Jim Breeman Sports Photography
Nieuws
Interview • Feyenoord & Celtic: Together in Friendship
Het zal niemand zijn ontgaan, Feyenoord speelt deze week thuis tegen Celtic voor het eerst sinds 6 mei 1970. Sinds die beroemde finale in Milaan hebben The Bhoys uit Glasgow en supporters van Feyenoord een bijzondere band. Een sympathie die onder Feyenoordsupporters met een beetje historisch besef altijd is gebleven.
Je kan zelfs stellen dat de vriendschappelijke band tussen beide bestaat sinds de Feyenoord-supporters en supporters van Celtic met elkaar alle kroegen in Milaan leeg dronken. Onder het genot van de glazen gersenat bleek dat Celtic en Feyenoord hetzelfde 'soort' supporter hadden. Wat wellicht hielp was het feit dat Celtic in de kleuren van de stad Rotterdam speelt, maar zeker weten doet niemand het. Feit blijft; de groepen vonden elkaar, en sindsdien is de warme band tussen Rotterdam en Glasgow een feit. In het boek 'Voices of the Old Firm' deelt Celtic-supporter John Larkin een ongeëvenaard mooi compliment uit aan Het Legioen:
"I think in Lisbon there were about 12.000, and i think because people missed the glory of that time, there were about 25.000 who went to Milan. We thought it was going to be the same. We thought we would outnumber the Feyenoord supporters, that they would all be 'ho-de-ho-de-ho-de-ho', and all that... Then we saw them - they were absolutely massive; they were all dockers. It was the first time i'd ever seen an organised support, like somebody was conducting them. They were swaying the whole game, blowing horns. They were so colourful - it was the best support i'd ever seen."
Feyenoord maakte indruk op de Schotten en de vriendschappelijke band werd extra kracht bijgezet door de vele wedstrijden die Feyenoord in de loop der jaren tegen aartsrivaal Glasgow Rangers speelde. Keer op keer ontmoetten de supporters van Celtic en Feyenoord elkaar met een gezamenlijke vijand. De sympathie was over en weer. Diverse groepjes binnen Het Legioen gingen zich, spiegelend aan Celtic, ook 'Boys' noemen. In de pubs in Glasgow werden de Feyenoorders graag verwelkomd door de aanhangers van Celtic, iets wat uiteindelijk voor iets speciaals zorgde. In 2014 trok een forse groep Feyenoorders richting Glasgow voor een gezamenlijk feest: Together in Friendship. De opbrengsten gingen direct naar het goede doel. 1908.nl sprak organisator Jilke Hellinga aan Feyenoord-kant om herinneringen op te halen en vooruit te kijken naar de aankomende wedstrijd.
Om maar met de deur in huis te vallen. Voor het eerst sinds 6 mei 1970 spelen Feyenoord en Celtic tegen elkaar voor een serieuze wedstrijd. Is dit een droomloting voor je?
Historisch gezien is het wel een bijzondere tegenstander natuurlijk. Een club met een roemruchte historie en op veel fronten raakvlakken met Feyenoord. Gezien de persoonlijke vriendschappen die ik de afgelopen jaren heb opgedaan in Glasgow, en de samenwerking voor het goede doel is het voor mij uiteraard een extra speciale ontmoeting, waar ik ontzettend naar uitkijk. Maar uiteindelijk hoop ik natuurlijk wel dat Feyenoord, net als in 1970, de winst pakt, zowel thuis als uit. Maar dat zal nog lastig zat worden.
Hoe is het ‘Together in Friendship’ programma eigenlijk ontstaan?
Puur uit toeval. Er waren al wat vriendschappelijke contacten met een aantal gasten uit Glasgow. Er lag al een uitnodiging voor mij om samen met een aantal vrienden een wedstrijd van Celtic te gaan bezoeken. The Old Firm stond al een tijdje op mijn bucketlist, maar door het faillissement van Rangers zat dat er voorlopig nog niet in. Destijds zette Feyenoord zich in voor de Daniel den Hoed-stichting, wat investeert in wetenschappelijk onderzoek om kanker beter te kunnen behandelen. Een Rotterdamse Stichting dat fantastisch werk levert.
We speelden toen in januari de benefietwedstrijd in De Kuip tegen Excelsior, waar zo’n 40.000 supporters op af kwamen. Dat maakte dusdanige indruk op die gasten van Celtic, dat ook zij een bijdrage wilden leveren. De vraag was alleen: hoe? Met een aantal vrienden de handen ineengeslagen en contact gelegd met Daniel den Hoed. Ook zij waren direct enthousiast over de aanstaande samenwerking en waren zelfs bereid om enkele van de wedstrijdshirts via ons initiatief te laten veilen. Dat was natuurlijk al een fantastisch begin, maar we waren van mening dat we veel meer konden doen en aangezien het plan er lag om naar Glasgow af te reizen, leek het ons wel een goed idee om dat direct te gebruiken om extra geld in te zamelen. De jongens in Glasgow hadden binnen no time een locatie geregeld met de juiste DJ-apparatuur en de flyer van het feest ging rond. Wij deelden ondertussen het idee met medesupporters, wat er uiteindelijk voor zorgde dat we met een kleine 30 man naar Glasgow afreisden. Alles was in slechts enkele weken uit de grond gestampt. Tussen neus en lippen door kwam iemand met de naam Together in Friendship, wat op alle fronten passend was voor dit initiatief.
Uiteindelijk beleefden we een memorabel weekend in Glasgow, met een fantastische party waar een kleine 200 man op af kwamen en voor het nodige geld zorgde. Samen met de veiling van de shirts konden we al een paar duizend euro bij elkaar brengen voor de Stichting.
In 2015 werd er een flink feest georganiseerd in Glasgow. Hoeveel Feyenoorders gingen er naartoe? En toen werd aangegeven dat het jaarlijks herhaald zou worden, hoe is het daar eigenlijk mee afgelopen?
Het eerste resultaat was boven verwachting, maar we hadden ook het gevoel dat er meer in zat los van het feit dat het broodnodig is. We hadden nog niet zo lang geleden met heel Feyenoord afscheid genomen van Rooie Marck, die overigens ook in Glasgow een prachtig eerbetoon kreeg op Celtic Park. Dat geeft je dan ook de energie om verder te gaan en was het plan om het jaarlijks terug te laten keren snel geboren. De Daniel den Hoed Stichting ging ook verder met de campagne Maak Kanker Kansloos en dus vonden we dat we niet achter konden blijven.
In 2015 moesten we ook creatiever zijn, want we hadden dit keer geen speciale shirts om te veilen. Dit issue bleek snel opgelost, want voor de twee editie van de reis naar Glasgow gingen maar liefst 129 Feyenoordsupporters mee. Het bleek een hele operatie, maar was uiteindelijk ook een groot succes. We wisten nu ook een grotere locatie te strikken voor een hardcore feest Rotterdam-stijl, namelijk 69 Below. Een mooie undergroundlocatie waar we uiteindelijk met een kleine 500 man een mooi benefiet event konden neerzetten. We kregen daarnaast een oud-wedstrijdshirt van Jerzy Dudek gedoneerd om te veilen, een Feyenoordshirt met handtekeningen van de selectie en we verkochten nog de nodige sjaals. Ook dit leverde weer duizenden Euro’s op.
In 2016 gingen we nogmaals op herhaling met een kleine 90 man. Tot onze grote verbazing zagen we in de media een bericht verschijnen dat Feyenoordhooligans onderweg waren naar Glasgow om jacht te maken op Rangers-supporters. Een verzinsel van de Vanguard Bears-ultras van Rangers. Het leverde voor ons echter een memorabele avond op, want gedurende de gehele benefietavond in Glasgow werden we vergezeld door Schotse ME voor de feestlocatie. En waar wij met een paar honderd man de drankvoorraad letterlijk opzopen, werd de politie met de minuut chagrijniger omdat ze hun tijd zaten te verdoen.
Het bleek de laatste editie te zijn helaas. Feyenoord wilde alleen focus op hun Foundation, wat samenwerken moeilijk maakte. Ook de Daniel den Hoed Stichting kreeg allerlei nieuwe gezichten, die tot onze grote teleurstelling geen initiatief namen om met hun donateurs en initiatiefnemers voor fundraising verder in gesprek te gaan. Uiteindelijk draaide Feyenoord op dat moment onder Gio ook een memorabel seizoen, wat het organiseren van een nieuwe reis te lastig maakte. En zo besloten we om het initiatief te beëindigen. Al met al leverde dat voor de Daniel den Hoed Stichting zo’n €16.000,- op en ging er ook nog het nodige geld naar goede doelen in Glasgow. Voor ons leverde het nog meer mooie vriendschappen en ervaringen op die we nooit meer vergeten. Jaarlijks worden de herinneringen weer opgehaald en gaan er wel geluiden op om het nog eens over te doen.
Dat brengt ons op de wedstrijd van deze week. Hoe zijn de contacten nu? Werd er in Glasgow net zo enthousiast gereageerd op de loting als hier in Rotterdam?
De contacten zijn nog altijd uitstekend in Glasgow. Ik breng sinds 2018 wederom voetballiefhebbers naar Glasgow, maar dan vanuit mijn bedrijf in voetbalreizen (Away-Days.nl, red.) met The Old Firm als hoogtepunt. Ze zijn in Glasgow ook zeker enthousiast over het treffen met Feyenoord. Ze hebben daar waardering voor ons als club en supporters. Daarnaast hebben ze veel historisch besef, waar ze graag aandacht voor hebben. Ze verwachten mooie wedstrijden met een geweldige sfeer.
Jullie hebben fantastische resultaten geboekt. Duizenden euro's werden gezamenlijk opgehaald voor het goede doel. De vraag is dan: staat er nu echt niks op het programma?
Ik heb de vraag al gekregen om in Glasgow weer een feestje te organiseren, maar er is nog niets concreets. Of het er ook gaat komen is nog maar de vraag, aangezien ik een drukke agenda heb de komende maanden en de dynamiek rond een Europese uitwedstrijd toch anders is. Daarnaast help ik de FSV met de organisatie van het vervoer naar de Europese uitwedstrijden, wat veel tijd vraagt. Maar we gaan er hoe dan ook een fantastische awayday van maken.
Tot slot: wat verwacht je van de wedstrijd, op en buiten het veld?
Ik verwacht een ouderwets Europees avondje met een kolkende Kuip. Feyenoord is in goeden doen en moet dat nu ook op het hoogste niveau gaan laten zien. Daar hebben ze de steun van Het Legioen ontzettend hard bij nodig, maar daar gaat De Noordzijde samen met de rest van De Kuip ongetwijfeld voor zorgen.
Reacties
Zo voelt het bij mij.
OT: prima om dit uit te lichten. Leuk verhaal.
Helaas mis ik de wedstrijd zal de 3-0 overwinning ergens anders moeten kijken