Opinie
Evaluatie • De eerste seizoenshelft onder Brian Priske
Met tien punten achterstand op koploper PSV lijken de kampioensaspiraties van Feyenoord halverwege de competitie definitief vervlogen. Ondanks de matige prestaties in de Eredivisie heeft Brian Priske zijn eerste prijs al wel op zak én is hij hard op weg om Europees bij de beste 24 ploegen te eindigen. In dit artikel worden de prestaties van de Deense hoofdtrainer, die de zware taak kreeg om Arne Slot op te volgen, onder de loep genomen.
Na zeventien Eredivisiewedstrijden is de balans als volgt: Feyenoord won tien wedstrijden, verloor er twee en speelde vijf keer gelijk. Met 35 punten staat de ploeg van Priske op gemiddeld 2,06 punt per wedstrijd. PSV (45), Ajax (39) en FC Utrecht (36) presteerden beter, waardoor Feyenoord halverwege de competitie op de vierde plaats staat, goed voor directe plaatsing voor de Europa League.
Statistieken Eredivisie:
Wedstrijden: 17 (10W | 5G | 2V)
Doelsaldo: 19 (40:21)
In de Champions League zitten de eerste zes wedstrijden erop, hierin won Feyenoord drie keer, verloor het twee keer en speelde eenmaal gelijk. Met tien punten staat Feyenoord op de 18e plaats, boven grootmachten als Real Madrid, Manchester City en PSG. Na de winterstop speelt Feyenoord nog tegen Bayern München en LOSC Lille. Deze wedstrijden zullen uitmaken of Feyenoord de tussenronde haalt.
Statistieken Champions League:
Wedstrijden: 6 (3W | 1G, 2V)
Doelsaldo: -1 (14:15)
Winst Johan Cruijf Schaal
In zijn eerste officiële wedstrijd voor Feyenoord was het direct raak. In het hol van de leeuw wint Feyenoord de Johan Cruijff Schaal. Na negentig knotsgekke minuten stond het 4-4 en moesten er strafschoppen worden genomen om te beslissen wie de Johan Cruijff Schaal zou winnen. Feyenoord trok uiteindelijk aan het langste eind en kon feest vieren in het stadion van de landskampioen. De opstelling van toen zag er heel anders uit dan nu. Priske trad destijds aan zonder In-Beom Hwang, Quinten Timber, Anis Hadj Moussa, Antoni Milambo en Hugo Bueno.
Stroeve start
In de eerste speelronde tegen Willem II liep Brian Priske direct tegen de lamp. Ondanks dat Priske hamerde op een goede start van de competitie, lukte dat niet. "Dit is niet de start die we willen. Iedereen weet wat er vorig seizoen gebeurde, en dat gaat ons niet weer overkomen", vertelde Priske in aanloop naar de openingswedstrijd. Waar de Deen zo waakzaam voor was gebeurde wel: zijn ploeg speelde met 1-1 gelijk tegen de promovendus.
Ook de wedstrijden daarna waren niet je-van-het. In speelronde twee won Feyenoord weliswaar overtuigend met 1-5 van PEC Zwolle, maar in speelronde drie en vier werden opnieuw punten verspeeld. Op Het Kasteel kwam Feyenoord met tien man tekort tegen Sparta, terwijl een week later een 0-2 voorsprong tegen FC Groningen binnen tien minuten als sneeuw voor de zon verdween.
Einde huddle
Na afloop van de blamage in Groningen hielden de Rotterdammers voor het laatst een huddle na een wedstrijd. "Ik werk op deze manier al meer dan twee jaar. Het is mijn manier van werken met de spelers. Soms is het heel moeilijk om de jongens na de wedstrijd bij elkaar te krijgen in de kleedkamer. Er zijn na afloop interviews en andere dingen die moeten gebeuren en waarvoor gezorgd moet worden. Dan vind ik het fijn wanneer iedereen nog beschikbaar is op het veld, dat we even samen komen", verklaarde Priske destijds.
Ommekeer
Nadat Feyenoord met 0-4 onderuitging in eigen Kuip tegen Bayer Leverkusen en ternauwernood een punt pakte in Nijmegen (1-1), volgde de Europese uitwedstrijd tegen Girona. Met lage verwachtingen keek Rotterdam uit naar het eerste uitduel in de vernieuwde Champions League. Toch wist Feyenoord na een enerverende wedstrijd, waarin aanvoerder Quinten Timber uitblonk, de eerste drie punten in het miljardenbal te bemachtigen. Het spel was zeker nog niet waar het moest zijn, maar de overwinning markeerde het begin van de ommekeer. Een gewonnen uitwedstrijd in de Champions League was Arne Slot namelijk niet gelukt.
Hierna won Feyenoord na een zwakke eerste helft, maar een betere tweede met 2-1 van FC Twente en ging het met een goed gevoel de interlandperiode in. Na deze break volgde de beste wedstrijd van het seizoen tot dat moment: een overtuigende 1-5 overwinning in Deventer, waarin Priske’s ploeg over Go Ahead Eagles heen walste.
Alsof het niet beter kon, dolde Feyenoord midweeks met Benfica. De Rotterdammers vonden vijf keer het net tegen de Portugese recordkampioen, al werden twee doelpunten afgekeurd. Dat mocht de pret echter niet drukken: Feyenoord won wéér een uitwedstrijd in de Champions League, dit keer met waanzinnig goed voetbal. Door de overwinning in Lissabon voegde Priske zich in een illuster rijtje Feyenoord-trainers.
Terug op aarde
Deze indrukwekkende reeks onder Priske werd vervolgd met een 0-2 overwinning op FC Utrecht, maar die eindigde een paar dagen later. Midweeks stond namelijk de Klassieker op het programma. Feyenoord verkeerde in goede vorm en leek geen moeite te hoeven hebben met de aartsrivaal in eigen huis, maar dat liep anders dan gehoopt. De Rotterdammers leken te zijn vergeten hoe je moest voetballen, en ook de Deense hoofdcoach werd tactisch overklast door zijn Italiaanse collega. In eigen huis ging Feyenoord kansloos onderuit tegen Ajax: 0-2.
Het weekend daarna was het spel nog altijd niet overtuigend, maar werd wel afgerekend met een matig AZ: Feyenoord won met 3-2. Lang konden ze daar niet van genieten, want enkele dagen later stond er opnieuw een thuiswedstrijd op het programma, ditmaal in de Champions League tegen Red Bull Salzburg. De Oostenrijkers hadden tot dat moment alles verloren en nog geen doelpunt gescoord in het Europese toernooi, maar Feyenoord kwam bijzonder zwak voor de dag. Salzburg profiteerde optimaal en nam de drie punten mee naar Oostenrijk. Priske en zijn mannen stonden weer met beide benen op de grond.
Fortuna Sittard is geen Manchester City
Wat is dat toch met Priske en Europese uitwedstrijden? Waar Feyenoord buiten de Kuip in Europees verband traditioneel vaak kansloos ten onder ging, lijken de Rotterdammers nu buitenshuis onverslaanbaar. Na eerdere overwinningen op Girona en Benfica werd nu ook afgerekend met Manchester City – en hoe.
In de laatste vijftien minuten een 3-0 achterstand goedmaken tegen een van de beste ploegen ter wereld, vraagt meer dan alleen goed voetbal. Het vereist een uitzonderlijke mentaliteit, doorzettingsvermogen en een onvoorwaardelijke wil om te winnen. Dat waren aspecten die in eerdere wedstrijden tegen Ajax en Red Bull Salzburg volledig ontbraken. Maar om een team zo gemotiveerd te houden in een zo'n wedstrijd, is onmiskenbaar ook de verdienste van onze Deense trainer.
Maar wat eigenlijk het hele seizoen al het verhaal is, speelt zich nu opnieuw af. Feyenoord leverde een wereldprestatie in Manchester, maar slaagde er het weekend daarna in eigen huis niet in om te winnen van Fortuna Sittard. Hoewel Feyenoord de hele wedstrijd de bovenliggende partij was, hielden ze slechts één punt over. De achterstand op de koploper is eind november inmiddels opgelopen tot tien punten.
December
Ook de laatste maand van het jaar blijkt wisselvallig voor hoofdtrainer Brian Priske. Hoewel Feyenoord de eerste vier wedstrijden wist te winnen, was het vertoonde spel niet altijd om over naar huis te schrijven. Tegen degradatiekandidaat RKC werd met moeite een 2-3 overwinning geboekt, en ook in de beker kwam Feyenoord met de schrik vrij tegen eerstedivisionist MVV (1-2).
In de Champions League lukte het daarentegen wél. Na een fantastisch eerste halfuur rekende Feyenoord overtuigend af met Sparta Praag (4-2), waardoor de ploeg van Priske met één been in de tussenronde van de Champions League staat. Ook het daaropvolgende weekend behaalde Feyenoord een ruime zege, ditmaal met 5-2 tegen Heracles Almelo.
Het eerste halfjaar van Brian Priske bij Feyenoord eindigt zoals het begon: een uitwedstrijd tegen PSV, ditmaal in de competitie. Met een op maar liefst zes posities gewijzigde opstelling begon Priske aan het uitduel, maar Feyenoord bleek compleet kansloos. Een onherkenbaar elftal werd op alle fronten overklast door PSV, wat duidelijk maakte dat Feyenoord voorlopig niets te zoeken heeft op plek 1. "We konden niet onder hun druk uitspelen. Daardoor maken we het moeilijk voor onszelf bij de tegengoals. Het was gewoon onder ons niveau vandaag", aldus Priske na afloop.
De Rotterdammers verloren met 3-0 van de koploper en staan halverwege de competitie tien punten achter op PSV. De achterstand op concurrenten Ajax en FC Utrecht bedraagt respectievelijk vier en één punt.
Evaluatie
In de competitie is het spel nog niet overtuigend genoeg. Met 35 punten uit vijftien wedstrijden behaalt Priske een gemiddelde van 2,06 punten per wedstrijd. Daarmee zit hij rond het niveau van Ronald Koeman (2,02) en Giovanni van Bronckhorst (2,03), al coachten zij beduidend meer wedstrijden dan Priske. In de Champions League daarentegen boekt Priske indrukwekkende resultaten. Feyenoord lijkt vrijwel zeker van een plek in de tussenronde, én de Stadionclub staat op de vierde plaats als het gaat om de meeste gescoorde doelpunten in het toernooi. Conclusie: de pieken zijn ontzettend hoog, maar de dalen ook wel heel laag. Wil Feyenoord dit seizoen écht wat bereiken, zal de ondergrens fors omhoog moeten.
Reacties
Maar fijn dat je verder zo inhoudelijk reageert en alle succesaankopen van na de zomer 2022 zo op kon noemen. We zijn inmiddels bijna in 2025 en als Hwang de enige directe versterking is sinds Hancko (die het ook regelmatig in grote wedstrijden laat zien), dan zegt dat denk ik ook voldoende over het technische beleid van de afgelopen jaren. De transferzomers van 2023 en 2024 waren gewoon zwaar onder de maat, hoe je het ook bekijkt. Of wil je over paar jaar nog steeds teruggrijpen naar de zomerwindow van 2022? Dan ligt de lat bij jou gewoon een stuk lager dan bij mij, dat kan uiteraard ook.
Geen intensiteit
Geen progressie
Geen visie
Veel Blessures
In Europees verband werden we gewoon onderschat dat gaan Bayern en Lille niet doen dus gaan we ook Europees ten onder.
Het verschil zit in: Hartman, Wiefferm Geertruida.
Kwaliteit dus!
Plus de vele spierblessures ten gevolge van verkeerd trainen.
Dat Priske het met mindere spelers moet doen dan Slot is een feit, waar ik zeg dan niet dat hij beter of slechter is. Dat we veel met de reserves van de reserves spelen komt door de spierblessures, Die moet je de technische en medische staf aanrekenen.
Een van de eerste dingen die ik hoorde van Priske was: Feyenoord is onder Slot gewend met hoge intensiteit te spelen, die intensiteit moet nog verder omhoog.
De intensiteit is niet echt omhoog gegaan, het aantal spierblessures wel...
Of er moet stevig geïnvesteerd worden in de selectie met het en der een doorselectie van spelers of de trainer krijgt een ultimatum
2 worden is een MUST
Geen enkel patroon meer te ontdekken. Slotball volledig ontmanteld. Slecht uitpakkende keuzes. Wat gaat er beter worden dan?
Idioot wisselbeleid
Tactisch onvermogen
Veel blessures en niet fitte spelers
En een dramatische verlopen eerste helft Eredivisie
Conclusie: Heel snel afscheid van deze trainer nemen
En zeker twee directe versterkingen halen met niveau Hwang🙏🙏🙏
ontbreekt het aan.Gister vond ik het hele team onzeker .Verder is het spel zeer wisselend qua niveau.Iedere keer weer een verrassing.Tweede worden kan zonder al te veel blessures.Ajax en Utrecht zijn gelukkig ook 2 keer niets.
Arne Slot is wereldklasse, maar we hebben inderdaad wel de neiging om te doen alsof alles goed ging. Na het verlies tegen Sturm Graz 2 jaar terug was #Slotout kort trending.
Hopelijk minder individuele fouten, minder blessures en meer geluk in de 2e seizoenshelft. Dan kan het nog een mooi seizoen worden.
En onder slot zag je een plan op het veld, die is ook ver te zoeken al een halfjaar.
Het is ongelofelijk dat deze flapdrol noooit Slot gebeld heeft na wat die allemaal bereikt heeft en alle hartjes van zuid had veroverd.
Dat is pure misplaatste arrogantie van meneer die dacht van hetzelfde niveau te zijn.
Daarnaast werd Feyenoord in de door jou genoemde jaren zelden afgetroefd op tactisch en zeker niet op fysiek vlak. Daar schiet Priske gewoon zwaar in tekort. En waarom zou de selectie na de winter wel ineens topfit zijn? Als er een speler terugkomt haakt er steeds een andere belangrijke speler af met een spierblessure. Op een gegeven moment is het geen toeval meer. De tweede plek is inderdaad het hoogst haalbare, maar dat gaat een hele zware dobber worden met concurrentie van ajax, AZ en Twente. Ik verwacht dat Utrecht door gebrek aan kwaliteit nog wel wegzakt.
Daarnaast was voor mij op de tribune ook wel duidelijk te zien dat spelers als Timber totaal niet fit over het veld liepen, maar wel moesten blijven spelen. Spelers als Ueda die klaargestoomd werden voor ajax thuis en vervolgens maandenlang is uitgeschakeld. Carranza hetzelfde verhaal, tegen City gewoon met een pijnlijke kuit gespeeld met alle gevolgen van dien. Daar heeft een trainer ook verantwoordelijkheid in vind ik.
Met slecht voetbal nu al minder punten met een makkelijker programma en 2x zoveel goals tegen. Daarnaast maakt hij onlogische keuzes en is hij nergens echt tactisch opvallend sterk geweest.
Farioli haalt het maximale uit Ajax zoals Dickie dat deed bij Feyenoord toen. Die kijken puur naar resultaat. Het voetbal is niet om aan te gluren.
We hebben geweldige reclame gemaakt in Europa bij Benfica en City. Kowet Adelaars was een voetbalshow, Utrecht ook. Geen misselijke ploegen en ook nogs een uit. Dat is voetbal waar ik van houd. De intenties van Priske zijn goed.
We hebben na de break weer wat jongens terug en ik denk dat het nog goed gaat komen. Priske is geen pannekoek, DTK ook niet. Heb een beetje vertrouwen mannen en beoordeel iemand op het eind van het seizoen als de prijzen verdeeld zijn.
Hij kan zich herstellen en het recht trekken. Maar nu is het ondermaats.
Je gaat niet op basis van hoop en een paar uitschieters zeggen dat het allemaal eigenlijk wel lekker gaat.
Het gaat nu niet goed en het moet beter.
Met inbegrip van omstandigheden vind ik het in ieder geval over de hele eerste seizoenshelft bekeken (nog) niet zo schandalig slecht als velen hier beweren. En met omstandigheden bedoel ik:
1. Het opvolgen van een op handen gedragen, communicatief zeer begaafde en tactisch zeer uitzonderlijke trainer-staff (buitencategorie, blijkt nu, als je kijkt naar Liverpool);
2. Een eigenwijze nieuwe trainer die het zichzelf en zijn spelers veel te moeilijk maakt door niet voort de borduren op een bewezen succesvolle spelopvatting, en ogenschijnlijk te intensief heeft getraind in de voorbereiding;
3. Herstellen van omstandigheid 2 (hier komt mijn inziens de achterstand op PSV vandaan);
4. De vele blessures die – volgens een omvangrijke studie van de FIFA – kunnen worden gelinkt aan grote veranderingen in de performance staff (botbreuken niet meegerekend, want: pech), maar ook kan worden toegeschreven aan omstandigheid 1;
5. Fitheid van spelers, waar omstandigheid 2, 3 en 4 debet aan zijn, als zijnde een soort negatieve vicieuze cirkel.
Nu is het winterstop en is er hopelijk wat tijd en ruimte om de boel op orde te krijgen. Er komen ook weer een paar belangrijke spelers terug van een blessure, dus op dit moment is er nog niks verloren! Behalve de titel, maar daar had ik voor aanvang van dit seizoen al geen fiducie in.
Priske krijgt van mij een 5-. Het is zoals terecht in het artikel beschreven een beetje Dr. Jekyl & Hyde. Schizofreen zo wat. En als je de speelstijl aanschouwt is dat het thema. Het voetbal is heel direct en kamikaze, veel goals voor en tegen. Briljante momenten en dan bizarre fouten. Zelden een moment van controle of rust. De blessures die constant komen en daardoor de formatie en opstellingen constant wisselen. Zelden herkenbaarheid en vastigheid. Een enorme hoeveelheid persoonlijke fouten, ook van spelers die dat vorig jaar nooit overkwam. Dan ook nog tactische ingrepen die een wedstrijd vaak nadelig beïnvloeden. De resultaten en het verschil in niveau in wedstrijden is dan eigenlijk een heel logisch vervolg.
Je kunt niet altijd top spelen en zes gooien, maar als het wat minder gaat moet je als Feyenoord zijnde een niveau kunnen halen dat voldoende is voor een resultaat. Dat is er totaal niet. De selectie is sterker dan Ajax, Utrecht, Twente en AZ. Je hebt een geoliede machine overhandigd gekregen waar eigenlijk niets meer van over is, het moest zo nodig over een andere boeg. Dat is voor mij een onvoldoende. De CL prestaties zijn (zeker gezien de loting) wel fantastisch. Het halen van (minimaal) de tussenronde zou dan ook een enorm succes zijn. Wat mij betreft toch niet genoeg voor een voldoende omdat de eredivisie zo zwaar weegt voor de toekomst van de club.
Hoe evalueren jullie Priske?
- leiderschap
- strategisch (eigen set-up, analyseren van de tegenstander en daar je voordeel mee doen, etc)
- tactisch (opstelling, beslissingen tijdens wedstrijden mbt wissels en omzettingen)
- team management (selectiebeleid, blessures)
- team development (hoe ontwikkelen de spelers zich)
Ik zal een voorzet doen:
- leiderschap: 7 (paar gekke dingen met huddles etc in het begin maar bewaart verder goed de rust)
- strategisch: 5 (laat zich meermaals aftroeven o.a. Ajax en PSV, teveel tegengoals)
- tactisch: 4 (vaak onlogische wissels en het wordt er tijdens de wedstrijd niet vaak beter op tenzij de tegenstander niet zo met ons bezig is zoals man city en Benfica)
- team management: 6
- team development: 7
Totaal Evaluatie: 5
Strategisch 4, gaat niet van eigen kracht uit, past de tactiek aan en gaat juist daardoor ten onder tegen Ajax en misschien ook PSV.
Tactisch 3, heeft nog geen enkele keer een wedstrijd gewonnen door een tactische omzetting, wacht altijd tot de rust met een wijziging en de wissels..
Team management ook een 5, spelers gaan niet door het vuur, lijken minder gemotiveerd en de keepers discussie spreekt voor zich, spelers weten niet waar ze aan toe zijn.
Team development een 6, het is langzaam wat beter aan het worden, maar echte spelpatronen zijn amper zichtbaar, enkel het blok van 4 op het middenveld kun je herkennen.
Totaal: 4
Als je minimaal plek 2 wil halen dan moet je winnen tegen de kleintjes. Priske heeft die wedstrijden ook slecht gewisseld. Direct verantwoordelijk voor een negatief resultaat.
Feyenoord heeft een enorm probleem als ze geen 2e worden. 3e plek ga je het CL toernooi zeer waarschijnlijk niet mee halen.
Het lijkt me een aardige man. Maar ik denk niet dat het een goede trainer is.
Spelers als Zerrouki en Nieuwkoop laten al jaren zien niet geschikt te zijn voor een topclub. Milambo is nog geen basisspeler. Smal gaat in het rijtje Zerrouki terechtkomen. Wellenreuter is goed, maar geen echte topper. Beelen is zijn vorm van vorig seizoen kwijt. Timber zegt nu toe te zijn aan rust, maar had dat beter een maand terug tegen Koeman kunnen zeggen. Heel Feyenoord becijferen laat zien dat er te veel 5-jes en 6-jes zijn een enkele 7 en maar twee echte toppers (Hancko en Hwang). Dan is er een trainer, die de ideale schoonzoon zou zijn qua houding, tactisch het spelletje niet leest, nog geen enkele positieve kentering in een wedstrijd te weeg heeft gebracht.
Conclusie: Met deze selectie en trainer gaat er weinig van terechtkomen
Thanks, ik pas het aan.
Bedankt voor de oplettendheid!
Read opeens wisselen voor nieuwkoop uitwedstrijd met rare wissels groningen bijvoorbeeld...
Weet niet of het zijn schuld is maar middenveld na benfica uit totaal uir vorm.