YouTube-kanaal Rijnmond
In beeld
Feyenoord in het blauw: een duik in de geschiedenis • Deel 2
Feyenoord en Castore presenteerden vrijdag het nieuwe blauwe uittenue voor het seizoen 2023-2024. Daarmee komt het tricot nu al in een illuster rijtje aan tenues. De Rotterdammers hebben namelijk een rijke historie met blauwe shirts. 1908.nl duikt in deze geschiedenis en werpt een blik op de seizoenen dat Feyenoord in een blauw tenue verscheen.
2006-2007
In het seizoen 2006-2007 speelt Feyenoord in een felblauw uitshirt. De logo’s van Fortis en Kappa op het shirt zorgen voor de nodig nostalgie, al vallen de prestatie in dit tenue tegen. Met de teruggekeerde Pierre van Hooijdonk in de selectie, worden de Rotterdammers onder leiding van Erwin Koeman ‘slechts’ 6e. Naast dit tenue wordt er dit seizoen ook nog een donkerblauw uitshirt voor Europese wedstrijden gedragen.
2004-2005
Ondanks dit shirt maar voor de helft blauw is kan het niet ontbreken in dit rijtje. Het tenue met Fortis op de borst werd door supporters gekozen als het uittenue van dit seizoen en komt overeen met het groen witte shirt van het seizoen daarvoor. Het is het jaar dat Ruud Gullit trainer is van Feyenoord en Dirk Kuyt topscorer van Nederland wordt. De stadionclub eindigt als 4e in de Holland Casino Eredivisie.
2002-2003
In het seizoen na de winst van de UEFA Cup mag Feyenoord zijn opwachting maken in de Champions League. De uitwedstrijden in het miljoenenbal worden afgewerkt in een speciaal donkerblauw Europees uittenue met rode accenten. Met een laatste plaats in de poule gooit Feyenoord geen hoge ogen, maar desondanks boeken de Rotterdammers in dit tenue een uitoverwinning op het Engelse Newcastle United. De Chileense Sebastián Pardo zorgt voor het enige doelpunt in die wedstrijd.
2001-2002
Het lichtblauwe uitshirt dat Feyenoord tijdens dit succesvolle seizoen draagt, doet denken aan een speciaal moment. Het is Pierre van Hooijdonk die in de 58e minuut van het UEFA Cup-duel met SC Freiburg aanlegt voor een vrije trap tussen het strafschopgebied en de zijlijn in. Commentator Evert ten Napel zegt nog: "Ik zou niet weten hoe Van Hooijdonk de bal vanaf deze plek langs die grote lange doelman zou moeten krijgen." Enkele seconden later ligt de bal in het doel en heeft Pi-Air een absolute wereldgoal gemaakt. Het is tekenend voor de Europese campagne van de Rotterdammers, die onder leiding van Bert van Marwijk en met behulp van de vrije trappen van Van Hooijdonk de UEFA Cup in de wacht slepen. Het is nog altijd de laatste Europese prijs die door een Nederlandse club gewonnen werd.
1998-1999
We zijn aangekomen bij het tenue waarop het uitshirt van dit jaar geïnspireerd zou zijn. In dit donkerblauwe tenue legt Feyenoord in 1999 na zes seizoenen weer beslag op de landstitel. Met namen als John Dahl Tomasson, Julio Ricardo Cruz, Jean-Paul van Gastel en Bonaventure Kalou krijgt trainer Leo Beenhakker het voor elkaar de havenclub met nog vijf wedstrijden te spelen naar het 14e kampioenschap te leiden. Evenals bij de vorige twee shirts is de klassieke sponsor ‘Stad Rotterdam Verzekeringen’ op het shirt te bewonderen.
1989-1990
Dit tenue zal niet bepaald in het collectieve geheugen van de Feyenoord-supporter zijn opgenomen. Het felblauwe door Hummel geproduceerde tricot dient als derde shirt in een seizoen dat Feyenoord als 11e eindigt in de Eredivisie. De Rotterdammers beginnen het seizoen met Pim Verbeek als trainer, maar als die in december vertrekt, maakt de Zweedse assistent Gunder Bengtsson het seizoen af.
1980-1981
In een niet al te bijzonder seizoen eindigt Feyenoord in dit blauw met witte door Adidas geproduceerde uitshirt als 4e in de Eredivisie. Clemens Westerhof is dit jaar de trainer en heeft spelers zoals Ben Wijnstekers, Mario Been en Pierre Vermeulen onder zijn hoede.
1978-1979
Dit seizoen is het voor het eerst dat Feyenoord in een blauw (uit)tenue op het veld verschijnt. Adidas heeft een shirt geproduceerd dat hoofdzakelijk blauw is met witte mouwen. Onder de Tsjechische manager Vaclav Jezek eindigt Feyenoord op de tweede plek met een ruimte achterstand op rivaal Ajax. Bekende spelers die dit shirt droegen zijn Wim Jansen, Peter Houtman en Michel van de Korput.
De foto's van de shirts zijn afkomstig van de website van Footbal Kit Archive
Reacties
Ik mis wel het uitshirt van seizoen 1965/66. Dat was geheel blauw met witte mouwen en een witte boord.
In 1978/79 maakte Peter Houtman zijn debuut. Wim Jansen is natuurlijk met enkel s.
Mario Been maakte zijn debuut pas op 5 september 1982. Hij was in 1980/81 als 16-jarig ventje net overgegaan van de B-junioren naar de A-junioren. Stanley Brard, bij iedereen bekend, maakte dat seizoen de meeste speelminuten.
Zie hem nogsteeds niet op de Feyenoord site voorbij komen.