer hiërarchisch ingericht zijn”, zo vertelt hij in Feyenoord Magazine. “Bij LA Galaxy hadden we één eigenaar, de Anschutz Entertainment Group. Aan het begin van het jaar kwam de CEO langs om te vertellen wat de verwachtingen en de budgetten waren, daarna kreeg ik de zegen om aan de slag te gaan. In Nederland geldt vaker het poldermodel. Je moet draagvlak zoeken, mensen betrekken bij beslissingen. Dat is op zich goed, maar ik vind dat er op andere momenten ook gewoon een besluit moet worden genomen.”  

Bij Feyenoord kreeg Te Kloese te maken met een complexe organisatiestructuur met allerlei entiteiten. De algemeen directeur besteedde veel energie om zijn weg daarin te vinden. “Langzaam maar zeker is dat goed gelukt. Je moet op de eerste plaats de mensen persoonlijk leren kennen, daar heb ik veel tijd in gestoken. Voor mij staat voorop dat het clubbelang gediend wordt. Ik probeer zo goed mogelijk te communiceren, transparant te zijn en duidelijkheid te geven op de momenten dat het moet en kan.”

Te Kloese liet zich eerder in de media ontvallen dat het clubbelang voorop moet staan. Volgens hem betekent dat met name dat de focus op het voetbal moet. “Ik vind het belangrijk om te beseffen waarom we hier zijn. Feyenoord is een voetbalclub, de prioriteit is voetbal. De voetbalkant moet dus zoveel mogelijk ondersteuning krijgen. Het is een beetje een dooddoener, maar als het eerste elftal goed draait en de mensen voelen zich betrokken bij de spelers en de staf, dan kan de rest van de club daarbij aanhaken. Het is de eerste stap om een vliegwiel in beweging te krijgen, dat heeft zijn weerslag op bijvoorbeeld de commerciële afdeling, de kaartverkoop en de maatschappelijke tak. Maar de essentie is het voetbal, daar moet voor iedereen de prioriteit liggen. Ik zie het daarom als een van mijn voornaamste taken om het voetbal te ondersteunen.”

Delen

Reacties

Ik ben wel blij met deze man vooralsnog, maar nu weet ik het onderhand wel hoor. Tijd voor Geen Woorden Maar Daden.