van-benthem

Nieuws

Feyenoord en FC Utrecht tegenover elkaar in arbitragezaak

Niels

In 2018 sloten de topclubs een herenakkoord om van elkaars talenten in de jeugdopleiding af te blijven. In de praktijk bleek de afspraak al snel weinig waard. Intussen is de discussie over talentenroof zo hoog opgelopen dat Feyenoord en FC Utrecht bij de arbitragecommissie zijn beland. Dinsdagavond gingen ze in Zeist de strijd aan over het gentlemen's agreement dat ze zelf hebben afgesproken, zo meldt Voetbal International. 

Feyenoord heeft een arbitragezaak aangespannen naar aanleiding van drie facturen die FC Utrecht afgelopen zomer stuurde. Deze facturen volgden op de overname door Feyenoord van drie jeugdspelers uit de opleiding van FC Utrecht: Boaz Plantinga (14), Finn Baks (14) en Zakaria Ouaissa (9). FC Utrecht claimde 520 duizend euro voor deze drie spelers en verwees daarbij naar het herenakkoord, waarin financiële afspraken zijn vastgelegd voor het geval clubs zich niet aan het niet-aanvalsverdrag houden. Feyenoord beschouwt de facturen als willekeurig en weigert te betalen. Zolang de facturen niet worden ingetrokken, moet Feyenoord het halve miljoen als schuld in de jaarrekening opnemen, wat problemen kan opleveren met de UEFA-licentie.

"FC Utrecht neemt een slachtofferrol aan. We maken allemaal onderdeel uit van een ecosysteem. Wij verliezen spelers aan Ajax, PSV en buitenlandse clubs. Nu staat er bijvoorbeeld weer eentje op de rol voor Bayern München. Intern kunnen we het verlies van talenten niet altijd opvangen, dus scouten we elders. FC Utrecht doet dat ook. Bijvoorbeeld door talenten te halen bij FC Dordrecht, Telstar en Vitesse. Het is eten en gegeten worden. FC Utrecht wil wel eten, maar niet gegeten worden", citeert VI de aanwezige Feyenoord delegatie bestaande uit advocaat Emiel de Joode en huisjurist Joris van Benthem.

Alle clubs hebben recht op compensatie wanneer een talent naar een concurrent vertrekt, wat bekendstaat als de poolvergoeding. Het bedrag dat clubs volgens het poolreglement kunnen declareren, is afhankelijk van hun investeringen in de jeugdopleiding. Door de jaren heen zijn deze standaardvergoedingen aanzienlijk gestegen. Clubs in de hoogste categorie hebben nu recht op 35 duizend euro per opleidingsjaar via deze regeling – hetzelfde bedrag dat wordt genoemd in het herenakkoord. Volgens het poolreglement begint de teller te lopen vanaf elf jaar, terwijl in het herenakkoord geen leeftijdsgrens is vermeld.

FC Utrecht beschouwt het poolreglement en het herenakkoord als twee afzonderlijke afspraken, maar Feyenoord is het daar niet mee eens. Tijdens de arbitragezaak krijgt Feyenoord steun van Ajax en PSV, terwijl AZ zich achter FC Utrecht schaart. Huisjurist van Feyenoord, Joris van Benthem, heeft zich grondig ingelezen in de zaak en verdedigde de club dinsdagavond in Zeist. De arbitragecommissie zal binnen zes weken uitspraak doen.

Delen

Reacties

Ik begrijp niet helemaal waarom 500k uitmaakt voor de UEFA licentie, terwijl een Real Madrid in 2023 een schuld van 47 miljoen lijkt te hebben gehad. Ik neem aan dat dat niet allemaal weg is, inmiddels. Weet iemand hoe dit werkt?
Omdat clubs geen betalingsachterstanden bij elkaar mogen hebben
Als van Benthem feyenoord verdedigd maak ik me niet veel zorgen over deze arbitrage zaak
Wel veel onduidelijkheid over dat herenakkoord als ik dat zo lees
Heel eerlijk, als ik het zo lees heeft Utrecht best wel een punt toch?
Een random geld bedrag vragen voor jeugdspelers zonder contract? Een van die gasten is niet een oud genoeg voor überhaupt een geldbedrag. Utrecht is gewoon een jank club die ooit gehoopt heeft in de buurt van de top te komen, maar gruwelijk gefaald heeft.
Qua bedrag sowieso niet, die van 9 telt nog niet mee want nog geen 11 en bij die andere 2 (2 maal 4 jaar x € 35.000 per jaar) komt op 280 duizend. Scheelt nogal
Nee Utrecht heeft geen punt. Als ik als speler naar feyenoord kan. Zeg ik als talent dikke doei Utrecht. Je wordt door grotere clubs toch opgegeten. Anders gaan ze naar het buitenland.
Er staat een heel stuk op VI PRO. Best interessant om te lezen. Het draait er uiteindelijk om dat er een herenakkoord is tussen Feyenoord, AZ, ajax, PSV, Utrecht en Vitesse. Daarin is afgesproken dat de clubs niet actief spelers uit elkaars opleiding benaderen voor een overstap.
Wanneer er een speler alsnog overstapt moet er volgens het herenakkoord een vergoeding naar de club overgemaakt worden. Volgens Utrecht is het een vergoeding naast de Poolvergoeding; volgens Feyenoord is het een 'vrijwillige' vergoeding en hoeft alleen de Poolvergoeding (een door de KNVB vastgestelde vergoeding van iets van 35.000 euro per opleidingsjaar) overgemaakt te worden.