Willem van Hanegem Jim Breeman Sports Photography

Jim Breeman Sport photography

Nieuws

“Fantastisch dat Geertruida hem inkopt, wegrent en dan gaan ze allemaal naar Hancko"

Van de redactie

Willem van Hanegem had genoten van de prestatie van Feyenoord in de Klassieker. Na de winst brak er een waar volksfeest uit bij terugkomst van de spelersbus op trainingscomplex 1908. Volgens de Kromme moet de overwinning op Ajax de overtuiging geven dat de kampioensschaal aan Feyenoord toebehoort.

“Ik zou niet weten waarom niet. Dit geeft de spelers ook het gevoel, dat ze zich dit niet meer af kunnen laten pakken. Geen enkele wedstrijd zal nog moeilijk worden. Als je het als speler kan halen, dan ga je ervoor. De ploegen eronder gaan ook punten verspelen. Die moeten bovendien ook nog tegen elkaar”, aldus Van Hanegem in Algemeen Dagblad.

Van Hanegem blikt uitgebreid terug op de Klassieker, die hij met een ander gevoel had zitten kijken dan normaal. “Na de eerste goal hoop je dat ze opschieten. Dat de tijd veel sneller gaat. Toch kwamen ze (Ajax, red.) weer terug, maar ik was niet angstig dat ze het niet gingen redden ondanks de 2-1. Je ziet dat ze die wedstrijd gewoon konden winnen. Of ze in goeden doen zijn. Dus als je jezelf goed voelt, heb je het idee dat je de wedstrijd gaat winnen. Ze stralen het vertrouwen uit.” Het laatste fluitsignaal werd ook door Van Hanegem verwelkomt. “Je weet dat deze overwinning beslissend is in de titelrace en je hebt al die enge mensen, die het allemaal zo goed weten, de mond gesnoerd.”

Geertruida

Dat Lutsharel Geertruida de winnende maakte, als kind van de club, vind Van Hanegem schitterend. Sowieso maakt de verdediger een enorme ontwikkeling door. “Ik heb veel op hem gemopperd, maar de laatste tijd is het minder. Tegen de andere titelkandidaten heeft hij geweldige wedstrijden gespeeld. Zijn beste wedstrijden zelfs. Toen hij in het begin rechtsback stond, had ik mijn bedenkingen. Waarom sta je steeds aan de verkeerde kant te dekken?, dacht ik dan. Hij was soms de bal ineens kwijt of hij struikelde over de bal. Maar nu is hij echt goed.” De oer-Feyenoorder moest lachen om de chaos na Geertruida’s goal vlak voor tijd. “Het was toch fantastisch dat Geertruida hem inkopt, wegrent en vervolgens gaan ze allemaal naar Hancko. Hij rent naar ze toe en roept dat hij hem heeft gemaakt.”

Dilrosun
Zo te spreken als De Kromme is over Geertruida, zo verbaasd kijkt hij naar Javairô Dilrosun. “Dat is één van de beste spelers die we hebben. Hij heeft kwaliteit. Elke keer hoop je dat hij het laat zien, maar hij doet het maar niet. Iedereen ziet dat hij heel goed kan voetballen. Als hij zelf weet hoe goed hij is, komt het goed. Hij moet gewoon laten zien dat hij heel goed kan voetballen.”

Hartman

Na afloop van de Klassieker ging het veel over een mogelijke rode kaart voor Quilindschy Hartman. De linksback werd door Arne Slot uit voorzorg gewisseld. Van Hanegem vond het allemaal wel meevallen. “De eerste situatie vond ik zwaar gestraft. Het was geen harde trap. De tweede situatie was eigenlijk ook niet veel bijzonders.” De Feyenoordlegende kreeg het idee dat de mensen bij ESPN zich benadeeld voelden dat Hartman mocht blijven staan. “Hans Kraaij Jr. moest dan tegen iedereen zeggen dat Hartman eraf had gemoeten. Dat irriteerde mij mateloos.” Dat Slot besloot Hartman te wisselen kon hij wel begrijpen. “In deze wedstrijd had ik hem ook gewisseld. In een normale wedstrijd had ik het risico wel genomen. Het is ook een echte Feyenoorder. Nu weet je dat ze snel naar de scheidsrechter gaan. Het hele stadion zit erop, dan kan die scheidsrechter bezwijken.”

Delen

Reacties

Ik vrees dat Willem er bij Dilrosun naast zit, maar ik hoop dat hij gelijk gaat krijgen. Tot nu toe vind ik het een voetballer zonder veel inzicht en finesse aan de bal, hij gebruikt ook veel te weinig zijn explosiviteit. Ik zou versterking op de flanken de eerste prioriteit vinden voor deze transferzomer, zolang er verder geen mutaties zijn nog.
Die eerste gele kaart van Hartman was voor het wegknallen van de bal, nadat Makkelie voor de overtreding gefloten had. Had Hartman dit niet gedaan, had Makkelie geel op zak gehouden vanwege de meer dan stevige duels net voor dit moment.
Wat ik niet zo fantastisch vind is dat we Geert de komende wedstrijden gaan missen.
Balen inderdaad. Maar goed dat Trauner er wel weer bij is.
Het doelpunt van Geertruida was prachtig.
Zijn verbaasde reactie dat iedereen op Hancko dook was hilarisch. Ik heb dit moment vaak teruggezien en het is gewoon meer dan geweldig om te zien.
Super Geertruida
Hancko rende naar Kökcü om te vieren dat de vooraf ingestudeerde spelhervatting lukte met nog 5 minuten op de klok en dat zo de overwinning behaald werd.
Dat gaf Kökcü namelijk aan in het interview achteraf dat het 'zeker wel' zo getraind was.
Daardoor dachten de andere spelers waarschijnlijk dat het ook Hancko was die gescoord had.
Zo vreemd was het dus helemaal niet...