Nieuws
Experts kraken Kuip-deal: "Daar kun je veel huizen voor bouwen"
Nieuw inzicht legt een bom onder de omstreden deal tussen de gemeente Rotterdam en De Kuip. Experts stellen dat er woningen in de omgeving van het stadion kunnen worden gebouwd, ook wanneer het stadion de mogelijkheid behoud om concerten te geven. Ook de PvdA kijkt met verbazing naar de gang van zaken.
De gemeente wil voor 12 miljoen euro dat De Kuip in de toekomst geen concerten meer gaat organiseren. Op die manier zou woningbouw in de omgeving goedkoper tot stand kunnen komen. Experts van Informatiepunt Leefomgeving komen echter tot een andere conclusie, zo meldt Algemeen Dagblad.
Volgens het kenniscentrum van de rijksoverheid, kunnen er woningen verrijzen in de nabijheid van het stadion. Men geeft onderzocht dat de gemeente de bevoegdheid heeft om een uitzondering te maken op de wettelijke geluidseisen die binnen een woning gelden. "Zolang deze festiviteiten maximaal twaalf etmalen per jaar voorkomen. En dat kan betrekking hebben op een concert in een stadion", zegt een woordvoerder. Dure geluidsisolerende maatregelen zijn daardoor niet nodig zijn.
Bevinden haaks op gemeenteplan
Deze bevindingen staan haaks op de gepresenteerde plannen van wethouder Chantal Zeegers (D66). Zij kwam in april onverwachts met een overeenkomst met de directie van Stadion Feijenoord. Zeegers wil dat de gemeente 11,8 miljoen euro aan het stadion betaald om af te zien van concerten. Het stadion kan deze afkoopsom goed gebruiken om een lening van zakenbank Goldman Sachs (15 miljoen euro) af te betalen, waarmee hoogstwaarschijnlijk een faillissement wordt afgewend.
Bij de verantwoording van de deal in de gemeenteraad, hield de wethouder vol dat de zware bastonen bij concerten zouden resulteren in forse investeringen in geluidsisolatie van de nog te bouwen woningen. De geboogde bouwer van alles, Dura Vermeer, sloot zich daarbij aan. Het woongenot zou door het geluid onder druk komen te staan.
Uitgangspunt
Het Informatiepunt Leefomgeving erkent dat de standaard geluidswering mogelijk niet volstaat. "Bijvoorbeeld als de gemeente woningen toelaat langs een weg, of in dit geval in de buurt van een stadion. Dan is extra isolatie nodig, maar het uitgangspunt is het omgevingsgeluid van een normale bedrijfssituatie." Bij De Kuip zou dit gaan om juichende supporters bij wedstrijden van Feyenoord, en niet over een handvol concerten.
Deal slordig
"In Rotterdam is de suggestie gewekt dat de geluidsregels zeer rigide zijn, en dat we daarom moeten tekenen bij het kruisje", zo reageert PvdA-raadslid Dennis Tak op de gang van zaken. "Blijkbaar ligt het veel genuanceerder. De informatievoorziening rondom deze Kuip-deal is bijzonder slordig."
Dat er wel woningen naast een stadion kunnen verrijzen waar concerten worden gegeven, bewijzen ze in Eindhoven. Naast het PSV-stadion wordt ‘Eurostate’ gebouwd, een 100 meter hoge woontoren met 478 appartementen. Tak spreekt erover met partijgenoten in Eindhoven. “Zeg niet dat Eindhoven hier lichtzinnig mee omgaat. Ze maken gewoon een andere risicoafweging." Bovendien stelt het gemeenteraadslid dat 12 miljoen euro veel geld is. “Daar kunnen we in Rotterdam een hoop betaalbare huizen voor bouwen."
Reacties
Vergelijkbaar met wonen langs Schiphol en dan vervolgens klagen over vliegtuigoverlast.
Iedere woning is redelijk tot goed geïnteresseerd.
Binnenkort moet Feyenoord de Premie Effecten aflossen. De looptijd van 25 jaar zit er bijna op. Het gaat in totaal om ruim 7 miljoen euro. Als ik het terugontvang, wil ik het met dezelfde rente van 2% lenen aan het stadion. Als alle andere houders van de Premie Effecten er ook zo instaan, is het financiële probleem opgelost. Looptijd 10 jaar zou ik zeggen. En als we met z'n allen het bedrag maal anderhalf doen, dan is het stadion voorlopig zeker gered met behoud van rechten.
Nu is de stadion NV en eigen gedrocht van een BV geworden met alleen eigen interesse zoals geld voor aandeelhouders eruit slepen die al een rendement hebben gehad waar je duizelig van wordt en belangen behartigen van projectontwikkelaars en multinationals van bouwondernemingen waarmee ze reisjes maken naar andere stadions in Europa om daar zogenaamd inspiratie op te doen voor te bouwen nieuw eigen stadion.
Nu blijkt er weer iemand in de RVC van de Stadion NV die de belangen van Dura Vermeer behartigd.
Kan nog wel paar uur doorgaan, maar het is al laat...
Laat in godsnaam alsjeblieft het stadion en die Stadion NV failliet gaan zodat er snel een eenwording tussen Stadion en BVO kan plaats vinden en de Kuip gerenoveerd kan worden tot een up to date stadion wat nog een halve eeuw mee kan of meer.
Maar er klopt iets niet. Aandeelhouders krijgen jaarlijks dividend in natura door alle thuiswedstrijden te mogen bezoeken en dat bij een zwaar negatief eigen vermogen. Dat voldoet niet aan de uitkeringstoets die een onderneming moet doen bij het uitkeren van dividend. Het bestuur van het Stadion kan aansprakelijk worden gesteld voor alle schulden.
Ten eerste sorry voor mijn taalgebruik in eerste reactie dat ik de Stadion NV een gedrocht van een BV genoemd hebt, want de BVO dreigt ook een commercieel gedrocht te worden en voor de gewone mens onbetaalbaar om een seizoenskaart aan te schaffen.
Dan zullen de mensen die elkaar OSM noemen zich niks van aantrekken, want die zullen dan tegen elkaar zeggen die paupers en klootjesvolk die weinig te besteden hebben hoeven we niet in het stadion.., die verhogen de omzet toch niet...
Toch zullen zich onder die mensen zich supporters bevinden die decennia lang een groot deel van hun inkomen hebben besteed aan het supporteren en nareizen van Feyenoord door heel Europa.
Ik zelf val nog niet in de categorie supporters waar het onbetaalbaar voor wordt, maar ken er genoeg waarvan +/- 30% van hun inkomen jaarlijks wordt uitgegeven om Feyenoord na te reizen.., zeker als Feyenoord Europees overwinterd.
Dit was even ter inleiding op u eerste zin in eerste reactie dat was namelijk dit;
Zo je reactie lezende zijn eigenlijk die verwende aandeelhouders aan zet om wat te doen in plaats van de trouwe supporters.
Mocht ik er ernaast zitten mag u mij graag corrigeren en wil ook niet oordelen, want ga er vanuit dat het toen een redelijk groot bedrag was en of een noodzakelijke financiële impuls was die de club nodig had.
Voor dat ik u die vragen ga stellen vertel ik eerst wat over mezelf zodat u een goed of slecht beeld van mij krijgt. hahaha
Ik kom uit een meer dan middenklasse gezin, maar waar we zeer strak werden gehouden wat zakgeld en andere uitgaven betreft, mijn vader heeft zelf lekker veel opgemaakt in zijn leven en er was ook amper wat te erven, maar dat zei hij al toen ik klein was. Daar is in feite ook niks mis mee, want hij werkte ervoor en we kwamen als kinderen zelden wat te kort.
Voetbal was niet populair bij mijn vader, broers en zus. Ze keken er zelfs een beetje op neer. Ik was ooit op jonge leeftijd door een vriend van mijn vader meegenomen naar de Kuip en was gelijk verkocht.
Daarna nam mijn moeder me elk jaar 2 keer mee naar de kuip.., was immers te jong om vanuit Leiden alleen met de trein te gaan.
Kreeg toen ik 13 jaar was en ik te horen dat ik oud genoeg was en zelf wel naar de Kuip mocht met de trein. Ik kreeg toen 2,50 gulden per week zakgeld en dat was verre van genoeg om dat te bekostigen. Dus nam ik een krantenwijk en werkte een paar dagen 2 uur per week bij de melkboer door flessen voor de deuren te zetten en de lege op te halen voor 2 gulden per uur.
Met dat geld kon ik om de 2 a 3 weken naar de Kuip en was dol blij ondanks toen de slechte jaren aanbraken na het vertrek van Ivan Nielsen, Gullit en consorten. Denk dat ik tot mijn 17e alles uitgaf aan Feyenoord (trein, kroketje, wat te drinken shirtjes/sjaaltjes en mijn VI abonnement. Zeg maar 85% tot 95% van mijn inkomen... ;-).
Later ging ik meer verdienen door horeca baantjes en kon ik ook mee uit Europees. De eerste Gladbach uit 5-1 weggevaagd, maar toch een onvergetelijke ervaring met meer dan 10.000 Feyenoorders in Duitsland althans zo heb ik het in mijn geheugen.
Het was zomer 1989 en ik stond op het punt een nieuwe seizoenskaart aan te schaffen die in die tijd rond de 200 gulden koste en hij zei je mag mijn aandeelhouderskaart wel gebruiken, dat was een blauwe kaart die niet geknipt werd en geef eerlijk toe dat die wel een paar keer per seizoen naar een armlastige vriend door het hek werd gegeven zodat we die ook naar binnen kon.
Heb die kaart 2 jaar mogen gebruiken en heb de club in feite bestolen van entreegeld, maar uitverkocht was het in die tijd eigenlijk nooit of alleen tegen .... hij kocht wel een drankje en wat te eten dus in principe werd de omzet wel verhoogd, want anders was hij nooit gegaan en zo heb ik hem besmet met het Feyenoord virus en hij heeft nu sinds 1992 een seizoenskaart en heel veel geld aan Feyenoord volgen uitgegeven. Dus dat heeft zich in meervoud terug betaald hahaha.
Maar nu terug naar mijn horeca baas.., toen ik hem vroeg wat hij voor die levenslange zitplaats op de Maastribune betaald had vertelde hij mij schaterlachend 1000 gulden dat waren medio jaren 80" dus 5 seizoenskaarten en dat vond ik toen al belachelijk oneerlijk!!!
In de jaren 90" tot ver in deze eeuw ging ik alle wedstrijden thuis, Europees uit en geregeld uit in de competitie/beker. Verdiende ook prima, maar als ik zeg dat ik in mijn leven meer dan 50.000 Euro heb uitgegeven aan het volgen van Feyenoord zit ik daar waarschijnlijk nog an de lage kant. Daarbij zijn natuurlijk de Europese uitwedstrijden de grootste kostenpost reis, hotel eten en drinken etc etc. Eigen keus en zal ik nooit spijt van krijgen!
Nu kan ik mij voorstellen als u of u vader geen klein aandeelhouder bent/was en destijds 100.000 gulden hebt geïnvesteerd of zoiets en een rendement van 2% niet veel is buiten de voordelen om, maar die mede aandeelhouders waaronder mijn ex baas die waarschijnlijk niet meer leeft onder valt, die voor 1000 gulden +/- 44 jaar geleden een eeuwige zitplaats hebben gekocht die nu zijn zoon waarschijnlijk die niks met Feyenoord heeft.., zouden zich kapot moeten schamen dat ze hun zitplaats in het belang van Feyenoord niet hebben opgegeven. :-(
Goldman Sachs gaat geen faillissement aanvragen.
Het jaarlijkse voordeel in natura, het verkapte dividend, is vastgelegd in de statuten. Het gaat om een voordeel van ca. 1.250 euro per jaar gebaseerd op de actuele situatie. Dat is nogal wat. Normaal worden in statuten voorbehouden gemaakt dat voordelen alleen worden toegekend als de financiële situatie toereikend is, maar die zijn in de statuten niet te vinden.
Het gaat hier om ca. 4.000 aandeelhouders. Het jaarlijkse voordeel dat zij genieten, is ca. 5.000.000 euro.
Ik ga eens navraag doen bij mensen die gespecialiseerd zijn in ondernemingsrecht. Het is dividend in natura statutair bepaald. Maar dividend mag normaal nooit worden uitgekeerd bij onvoldoende vrije reserves en al helemaal niet als de Kuip binnen twaalf maanden failliet kan gaan. De statutaire bepalingen schuren met de wet- en regelgeving. De wet gaat volgens mij boven de statuten.
Jaarlijkse voordeel aandeelhouder:
- 800 euro seizoenkaart
- 400 euro passe-partout Champions League
- 50 euro KNVB Beker
- Wellicht hebben ze nog meer voordelen.
Bent u meer aandeelhouder of supporter?
Welke belangen dient de NV Stadion te behartigen? (Mijn aanziens de BVO als een soort RVC of STICO zodat de BVO het stadion niet zou belenen om onverantwoorde te doen)
Onder welke aandeelhouders valt u en wat is u rendement qua inleg geweest de afgelopen +/- 44 jaar in procenten.
Er zijn dus duizenden supporters zoals ik die een groot deel van hun inkomen kwijt zijn aan het supporteren van de club een leven lang, waarom moeten er dan aandeelhouders zijn die zich Feyenoorder noemen, maar door een relatief lage investering die ze ooit gedaan hebben rendement dus geld krijgen van de club? Wat in feite door ons supporters betaald wordt...
Kost Feyenoord u geld/inkomen en hoeveel % is dat gerelateerd aan u inkomen vergeleken met supporters die zeg 2000 euro per maand verdienden en krom liggen om uit Europees te kunnen gaan, want ze hebben ook vaak een gezin te onderhouden?
O.K. (zero kill) het is al laat en heb nog meer vragen, maar zet deze discussie graag voort, want heb nu alleen u eerste stuk tekst behandeld.
Ben ik onwetend of heb ik veel info niet praat mij gerust bij?
Mvg,
Daan-71
Het is een mooi verhaal om te lezen hoe diep Feyenoord in uw hart zit. Ik ben als klein jongetje door mijn vader meegenomen naar de Kuip. Voor het eerst begin 1984. Tot ongeveer 1990 hadden we een seizoenkaart van vak M. Wij zijn de club lang trouw gebleven. Alleen vak S was toen vol, de andere vakken waren bijna leeg en sommige vakken half vol. Wij hadden bijna een heel vak voor onszelf, haha. Vak M was trouwens niet het vak van de aandeelhouders. Na Gunder Bengtsson was het klaar. In de jaren '90 hadden we geen seizoenkaart meer en kochten we af en toe een los kaartje.
Eind 1999 had ik mijn eerste vaste baan en heb ik in de zomer van 2000 voor het eerst zelf een seizoenkaart gekocht. Vanaf dat moment heb ik mijn seizoenkaart jaarlijks verlengd. Begonnen op vak BB en nu al jarenlang vak N. Die aandeelhouders zitten op vak A en B volgens mij en zouden ongeveer hetzelfde moeten betalen als een supporter van vak N. Dat is dus zo'n 1.250 euro per seizoen. Dan is het gezien de precaire situatie van Stadion Feijenoord NV werkelijk waanzinnig dat zij toegang krijgen terwijl ze zelf ooit 1.000 gulden voor dat recht hebben betaald. Dat lijkt mij verkapt dividend (rendement ca. 300%) dat indruist tegen de wet.
Onze club gaat sinds die splitsing in 1978 gebukt onder een schuldenlast. De rente op de langlopende leningen waren eind jaren '90 hoog en was nogal een last voor Feyenoord. Van den Herik kwam op het idee om met Feyenoord Premie Effecten geld op te halen bij de supporters. Zo kon ca. 10% rente worden omgezet in 2%. Bij een goed Europees jaar verdeelt de club prijzen onder de effecthouders. Die jaren zijn er niet veel geweest. Eind dit jaar moet Feyenoord de lening terugbetalen. Ik heb in 1999 twee van die Premie Effecten genomen om onze club te helpen.
Mijn plan om de terugbetaling van de Premie Effecten te gaan uitlenen aan het Stadion, is bij nader inzien een slecht plan.
Wij ergeren ons beiden aan de aandeelhouders van de vakken A en B. Volgens de statuten hebben ze toegangsrecht. Ik ben wel aan het uitzoeken of de statutaire bepalingen indruisen tegen de wet. De aandeelhouders maken hun eigen NV kapot en ook onze club Feyenoord. Ik heb het voorgelegd aan een jurist ondernemingsrecht. Volgende week ga ik het ook nog eens vragen naar de zienswijze van een andere jurist ondernemingsrecht. Als zij van mening zijn dat de statuten niet conform de wet zijn, dan moet dat aan de kaak worden gesteld. Het Legioen en de club zijn sterker dan die aandeelhouders. Dan moeten we de zaak op een nette manier op scherp zetten.
Rood-witte groet,
Martijn
"Pplitiek" is een ander woord voor "legitieme list en bedrog". Daarnaast leven ambtenaren in hun eigen universum.