geertruida-kind-van-zuid-premiere

X: @Feyenoord

In beeld

Nagenieten van première Geertruida-docu: "Heel erg trots"

Stan

Donderdagavond vond in Villa Thalia in Rotterdam de première plaats van de documentaire 'Kind van Zuid', waarin Lutsharel Geertruida centraal staat. Tijdens een spetterende show werd de Feyenoorder in het zonnetje gezet, stelde hij zich kwetsbaar op over zijn stotterprobleem, en trakteerde hij het aanwezige publiek op een muzikaal optreden. Na afloop klinken er enkel lovende woorden voor de 'vrolijke' en 'liefdevolle' Geertruida. 

"Toen ik werd benaderd voor deze docu, voelde ik me super vereerd, omdat ik ook graag naar docu’s kijk", vertelt Geertruida trots. "De documentaire heet 'Kind van Zuid', omdat ik ook echt een kind van zuid ben, dus dat was wel passend bij deze docu. Ik wilde laten zien wie ik écht ben en waar ik écht vandaan kom. Dat is wel gelukt denk ik."

Met constant een draaiende camera om zich heen begon Geertruida zich steeds meer op zijn gemak te voelen. Tijdens de documentaire geeft de geboren Rotterdammer zelfs zijn eerste interview. "Met de tijd en wanneer ik er klaar voor ben zullen dat er meer woorden. Mijn eerste interview voor een camera was voor mij een goed moment om te laten zien wat ik heb geleerd bij Del Ferro. Ik heb daar methoden geleerd om van mijn stotteren af te komen en dat zien jullie in de docu."

Ook Sharmine Geertruida, de moeder van de Feyenoord-verdediger, komt aan het woord bij ESPN. "Ik vind het heel erg mooi voor hem, dat hij dat nu al kan delen met andere mensen wat hij heeft meegemaakt tot nu toe. Als het goed is, gaat hij ook nog heel veel meemaken. Wij zijn gewoon heel, heel, heel erg trots. Het voelt heel onwerkelijk. Soms kan je er gewoon geen woorden voor vinden", verwijst ze onbewust naar het motto van Feyenoord en Geertruida; geen woorden, maar daden. 

Broeder
Naast zijn familie en vrienden, waren ook Feyenoorders Calvin Stengs, Gjivai Zechiël en Quinten Timber aanwezig in Villa Thalia om de speciale avond van hun 'broeder' en teamgenoot mee te maken. "Ik ken Lutsha nu eigenlijk acht maanden echt goed", vertelt Stengs tegenover ESPN. "Toen ik kwam, vond ik eigenlijk dat hij al heel goed sprak, ik voelde eigenlijk niet dat hij heel veel problemen daarmee heeft. Voor een camera is dat anders en dat begrijp ik ook wel, maar bij ons voelt het denk ik dan toch wat meer natuurlijk en gaat het makkelijker. Zelf voel ik niet dat hij heel veel zou stotteren."

De aanvallende middenvelder heeft sinds zijn komst in De Kuip ook de persoon achter de voetballer Geertruida leren kennen. "Hij lijkt af en toe misschien echt een grote en stoere jongen, maar van binnen is het een hele lieve zachte jongen die houdt van een dolletje. Maar op het trainingsveld of wanneer we een wedstrijd spelen, is hij super gefocust en serieus. Ik denk dat dat wel de omschrijving is van Lutsha."

"Vrolijk en liefdevol", zo beschrijft ook Zechiël tegenover Voetbalprimeur het karakter van Geertruida, die hij ziet als zijn grote broer. De jeugdige middenvelder is erg trots op hoe zijn teamgenoot zich ondanks zijn stotteren preenteert. "Dat vind ik mooi om te zien dat hij daar zichzelf in wil ontwikkelen. Dat hij ook een leider van de groep is. Eigenlijk zonder te praten vind ik hem al een leider. Gewoon in zijn gedrag, hoe hij het doet in het veld, maar nu hij ook nog dat praten gaat verbeteren, dat is alleen maar een pluspunt."

Zechiël legt uit wat de band met Geertruida voor hem betekent. "Wat nu in me opkomt, is het moment dat ik mijn debuut maakte en dat hij naar mij toekwam toen ik in tranen schoot. Daar zag ik hoe hij mij ook als een broeder ziet en dat hij mij gewoon hielp. Dat was gewoon een mooi moment, geen moment voor huilen of verdriet. Dat hij mij daar zei: Gjiv, dit heb je verdient, je komt van ver."

Stappen maken
Quinten Timber, die naar eigen zeggen in korte tijd hele goede vrienden is geworden met Geertruida, genoot van de documentaire. "Het moment op de Coolsingel was supermooi en het moment dat hij de leiding nam in De Kuip in zijn eentje. Dat zijn die kleine dingen die voor Lutsharel zelf ook heel mooi zijn, een jongen van de buurt. Met ons is hij best wel makkelijk, maar ik denk in grotere groepen of in interviews, is het wat moeilijker voor hem. Dan staat hij toch voor ik weet niet hoeveel mensen te zingen en te praten. Dat is toch een mooie stap voor hem denk ik", vertelt de middenvelder tegenover Vandaag Inside

Timber ziet hoe zijn vriend zich ontwikkelt. "Hij praat steeds meer, je hoort hem steeds meer in de groep. Wat ik net al zei: hij is best wel makkelijk bij ons. Hij praat sowieso wel veel, daar houdt hij ook van. Ik kan geen moment bedenken dat hij echt stil is. Hij maakt mooie stappen."

Dat Geertruida moeilijk stil kan zijn, blijkt ook uit zijn passie voor muziek. Op het podium van Villa Thalia zet de vice-aanvoerder van Feyenoord samen met zijn vrienden zelfs een echte show neer. "Hij laat die muziek al een tijd horen in de kleedkamer of als ik met hem in de auto zit" zegt Timber daarover. "Hij stuurt niks naar me, dus ik ken alles, maar ik kan zelf niks luisteren. Nu heb ik dus wel echt genoten. Dat hij daar live stond was wel echt mooi. Hij kan dansen, zingen en voetballen. Mooi om te zien."

 

Bekijk hieronder de beelden van de première van 'Kind van Zuid':

Villa Thalia is klaar voor de première van Geertruida's documentaire:

Naast de hoofdrolspeler zelf zijn ook zijn teamgenoten Zechiël, Stengs en Timber van de partij:

Geertruida voorziet het publiek samen met zijn vrienden van een spetterend optreden:

Ook een gedeelte van de rapformatie Broederliefde, met wie Geertruida goed bevriend is, is aanwezig bij de première en heeft lovende woorden voor de Feyenoorder: 

Een samenvatting van de mooie avond in Villa Thalia:

Delen

Reacties

Geweldig ook hoe de club dit voor en met hem doet! Daar kunnen we als supporters trots op zijn. Ook hierin zijn we 'ONE'!