de-kuip-binnen

Nieuws

'Feyenoord kan 8,4 miljoen aan televisiegeld tegemoet zien'

Stan

Feyenoord strijkt komend seizoen een bedrag van 8,4 miljoen op uit tv-gelden, zo blijkt uit een rapport van de UEFA. Daarmee komt de kampioen dichter bij rivalen Ajax en PSV. Het zal echter nog even duren willen de Rotterdammers deze ploegen voorbij op de ranglijst, weet de Voetbal International te melden.

Wat het tv-geldklassement betreft bezet Feyenoord al sinds jaar en dag de derde plaats. Dat zal ondanks het behaalde kampioenschap ook volgend seizoen niet anders zijn. De krappe acht en een halve miljoen die zal worden opgehaald uit televisierechten is nog altijd twee miljoen minder dan lijstaanvoerder Ajax, dat dit seizoen in de Eredivisie slechts derde werd.

Het gat met PSV, dat negen en een half miljoen euro ontvangt, is minder groot. Toch is een definitieve aanval op de tweede plaats in deze ranglijst nog niet reële, zo meldt VI. Daarvoor zal Feyenoord volgend seizoen minstens vier plaatsen hoger moeten eindigen dan de club uit Eindhoven. Met Ajax bedraagt de kloof zelfs zeven plaatsen. AZ, dat vorig jaar nog een bedreiging vormde voor de Rotterdammers, is dit seizoen op afstand gezet en ontvangt een miljoen minder dan Feyenoord.

Verdeling

De Eredivisie staat in Europa bekend als een van de competities met de minst gelijke verdeling van tv-gelden. Daarmee zet de UEFA Nederland in een rijtje met landen als Slowakije, Polen en Turkije. Om dit te compenseren staat de top van de Eredivisie elk jaar vijf procent van de premies uit Europees voetbal aan de ploegen die niet Europees actief zijn.

In 2024 zullen deze premies echter flink omhooggaan, waardoor de topclubs in Nederland ook meer miljoenen zullen moeten afdragen. Feyenoord is daarom, evenals Ajax en PSV, van plan om van deze vijf procent-regeling af te stappen, zo valt te lezen in de VI. 

Delen

Reacties

Ach die 2 miljoen tv geld maakt het verschil niet met Ajax.

Het zijn vooral die belachelijke prijzen die betaald worden bij de noorderburen.
Maar na het behalen van de 3e plek en iets met Antony zal het hopelijk wat minder gek worden daar.
Zonder tegenstander is het lastig voetballen en iedere wedstrijd met 5-0 winnen is even leuk maar raakt snel saai. Het is in het belang van alle teams dat er een competitie ontstaat met wat weerstand en een klein beetje gelijkwaardigheid. In Amerika letten ze daar bij de competitie nog veel beter op. Want Duitse toestanden waarbij je van tevoren al weet wie er kampioen wordt wil toch niemand, zelfs een Feyenoordfan niet, hoewel …
Bijzonder, waar hebben de meeste kijkers interesse in? Feyenoord en Ajax
Snap er ook geen hol van... supportersgaren achter Feyenoord zijn 10x groter dan die provincieclub uit Brabant.. daar hoef je nieteens een onderzoek voor te doen dat is gewoon feitelijk zo. Dus een hele bijzondere berekening idd.

Misschien dat veel Ajacieden naar PSV keken "de afgelopen jaren" in de hoop op een misstap van hun toenmalig enige concurrent op het kampioenschap. Dat zou een enige verklaring kunnen zijn.