analyse-celtic

Foto: celticfc.com | Edit: 1908.nl

Analyse

Kijkje in de CL-keuken: Celtic FC

Stan

Voor het eerst sinds 2017 is Feyenoord weer terug in de Champions League. Sinds de loting weten de mannen van Arne Slot welke affiches hen te wachten staan in het miljoenenbal: de Rotterdammers zijn gekoppeld aan Atlético Madrid, SS Lazio en Celtic. In deze mini-serie neemt 1908.nl een kijkje in de keuken bij de CL-opponenten, met in dit deel de tegenstander van dinsdag: Celtic FC.

Clubpaspoort
Oprichting: 1887, Glasgow
Bijnaam: The Bhoys 
Stadion: Celtic Park (cap. 60.411) 
Trainer: Brendan Rodgers (50 jaar, Noord-Ierland) 
Selectiewaarde: 121,25 miljoen 
Sterspeler: Kyogo Furuhashi (28 jaar, Japan) 
Prestaties vorig seizoen: 1e in Scottish Championship
CL-historie: 1x winnaar Europacup 1 (1966)

Selectie
Net als een groot aantal clubs werd ook de Schotse kampioen in de zomerse transferperiode geconfronteerd met het grote geld uit Saudi-Arabië. Celtic zag sterspeler en publiekslieveling Jota voor een krappe 30 miljoen naar Al-Ittihad verkassen. De 24-jarige Portugees verkoos daarmee een lucratief contract in de Saudi Pro League boven een veelbelovende carrière in Europa. De Schotten herinvesteerden de Jota-miljoenen door maar liefst acht nieuwe aankopen te doen, terwijl er ook evenveel spelers vertrokken.

Zo heeft de selectie die Ange Postecoglou vorig seizoen achterliet een minimale metamorfose ondergaan. De Australische Griek werd na het afzeggen van Arne Slot de nieuwe trainer van Tottenham Hotspur, waarna Brendan Rodgers in Glasgow werd gepresenteerd als zijn opvolger. Wat nog wel overblijft uit het Postecoglou-tijdperk is het aantal Japanners bij Celtic. Met Kobayashi, Iwata, Hatate, Maeda en de waardevolle topscorer Furuhashi herbergen The Bhoys vijf spelers uit het 'Land van de Rijzende Zon'. Postecoglou was zelf een aantal jaar werkzaam in Japan bij Yokohama F. Marions en raakte daar gecharmeerd van de Japanse spelers die voor relatief weinig geld veel discipline en werkethiek met zich meebrengen.

Verder is het bij Celtic letten op clubicoon en aanvoerder Callum McGregor, de Engels-Deense Matt O’Riley, die vorig seizoen werd opgepikt op het derde niveau van Engeland en als snel indruk maakte in Glasgow, en de robuuste Amerikaanse verdediger Cameron Carter-Vickers. Laatstgenoemde is echter in het duel in De Kuip niet van de partij; de centrale verdediger liep een hamstringblessure op. Ook onder de lat staat met Joe Hart een bekende naam. De inmiddels 36-jarige sluitpost verdedigde jarenlang het doel bij Manchester City en de nationale ploeg van Engeland.

Speelwijze
Celtic treedt in de Schotse competitie vrijwel altijd aan in een aanvallende 1-4-3-3 opstelling. De ploeg uit Glasgow wil graag domineren en zijn dat in een kwalitatief beperkte competitie ook aan hun stand verplicht. Met 53 kampioenschappen houden Celtic en aartsvijand Rangers (55x kampioen) de Scottish Championship dan ook in een houdgreep. Dat is dit seizoen niet anders: in de eerste vijf speelrondes leed de ploeg van Rodgers slechts één keer puntverlies en kon Celtic alleen in de derby tegen Rangers niet een balbezitpercentage van hoger dan 65% overleggen.

Het is in lijn met de visie van de nieuwe trainer Brendan Rodgers, die staat voor verzorgd en dominant voetbal met hoog tempo en veel pressie. Totaal nieuw is de Noord-Ier echter ook weer niet: tussen 2016 en 2019 beleefde hij al een aantal succesvolle jaren bij Celtic, waarna hij de overstap maakte naar het Engelse Leicester City. In de Premier League wist Rodgers een aantal jaren behoorlijk te presteren, maar in het laatste jaar ging alles fout: het kwakkelende Leicester zette zijn trainer na een aantal slechte resultaten op straat en degradeerde uiteindelijk naar het Championship.

In Glasgow komt de Noord-Ier op tactisch gebied in een warm bad terecht. De naar Tottenham vertrokken Postecoglou laat namelijk een team achter dat qua kwaliteiten en speelstijl niet ver afligt van de idealen van Rodgers: een jonge en frisse ploeg die met veel balbezit en intensiteit een wedstrijd naar zich toe kan trekken.

rodgers-celtic
Brendan Rodgers, de trainer van Celtic (celticfc.com)

Kansen voor Feyenoord
Waar Celtic in Schotland dus vaak heer en meester is op het veld, zullen ze in Europa toch voor een wat behoudendere speelstijl moeten kiezen. Tegenstanders in de Champions League hebben simpelweg een kwalitatief betere selectie. Ook in De Kuip is het aannemelijk dat de ploeg van Rodgers de bal in eerste instantie aan de Rotterdammers laten. Daarbij kan Celtic beschikken over een aantal hardwerkende en fysiek sterke verdedigers om het offensieve spel van Feyenoord een halt toe te roepen. Zeker zonder een echte spits kunnen de mannen van Arne Slot naar verwachting dus flink aan de bak.

Toch zal Celtic voor Feyenoord geen onprettige tengenstander zijn om tegen spelen. Zoals gezegd zullen de Celtics vooral in Rotterdam meer op hun hoede zijn, maar zullen ze ook hun aanvallende identiteit niet willen verloochenen. Feyenoord doet het vaak juist goed tegen ploegen die zelf óók de aanval zoeken. De opponent kan zo makkelijker onder druk worden gezet en daarnaast ontstaat er veel ruimte achter de verdediging. Bovendien zou het ontbreken van Gimenez en Ueda, waardoor er mogelijk een bewegelijkere en technischere spits tegenover de grote verdedigers van Celtic komt te staan, op die manier helemaal niet zo slecht hoeven uitpakken.

Wie naar de andere clubs in Poule E kijkt, ziet dat Celtic op papier de zwakste tegenstander is. Wil Feyenoord kans maken op overwintering in de Champions League, zal er dan ook sowieso thuis tegen de Schotten gewonnen moeten worden. Als de ploeg van Slot zijn eigen spel speelt en verdedigend niet te veel weggeeft, moet dat er zeker in zitten en kan ook op Celtic Park een resultaat geboekt worden.

Historie met Feyenoord
Elke Feyenoord-supporter denkt bij het horen van de naam Celtic natuurlijk meteen aan 6 mei 1970. De dag dat de Rotterdammers tegen de club uit Glasgow als eerste Nederlandse ploeg de Europacup I wonnen, het grootste succes uit de clubgeschiedenis van Feyenoord. Voor het duel met de Schotten reisde de ploeg van Ernst Happel af naar Milaan, waar in het indrukwekkende San Siro om de Europacup I werd gestreden.

Met een formatie die inmiddels alleen maar legendarische namen kent (denk aan Willem van Hanegem, Wim Jansen en Coen Moulijn) treedt Feyenoord aan tegen Celtic. De Schotten komen na 30 minuten op voorsprong via Tommy Gemmell, waarbij de scheidsrechter het zicht van de Feyenoord-keeper blokkeerde, maar al snel daarna is het IJzeren Rinus Israël die met het hoofd gelijkmaakt. Beide ploegen zijn aan elkaar gewaagd en na negentig minuten moet er dan ook een verlenging aan te pas komen. Ook daarin blijft het lang spannend, totdat het Zweedse Feyenoord-icoon Ove Kindvall de Rotterdammers in de 116e minuut met een leep balletje naar de Europacup-winst schiet.

Bij Celtic is er na afloop enkel lof voor de meegereisde Feyenoord-supporters. "We dachten dat we het aantal Feyenoord-supporters zouden overtreffen. Toen zagen we hen – het was absoluut massaal; het waren allemaal havenarbeiders. Het was de eerste keer ooit dat ik georganiseerde support zag, alsof iemand ze dirigeerde. Ze zwaaiden de hele wedstrijd en bliezen op horens. Ze waren zo kleurvol – de beste supporters die ik ooit gezien heb." Sinds het duel in 1970 zijn de supportersgroepen van beide clubs ook bevriend geraakt en tot op de dag van vandaag onderhoudt Feyenoord een goede band met de Schotten.

Zie hieronder een samenvatting van de Europacup I-finale van 1970 tussen Feyenoord en Celtic (2-1 n.v.):

Delen

Reacties

Gaat een moeilijke pot worden met een hoop wind. Heb er heel veel zin in en ben er bij…
Geldt helaas niet voor ons allen. Veel plezier gewenst
Helemaal eens ,heel leuk om te lezen Top