Nieuws
Feyenoord in kampioensseizoen ruim zeven miljoen kwijt aan tussenpersonen
Feyenoord was in het seizoen 2022/2023 meer dan zeven miljoen kwijt aan spelersmakelaars en zaakwaarnemers. Dat blijkt uit een rapport van de KNVB betreffend de betalingen aan 'intermedairs' van Nederlandse profclubs. De Rotterdammers waren daarmee meer kwijt aan tussenpersonen dan PSV, maar ligt als nummer twee mijlenver achter op lijstaanvoerder Ajax.
Onder intermediairs verstaat de KNVB personen die zich bezighouden met het 'behartigen van de belangen van spelers en clubs in het voetbal'. Bij onderhandelingen tussen clubs en spelers vangen deze tussenpersonen vaak ook een commissie of ander geldbedrag van de desbetreffende club. Bij Feyenoord was dat vorig seizoen bij maar liefst 33 spelers uit de hoofdmacht en de jeugdopleiding het geval. Wat betreft de betalingen aan spelersmakelaars en zaakwaarnemers had de Stadionclub in het kampioensjaar dan ook een kostenpost van 7.019.614 euro.
Daarmee bezet Feyenoord de tweede plek in het rapport van de Nederlandse voetbalbond en blijft het PSV ruim voor. De koploper van de Eredivisie was met een totaal van 4.918.000 euro slechts een krappe vijf miljoen kwijt aan intermediairs. De absolute kampioen in dit klassement komt niet geheel verrassend uit Amsterdam. Waar Ajax de laatste twee seizoenen op het veld allerminst geweldig presteert, is het nog altijd de club die het meeste spendeert. In de hoofdstad verdween vorig seizoen 15.354.310 in de zakken van tussenpersonen, meer dan het dubbele van Feyenoord.
Ook AZ doet met een totale uitgave van 4.810.370 een behoorlijke duit in het zakje. De oorspronkelijke top vier van Nederland heeft daarmee verreweg het grootste aandeel in het totaalbedrag van 40.716.346 euro dat Nederlandse profclubs in het seizoen 2022/2023 betaalden aan intermediairs.
Legenda
Reacties
Het betekent natuurlijk niet dat alle commissies vanuit transferbedragen komen. Er zal ook wel commissies zijn gegeven aan de hand van het kampioenschap. Al met al vind ik het nog best weinig. Zeker omdat twee jaar geleden nog is gecommuniceerd dat 50% van de transferinkomsten kan worden geherinvesteerd.
Dat kan zeg maar 1,5 miljoen zijn voor 4 jr
Elk jaar dat de speler bij Feyenoord speelt gaat er dus een kwart af
En veel spelers delen mee met een transfer dat kan een aantal procent zijn
En de makelaar van de speler verdiend daarop
En dan moet Feyenoord nog belasting betalen en daarom doen clubs het liever in delen ontvangen zodat de verkopende club minder hoef te betalen aan de belasting en het kan verdelen in een boekjaar
Komt er dus op neer dat we ongeveer 68 - 65% overhouden na belasting.
Dan gaat dat in direct van de transfersom af
Dan hebben de makelaars een x percentage
En de belasting
Ten kloesen had gezegt om en nabij 70 procent van de transfersom houd de club dan over
En het kan zo zijn dat een speler mee deelt in de transfer som dat gebeurd redelijk vaak in de salaris kosten te drukken
Elk miljoen is dus 7 ton over
Ik dacht ook over de ingaande transfers.
Feyenoord koop een speler voor 10 miljoen
Dan mag Feyenoord dit bedrag splitten in delen
En dat zit zo
Een speler tekent een contract voor 5 jr dan mag Feyenoord de 10 miljoen in 5 delen noteren in de boekverslagen
Dat is allemaal belasting technisch
En daarom willen de clubs vaak in delen de transfersom betalen en ontvangen om de belasting niet te spekken