yv2022911yv2022911a1a08110

VK Sportphoto

Analyse

Feyenoord 3-0 Sparta: De statistieken onder de loep

FeyenoordTM

In de zesde wedstrijd van de Eredivisie speelde Feyenoord zaterdagavond in eigen huis tegen stadsgenoot Sparta. Na eerdere stroeve wedstrijd en een midweekse nederlaag tegen Lazio wist Feyenoord de knop goed om te zetten en met 3-0 te winnen. Igor Paixão wist zijn debuut op te luisteren met een assist en ook Javairô Dilrosun had met een goal en een assist een hele belangrijke hand in de overwinning.

In dit artikel blikken we aan de hand van een zogenaamd data dashboard terug op de wedstrijd. Geven de statistieken aan dat de wedstrijd inderdaad zo stroef ging? Zijn er positieve of negatieve punten tijdens de wedstrijd die minder zijn opgevallen? Middels het dashboard probeert 1908.nl iets meer inzicht te geven in de wedstrijd en hoe deze zich verhoudt tot het huidige Eredivisieseizoen van Feyenoord.

Klik hier voor een uitvergrote weergave van het onderstaande dashboard

feyenoord-sparta-3-0

Waar het veldspel in de eerdere wedstrijden dit seizoen nog enigszins tegenviel, was dit tegen Sparta grotendeels in lijn met vorig seizoen. Door snelle, agressieve druk wist Feyenoord de bal snel te veroveren of kozen de Spangenaren snel voor de lange bal, waarna Feyenoord alsnog de bal veroverde. Ook in balbezit had de ploeg van Arne Slot het prima voor elkaar: Ruim meer passes dan gemiddeld en met een gemiddeld aantal passes van 6,74 in balbezit hield Feyenoord de bal ook goed en lang in bezit. Sparta kwam weinig in het stuk voor en de verdediging en opbouw van Feyenoord was goed verzorgd.

Zorgen zijn er echter wel. Het hoge aantal schoten en verwachte doelpunten lijkt op het eerste gezicht goed, maar als we dieper in de cijfers duiken valt dat allemaal wel mee. Een gemiddelde kans op een doelpunt van slechts 7% per schot is te laag en geeft aan dat Feyenoord lang niet altijd de meest ideale locatie kiest om vanuit te schieten. Misschien ietwat gehaast, want de hele wedstrijd was er gemiddeld een schot per vijf keer balbezit. In combinatie met de suboptimale schotlocatie lijkt het verstandig om iets langer en zorgvuldiger te wachten tot er een écht goed moment voordoet. De counters van Sparta waren daarnaast gevaarlijk, maar leverden zo’n laag volume gevaarlijke schoten op dat er uiteindelijk weinig concreet gevaar uit kwam. Desalniettemin is dat ook een aandachtspuntje.

Opvallend:

o De druk is hit and miss: hoewel het vaak balbezit oplevert, zijn er ook redelijk veel overtredingen dit seizoen

o In tegenstelling tot eerdere wedstrijden waren de dode spelmomenten nu wat teleurstellend. Twee schoten uit acht corners en slechts een verwacht doelpunt van 0,19…

o Dilrosun krijgt dit seizoen nog wel wat kritiek, maar scoort gemiddelde elke zes schoten! En dat als buitenspeler/middenvelder. Ga zo door, Javairo!

Slotnoot · Dit is een eerste opzet van het dashboard. Ondertussen hebben we al feedback gehad over het toevoegen van een legenda en goed te kijken welke taal (Engels of Nederlands) we aan moeten houden. Graag brengen we nog veel veranderingen aan die de data overzichtelijker moeten maken of meer inzicht kunnen bieden. Laat vooral in een comment, mail of Twitterbericht naar @altijdbeter weten wat jullie missen en we zullen het de volgende keer invoegen!

Delen