pieter-smorenburg

VK Sportphoto

Nieuws

Feyenoord doet het op eigen kracht: "Denk niet dat we buitenlandse geldschieters nog nodig hebben"

Stan

Door de recente succesjaren van Feyenoord heeft de club op financieel gebied eindelijk weer iets te kiezen en kan het zich steeds beter meten met concurrenten Ajax en PSV. Waar in 2020 nog werd gezocht naar investeerders, slagen de Rotterdammers er nu in om op eigen kracht te presteren en kunnen er ook meer risico’s worden genomen. Financieel directeur Pieter Smorenburg vertelt erover in gesprek met het NRC.

Tijdens de coronapandemie zette Feyenoord in op het binden van een investeerder om op financieel vlak te concurreren met Ajax en PSV. Die zoektocht liep destijds niet zoals gehoopt. "We hebben maar een beperkt aantal voorstellen op papier gehad, minder dan je op de vingers van twee handen kunt tellen", zegt Smorenburg over die kwestie. "Dat is ook niet zo gek als je kijkt naar het trackrecord op dat moment en hoe we het sportief en financieel deden, in de coronacrisis."

Toch was ook voor het succesvolle tijdperk onder Arne Slot de potentie van de Stadionclub al duidelijk. "Een aantal had dus ook wel belangstelling. Maar discussies over wat de club waard is en hoeveel zeggenschap investeerders zouden krijgen, liepen dood. Wij wilden voor de club het beste: zo veel mogelijk geld tegen zo weinig mogelijk aandelen. Als je tientallen miljoenen vraagt, zeggen partijen: als ik dat in een club steek, wil ik ook alles beslissen. Daar zijn we niet uitgekomen."

De ontwikkeling van Feyenoord op sportief en organisatorisch vlak werken nu juist als een magneet voor investeerders. Zo sprak de club eerder dit jaar nog met een partij uit Saoedi-Arabië. "Ons succes is niet onopgemerkt gebleven. Waar we twee, drie jaar geleden moeite hadden om mensen te interesseren om substantieel iets te doen, komen er nu spontaan partijen op ons af. Dan ga je meestal wel even netjes met elkaar in gesprek. Dat er nu partijen zijn die durven in te stappen, snap ik wel, als je kijkt naar de waarde-ontwikkeling die we doormaken."

Smorenburg is echter duidelijk over de behoefte aan investeerdesr. "Ik denk niet dat we buitenlandse geldschieters nog nodig hebben. Als je twee jaar geleden had gezegd: jullie worden in 2023 kampioen en het seizoen daarna word je niet weggespeeld in de Champions League, dan hadden veel mensen gezegd: droom nog even verder, maar dit is Feyenoord. Maar het kan dus wel, op eigen kracht. De zoektocht naar investeerders hebben we daarom ook beëindigd."

Risico’s
Dat het Feyenoord sportief voor de wind gaat heeft ook gevolgen voor de financiële stappen die de club zet. In het geval van transfersommen en salariskosten zijn die stappen sinds het kampioenschap een stuk groter geworden. "We nemen iets meer risico, maar dat doen we bewust en met verstand. We houden echt wel in de gaten dat we daar niet in doorschieten. Het is een strategische keuze die we hebben gemaakt: we willen sportief naar een hoger niveau. En we weten dat we Champions League gaan spelen, daar wil je niet weggespeeld worden."

Om in het kampioenenbal overeind te blijven, moet Arne Slot dan ook over de juiste spelers kunnen beschikken. "Dat betekent dat je kwaliteit op het veld moet hebben. Daarom hebben we het bedrag dat we hebben verdiend met transfers vrijwel volledig geherinvesteerd in het team. De selectie is de afgelopen seizoenen ook snel in waarde gestegen, dat laat zien dat je ook waarde creëert."

Feyenoord kan de opbrengsten uit transfersommen en deelname aan de Champions League echter niet altijd volledig herinvesteren. Dat heeft te maken met geld dat onder andere verloren gaat aan zaakwaarnemers, tekengeld en doorverkooppremies, waardoor de club spelers kan aantrekken die in het verleden onhaalbaar waren. De Rotterdammers zijn dus zeker groeiende op financieel gebied, maar doen dat voorzichtig. "We gaan dit jaar ruim over de 100 miljoen euro, dus we gaan echt wel een stap maken. Maar het zal een kleine stap zijn en we proberen verantwoord te sturen. We kunnen nu ook nog drie keer verliezen in de Champions League en met zes punten vierde worden in de groep, dan zijn we uitgeschakeld. En als de ranglijst van de Eredivisie niet verandert spelen we volgend seizoen Europa League."

 

Delen

Reacties

Hier ben ik zo blij mee. Gewoon op eigen kracht!. Een club als Feyenoord moet niet proberen om Chinees, Arabisch of Amerikaans geld aan te trekken. Ook als dat betekent dat je af en toe wat mindere tijden moet accepteren. Alles beter dan een familie Glazer of God verhoede een idioot ala Donald Trump (Kuip heet vanaf nu Trump Stadium en we gaan in het oranje spelen).
Begrijp dat je voorzichtig begroot en uitgeeft om eindelijk wat vlees op de botten te krijgen. Maar nu je de wind in de rug hebt heb je een unieke kans om extern geld aan te trekken - doe dat dan i.p.v. koste-wat-kost volledige zeggenschap te willen behouden.
Als we weer eens een paar mindere jaren hebben ben je te laat.
Je moet je niet spiegelen aan Ajax en PSV, je moet structureel naar de Europese subtop streven!
Absoluut niet !!!
Doorgaan met huidig beleid:
Champions League halen met getalenteerde spelers en die spelers met forse winst verkopen.
En ervoor zorgen dat we zelf grote talenten opleiden. Sauer en Zechiël worden basisspelers en gaan de kassa laten rinkelen.
Spits kopen? Nee, die zijn we zelf al aan het opleiden.

Baas over eigen club!
In deze zin staat toch precies uitgelegd waarom je nooit aan investeerders moet beginnen?

"Als je tientallen miljoenen vraagt, zeggen partijen: als ik dat in een club steek, wil ik ook alles beslissen. Daar zijn we niet uitgekomen."

Los daarvan, investeerders willen rendement, geld verdienen. Geld verdienen aan Feyenoord dus. Lijkt me dat we dat nooit moeten willen. Ik snap werkelijk niet waarom daar positief naar gekeken werd, ook door supporters en ben heel blij dat dit een gepasseerd station is.
Zolang het maar niet een ‘ding’ wordt om per se nationale geldschieters/sponsoren te verwerven. Indien Amerikanen en/of Aziaten betere opties bieden, gewoon pakken!
Als je het stuk leest. Kan je zien dat de hele zoektocht naar geldschieters is gestaakt. Of ze nou uit binnen of buitenland komen.