Jim Breeman Sports Photography
Series
EXCLUSIEF • Interview met Ignacio Ostertag
De Argentijnse Feyenoordfan Ignacio Ostertag, ook wel bekend als El Bombastico, doet in een exclusief interview met 1908.nl zijn verhaal over het supporterschap van Feyenoord. "Toen ik Messi en Maradona interviewde, deed het mij niets. Maar toen ik voor het eerst voor De Kuip stond, was ik in tranen."
Interview met Messi en Maradona
Ignacio studeerde journalistiek in Argentinië en werd uiteindelijk sportjournalist bij TyC Sports, de Argentijnse ESPN begin de jaren 2000. El Bombastico bezocht voor zijn werk de wedstrijden in de Argentijnse tegenhanger van de Eredivisie. Toen Ostertag bij deze organisatie werkte, mocht hij Messi en Maradona interviewen. Hoe bijzonder dat voor sommigen ook zou zijn; voor de Argentijn was het zo speciaal niet. “Ik werd in die tijd net een beetje een Feyenoordsupporter. Het deed mij niets om Messi en Maradona interviewen. Ik respecteer ze, want het zijn geweldige voetballers. Maar ik houd het meest van Rotterdam en Feyenoord. Toen ik voor het eerst bij De Kuip stond twee jaar geleden, barstte ik in tranen uit. Want dat deed zo veel meer voor mij. Hier droomde ik altijd al van.”
Wanneer kwam je voor het eerst in aanraking met Feyenoord?
“In 1993 opende de televisieomroep het signaal voor de hele stad. Ze zonden voetbal uit, waaronder de Eredivisie. De eerste wedstrijd die ik zag was Feyenoord dat kampioen werd in 1993. Ik wist niet of Feyenoord toen populair was of niet, maar ik werd verliefd op de supporters.” Argentinië staat bekend als een volkomen voetbalgek land is, maar toch was het Het Legioen dat het hart van de Argentijn veroverde. "Ze zijn voor mij de beste fans in Europa. Ik kan het Legioen niet vergelijken met fans van andere clubs. Ze zijn uniek en kopiëren elkaar niet. Dat is wat Feyenoord zo bijzonder maakt."
Maar hoe volg je een club waarvan je de taal niet eens spreekt? Het meeste nieuws over Feyenoord wordt in het Nederlands geschreven. El Bombastico vertelt erover. “In het verleden was het moeilijk om het nieuws over Feyenoord te volgen. Ik bewaarde alle foto’s die ik kon vinden en draaide ze uit. Ook heb ik een tijd Nederlandse les gevolgd, maar dat werd te duur. Daar ben ik dus mee gestopt. In de eerste periode werden alleen nog maar samenvattingen uitgezonden van Feyenoord, ook nog eens heel vroeg in de ochtend om vijf uur. Dan zag ik het resultaat en wist ik wat Feyenoord had gedaan. Bij grote wedstrijden kon ik soms 's nachts niet slapen omdat ik zo zenuwachtig was wat Feyenoord had gedaan. Dan bleek ik wakker totdat ik de samenvatting had gezien. In die uitzending werd ook bekendgemaakt tegen wie Feyenoord de week later pas speelde en zo wist ik wat de volgende tegenstander van Feyenoord was. Doordeweeks hoorde ik namelijk niets over Feyenoord, er was toen nog geen internet."
De UEFA Cup-finale van 2002
Ostertag ziet in het seizoen 2001/2002 zijn Feyenoord steeds meer richting een Europese finale komen. Als Feyenoord de UEFA Cup-finale haalt, zal die vast wel worden uitgezonden op de Argentijnse televisie, dacht El Bombastico. Niets bleek minder waar. De Argentijnse sportkranten berichtten niet eens over de finale. "De UEFA Cup-finale van 2002 werd niet uitgezonden in Argentinië. Ik belde de krant, omdat ze de dag na de finale niets hadden gepubliceerd over de finale. Ze zeiden dat de UEFA Cup niet relevant was. De finale van de Italiaanse beker was belangrijker volgens de krant, omdat er in Argentinië veel mensen met een Italiaanse achtergrond wonen. Die finale is één van de mooiste herinneringen van de club, maar ik heb het dus niet live kunnen zien", blikt Ostertag terug.
Hoe anders is dat nu voor de Argentijn. In de huidige tijd is alles op de voet te volgen, ook vanuit zijn woonplaats Pergamino, een plaats met nog geen 100.000 inwoners op zo'n honderd kilometer van Rosario. Via het wereldwijde web is al het Feyenoordnieuws gemakkelijk te volgen voor Ostertag. Met een paar simpele drukken op de knop kan El Bombastico is al het Nederlandse nieuws te vertalen naar het Spaans, waardoor hij alles kan bijhouden. Tegenwoordig mist hij dan ook geen wedstrijd meer. “Met een VPN-verbinding kijk ik nu alle wedstrijden van Feyenoord live vanuit Argentinië.”
Wie is je favoriete Feyenoordspeler?
“Ik werd verliefd op Kiprich. Hij kon afmaken als niemand anders. Ik herinner me de wedstrijd tegen PSV, toen we achterstonden, Kiprich twee keer scoorde en de wedstrijd omdraaide naar een overwinning.” De Hongaar viel op 7 mei 1995 na vijftig minuten in, ging meteen achter een strafschop staan en maakte twintig minuten later ook nog de 3-2.
"Mijn favoriete speler van het huidige elftal is Lutsharel Geertruida. Hij komt hiervandaan en begrijpt waar Feyenoord voor staat. Ik geef sowieso de voorkeur aan spelers uit Rotterdam. Zij voelen aan wat we nodig hebben om te winnen. Uiteindelijk vertrekken ze bij Feyenoord, maar komen altijd weer terug. Spelers uit andere landen vertrekken en komen niet meer terug."
De Klassieker
Ignacio Ostertag mag zich nu dan eindelijk klaarmaken voor zijn eerste Klassieker. De bedoeling was eigenlijk dat hij al in 2021 naar Nederland zou komen om Feyenoord-Ajax bij te wonen, maar het coronavirus gooide toen roet in het eten. Die Klassieker werd toen in een lege Kuip gespeeld. Bijna drie jaar later, gaat het dan eindelijk gebeuren voor Ostertag: aanwezig zijn in De Kuip bij Feyenoord-Ajax. Ostertag vertelt over zijn verwachtingen. “De sfeer is waanzinnig. Ze hebben altijd een prachtig spandoek op de tribune. Ik wil dat in het echt zien. Ik wil al dertig jaar bij de Klassieker zijn, voelen hoe dat is. De eerste Klassieker die ik mij kan herinneren, was de wedstrijd met de golden goal van Obiku in Amsterdam in 1995. Maar die zag ik alleen op tv. Nu ga ik hem eindelijk in het echt meemaken.”
El Bombastico is ook aanwezig bij de bekerfinale
“Het is een wonder dat ik hier ben, mogelijk gemaakt door twee hele goede vrienden. Ze hebben me geholpen om hier te komen. Mijn vrienden uit Nederland hadden het mooiste verjaardagscadeau voor mij op 29 maart. Ze verlengden mijn verblijf in Rotterdam en gaven me een kaartje voor de bekerfinale tegen NEC. Ik begon te huilen omdat het het mooiste was wat ik me kon voorstellen. Ik heb er niet om gevraagd, zij hebben het mogelijk gemaakt. Ik wil hen duizendmaal bedanken. Ik zou eigenlijk na de Klassieker terugvliegen naar Argentinië, maar nu blijf ik nog wat langer.”
Rotterdam
Ignacio Ostertag verblijft ruim een maand in Rotterdam en voelt zich beter op zijn plek dan in zijn thuishaven in Pergamino. "Ik voel me echt thuis in Rotterdam. Ik mis niets aan Argentinië. De mensen zijn vriendelijk en laten mij zich thuis voelen. Als ik nu zou moeten kiezen, zou ik ervoor kiezen om in Rotterdam te wonen in plaats van in Argentinië. Ik probeer al drie jaar naar Nederland te verhuizen, maar het is moeilijk om de benodigde vergunningen te krijgen om hier te wonen. Ik heb een collectie aan afwijzingen. Zelfs de wedstrijd voor stadionspeaker heb ik verloren. Maar ik moet Lars de Klein feliciteren, want hij heeft geweldig werk geleverd!"
Rotterdammers hebben de reputatie dat ze recht voor hun raap zijn, maar El Bombastico ervaart alleen maar warmte. "Mensen in Argentinië waarschuwden me voor de Nederlanders, dat ze onbeleefd zouden zijn. Maar dat is niet waar. Mensen in Rotterdam zijn juist heel vriendelijk en voelen als mijn broers en zussen. Voor mij is het allerbelangrijkste in het leven om dicht bij Feyenoord en haar supporters te zijn. Mijn populariteit zal uiteindelijk afnemen. Maar dat maakt niet uit. Ik wil leven met de Feyenoordsupporters. De club draait niet om de elf spelers op het veld, maar om de fans."
Reacties
Je bent journalist in Nederland en je word verliefd op Boca Juniors.
Of af en toe als gastspeaker
Stadion word gek 👍👍
Hij heeft passie en toont liefde en jij met je domme commentaar
Jou vrouw was gratis anders had jij geen vrouw in je leven