shirt-statement

Nieuws

Feyenoord kent een historie met shirt-statements

Van de redactie

Tegen RKC Waalwijk betrad Feyenoord voor de derde keer in de clubgeschiedenis het veld met een shirt dat supporters opriep wantoestanden voortaan achterwege te laten.

Na de gebeurtenissen tijdens de meest recente Klassieker in De Kuip, voelde Feyenoord zich genoodzaakt tot een statement richting de eigen aanhang. Dit gebeurde eerder ook in 1989 en 1997.

1989

Feyenoord kende in 1989 een dramatische periode waarin de nederlagen opeen werden gestapeld. Toen Fortuna Sittard op 20 augustus 1989 in De Kuip op 0-2 kwam was dat voor een gedeelte van de 10.000 aanwezige supporters de druppel die de emmer deed overlopen. Hekken werden omver geworpen en een woedende menigte bestormde het veld, waarna de wedstrijd werd gestaakt. Als reactie speelde Feyenoord de daaropvolgende thuiswedstrijd met ‘Support ons’ op het shirt.

1997

Op 23 maart 1997 vond er een confrontatie plaats tussen Feyenoord- en Ajax aanhangers op een weiland bij Beverwijk. Bij die veldslag kwam Ajax-supporter Carlo Picornie om het leven, waarna de maat vol was wat betreft hooliganisme. De KNVB kwam met een campagne ‘Voetbal verziek het niet’. Feyenoord speelde een wedstrijd met die slogan op de borst van het wedstrijdshirt.

2023

Tijdens de Klassieker op 5 april 2023 in de halve finale van de KNVB Beker kreeg Davy Klaassen vanaf de tribune een aansteker tegen het hoofd gegooid. De Ajacied liep daarbij een hoofdwond op. Bij de eerstvolgende thuiswedstrijd tegen RKC Waalwijk betraden de Feyenoordspelers het veld met een shirt waarop de boodschap ‘Gebruik je verstand’ stond bedrukt. In tegenstelling tot de twee eerdere initiatieven, betrof het niet het wedstrijdshirt maar een speciaal shirt voor bij de opkomst van het veld.

Delen

Reacties

Ik weet niet of de spelers toen ook iets aanhadden. Maar ik weet nog een uitwedstrijd tegen Utrecht, kregen we ook een wit shirt met tekst. Ergens eind 90
Was iets met Feyenoord forever, geweld never ofzoiets
Denk dat dit artikel vrij weinig te maken heeft met de categorie "VROUWEN" waar het nu in aangemerkt staat ;-)