Nieuws
Feyenoord en de jacht op de Kuip; stadion afhankelijk van club en taxatiewaarde bekend
Stadion Feijenoord noteerde het afgelopen boekjaar een winst van 4,5 miljoen euro en werd bovendien van de Goldman Sachs-molensteen om de nek verlost. Toch gaat het stadion een roerige tijd tegemoet, want de venue is sterk verouderd en hoofdhuurder Feyenoord heeft al te kennen gegeven daar op zijn zachtst gezegd ongelukkig mee te zijn.
“Door de restricties van de toen nog lopende lening bij Goldman Sachs hebben we niet de benodigde investeringen kunnen doen die het Stadion zo hard nodig heeft”, zo verklaart de stadiondirectie de verouderde staat van De Kuip. “Om ons stadion op niveau te krijgen en te houden is veel geld nodig. Geld dat er gedeeltelijk nog niet is.”
Voor de broodnodige aanpassingen wil Stadion Feijenoord zoveel mogelijk optrekken met Feyenoord. “We kiezen er bewust voor om er als eerste voor te zorgen dat het Stadion aan de KNVB en UEFA-eisen blijft voldoen én de faciliteiten te verbeteren die horen bij een grote club als Feyenoord. Als dit is uitgevoerd, dan gaan we ons richten op de plannen voor de nog langere termijn”, aldus de berichtgeving in het jaarverslag.
Het stadion heeft echter een groot gebrek aan een ding om op korte termijn alle hoofdpijndossiers op te pakken: geld.
Stadionwaarde
Voor financieringen wordt steeds vaker naar de voetbalclub gekeken. Feyenoord heeft bovendien aangegeven nog zeker 10 tot 15 jaar in De Kuip te blijven voetballen en daarvoor is het opknappen van de faciliteiten hoogstnoodzakelijk. De vraag is, wie gaat dat betalen?
In de wandelgangen klinken steeds vaker geluiden dat Feyenoord het stadion zou willen overnemen. Want terwijl het onderkomen in kwaliteit achteruit holt, is de club wél meer huur gaan betalen. Volgens het jaarverslag steeg de huursom met 6%, van 3 miljoen euro naar 3,2 miljoen. Wanneer Feyenoord daarnaast zelf voor de upgrade moet gaan zorgen, is de stap naar eigenaarschap wellicht een aantrekkelijker toekomstperspectief. De waarde van de Kuip is in ieder geval bekent. Een erkend taxateur heeft de marktwaarde van het stadion getaxeerd op 59,6 miljoen euro.
Bezoekersaantallen
De aanzuigende kracht van de club lijkt zich in ieder geval door te zetten. Stadion Feijenoord meldt in het jaarverslag 2023/2024 dat het 8% meer bezoekers heeft mogen verwelkomen. Uiteindelijk wisten 1.494.000 mensen de weg naar het stadion te vinden, tegenover 1.385.000 in het vorige boekjaar.
Feyenoord is de absolute aanjager van de toeschouwersgroei. De club speelde weliswaar één Europese wedstrijd minder, maar daar stonden een extra KNVB Bekerronde en de strijd om de Johan Cruijff Schaal tegenover. Bovendien speelden Feyenoord Vrouwen 1 een competitiewedstrijd in het stadion en trok het Feyenoord Festival (open dag) aanzienlijk meer supporters dan de editie daarvoor. Per saldo steeg het aantal evenementen van Feyenoord van 28 naar 30.
De extra toestroom van Feyenoorders compenseert de daling bij de overige evenementen. Vorig boekjaar organiseerde Stadion Feijenoord nog de Nations League Finals. Die vallen nu weg. Daarvoor in de plaats kreeg het stadion een extra oefenwedstrijd van het Nederlands elftal toebedeeld vanuit Zeist. Per saldo viel het aantal interlands terug van 3 naar 2. Tot slot organiseerde de Kuip traditiegetrouw de KNVB Bekerfinale, waarin Feyenoord eveneens haar opwachting maakte.
Ook het aantal verkochte Stadiontours was nog niet eerder zo hoog. Volgens het stadion komt dat mede dankzij het sportieve succes van Feyenoord. Met een team van 25 rondleiders heeft Stadion Feijenoord maar liefst 33.000 bezoekers verwelkomd.
Reacties
Wat als de prestaties tegenvallen, snelle uitschakeling beker en Europees voetbal, wat dan qua inkomsten.
Verder blijft de Kuip een zwaar verouderd stadion en met kleine investeringen haal je het grote geld niet binnen
Dat is gewoon veel geld. Zéker als je weet dat je na de aankoop ook nog eens zelf verantwoordelijk wordt voor de kosten. Want met die 60 miljoen koop je het stadion in huidige staat. Je zult er dus laten we even zeggen 100 miljoen totaal kwijt zijn om het te kopen én op een fatsoenlijk niveau terug te brengen.