yv202255a1a03631

VK Sportphoto

Nieuws

Financiële ommekeer in de maak; Feyenoord investeert, Ajax bezuinigt

Karst

Feyenoord maakt de afgelopen seizoenen onder Arne Slot zowel sportief als financieel een goede ontwikkeling door. Ook aanstaande transferperiode zal er weer flink geïnvesteerd worden in de selectie. Hierdoor verschuiven de verhoudingen binnen de traditionele top drie. Waar Feyenoord lange tijd achterbleef op financieel vlak en Ajax als onaantastbaar werd beschouwd, lijkt er nu een ommekeer in de maak te zijn, zo schrijft Voetbal International.

Bij het behalen van de tweede plaats in de Eredivisie, is Feyenoord volgend jaar verzekerd van deelname aan de UEFA Champions League. Met een nieuwe opzet van het miljardenbal waar clubs acht, in plaats van zes, wedstrijden spelen. De tweede plaats veiligstellen lijkt een kwestie van tijd voor de Rotterdammers. Het resterende programma van Feyenoord is relatief makkelijk ten opzichte van concurrent FC Twente. Terwijl Feyenoord volgend jaar dus weer Europese miljoenen mag bijschrijven en daarmee verder kan bouwen aan een fundament, moet Ajax juist bezuinigen.

"Ajax werd vorig jaar derde en nu bakken ze er weer weinig van. De slechte resultaten lijken structureel te zijn", vertelt Journalist Tom Knipping. "Opeens valt in de hoofdstad het woord bezuiniging en dat was een aantal jaar geleden ondenkbaar. Deze crisis is Mislintat aan te rekenen. Hij heeft heel veel kapotgemaakt bij Ajax. Ze hadden financieel een gigantische voorsprong op de rest van Nederland en die is volledig vergooid."

De Nederlandse competitie is nog niet zo ver gevorderd dat clubs onafhankelijk zijn van transferinkomsten. Sterker nog, Nederlandse clubs zijn qua inkomsten vooral afhankelijk van transfers. Waarbij de Amsterdamse selectie alleen maar minder waard wordt, stijgt de marktwaarde van Feyenoord explosief. "Feyenoord maakte jarenlang negatieve transferresultaten. Een van de weinige clubs die altijd verlies maakte met transfers." De meeste Nederlandse clubs sluiten de begroting met het verkopen van spelers, maar dat lukte Feyenoord niet. "Feyenoord heeft lange tijd vrij zuinig begroot. Toen kwam Arne Slot en werd er waarde op het veld gecreëerd. Hij heeft de negatieve trend omgebogen naar iets positiefs. Dat is een hele belangrijke zet geweest."

Op financieel vlak wil Feyenoord het gat met de top dichten, waardoor er nu wordt gewerkt met een begroting van meer dan honderd miljoen euro. Toch is het verschil met de top nog lang niet gedicht. "Bij Feyenoord gingen de resultaten uit de merchandising omhoog van twaalf naar vijftien miljoen euro, bij PSV ligt dat op ongeveer acht miljoen. Bij Ajax op 36 miljoen, dus daar zitten nog grote verschillen tussen." Daarnaast zijn de inkomsten uit recettes ook in het voordeel van de Amsterdamse ploeg. Per wedstrijd in de Eredivisie krijgt Ajax 2,1 miljoen euro binnen, terwijl Feyenoord 1,4 miljoen euro kan bijschrijven. Dit verschil zit met name in de moderne faciliteiten die Ajax kan bieden aan zakelijke relaties. Hier zijn voor de directie van Feyenoord dus nog stappen te maken om op financieel vlak structureel te kunnen aanhaken bij de top.

Delen

Reacties

€ 21 miljoen verschil in merchandising en 17 x €700.000 per thuiswedstrijd; dat is bijna €12 miljoen. En dan laat ik het verschil bij Europese wedstrijden en bekerwedstrijden nog buiten beschouwing. Dat zijn nog altijd cijfers die nog fors in Mokums voordeel liggen.
Zoveel is zeker, het stadiondossier is het sleutelverhaal voor Feyenoord op de lange termijn. Dat onderstreept eens te meer dat hoe dan ook in de Kuip willen blijven geen optie is, als een nieuw stadion een betere optie is. Zeker is ook dat de verkeerde nieuwbouwoptie van Feyenoord City de club teruggeworpen heeft in de tijd.
voorde korte termijn, laat Algemeen Directeur Te Kloese al zijn aandacht gaan richten op alle zaken die hiermee verband houden en stel een fulltime TD aan. Met bv. Jelle Goes of Bernard Schuiteman zou die vacature kunnen worden ingevuld met iemand die ervaring heeft en (inmiddels) de organisatie kent.
Mislintat was aangesteld op te bezuinigen op salarissen, dus toen ging het ook al over bezuinigen...
'Gelukkig' blijven we nog minimaal 10 jaar in die ouwe tyfusmeuk 😂😂😂 50% verschil aan recettes, maar een stuk metaal met golfplaten aan de buitekant heeft sfeer
Brutomarge op de merchandising is ongeveer 50%. Daar verdiende Ajax afgelopen seizoen 10 miljoen euro meer aan. Feyenoord maakt dit seizoen met Castore wel een enorme inhaalslag.

De wedstrijdbaten mogen weliswaar in de Arena hoger liggen. De wedstrijdkosten lagen daar wel op het drievoudige.

Vergeet niet dat de brutomarge op de CL-gelden hoog is net als de sponsoring. Daar kun je als club klappers mee maken net als de transfergelden.
Ik weet niet of dit het volledige stuk van VI is, maar de tekst dekt naar mijn mening niet echt de lading van de titel.
Geloof ik ook wel, maar probeer meer te zeggen dat er nog niet echt sprake van een ommekeer kan zijn als je eigenlijk op alle vlakken nog ruim achter loopt.
Volgens mij is de titel niet overgenomen. Die was op Ajax gericht.