Danilo

VK Sportphoto

Analyse

Feyenoord klaart gemakkelijke klus in Volendam: De data

FeyenoordTM

De teleurstelling na het 1-1 gelijkspel tegen Fortuna Sittard was groot. Feyenoord had op het eerste gezicht nog vier makkelijke partijen te gaan tot de winterstop, terwijl de concurrentie nog vol aan de bak moest. De ploeg van Arne Slot verslikte zich echter in de Limburgers, waardoor er flink druk stond op het treffen met FC Volendam. Van problemen in de wedstrijd kwam echter niets terecht en Feyenoord mocht de drie punten mee naar Rotterdam nemen. Doelpunten van Danilo en Szymański zorgden ervoor dat Feyenoord al in 1 helft afstand nam. Die voorsprong werd nooit meer bedreigd en dankzij puntverlies bij de concurrenten wist Feyenoord een goede slag te slaan in de competitie.

In dit artikel blikken we aan de hand van een zogenaamd data dashboard terug op de wedstrijd. Geven de statistieken aan dat de wedstrijd inderdaad zo slecht was? Zijn er positieve of negatieve punten tijdens de wedstrijd die minder zijn opgevallen? Middels het dashboard probeert 1908.nl meer inzicht te geven in de wedstrijd en hoe deze zich verhoudt tot het huidige eredivisieseizoen van Feyenoord.

volendam-feyenoord

Uit de onderliggende data blijkt ook dat de overwinning van Feyenoord zeer verdiend was. De Rotterdammers creëerden meer kansen, meer verwachte doelpunten en wisten de dreiging van Volendam tot het minimale te beperken. Pas in het laatste half uur is Volendam uit de schulp gekropen, maar het was te laat en bovendien was het te weinig. Een groot compliment naar beide doelmannen: Bijlow wist zijn geweldige vorm van de laatste weken opnieuw te etaleren, maar in het Volendamse doel stond Stankovic ook geweldig te keepen met acht reddingen. Een goede inspanning in het eerste uur zorgde ervoor dat de drie punten in de tas verdwenen en Feyenoord zich op kan maken voor de laatste twee ontmoetingen voor de winterstop met Cambuur en stadsgenoot Excelsior. Een van de weinige kanttekeningen bij de overwinning zijn het balverlies bij het eigen doel (27 keer) en de matige voorzetten (22 voorzetten met slechts 45% succes). Maar dat zijn kleine aantekeningen en zouden het beeld van het goede spel niet moeten beïnvloeden.

Wat vooral opvalt in de data in tegenstelling met de laatste weken is de schotlocaties en het gemiddelde verwachte doelpunt per schot. De afgelopen weken viel dit enigszins tegen. Feyenoord wist wel tot een hoog xG te komen in de wedstrijden, maar dat lag meer aan de kwantiteit dan aan de kwaliteit: Er werden weinig écht goede kansen gecreëerd, maar door vaak van ver te schieten lag het aantal verwachte doelpunten toch hoog. Nu is dat anders en blijkt dat Feyenoord juist iets minder dan gemiddeld schiet, maar wel vanaf betere locaties. In de totale waarde van xG is dit niet terug te zien, maar per schot zien we dat Feyenoord flink is verbeterd ten opzichte van eerdere wedstrijden. Een bijkomend voordeel hierbij is dat het verschil tussen xG en daadwerkelijke xG op doel een stuk kleiner wordt. Het is immers makkelijker om van dichtbij op doel te schieten. Als deze lijn wordt doorgezet, kan Feyenoord alleen maar meer gaan scoren. 

Het dashboard geeft verder weer hoe de wedstrijd verder vrij slordig was. Feyenoord had vermoedelijk nog de zware benen na de midweekse wedstrijd tegen Lazio en bij FC Volendam was ook duidelijk te zien dat het loodzware 2022 zijn tol begint te eisen. Er waren minder dan passes per balbezit bij beide ploegen en ook het totaal aantal passes is flink lager. Daarnaast verloren beide ploegen vaak de bal en kozen ze dus ook meer voor de lange bal. Trainers Slot en Jonk proberen via de opbouw tot kansen te komen, maar in deze wedstrijd werd hier erg van afgeweken. Een reden hiervoor kan de vermoeidheid aan het eind van dit ongelofelijk lange jaar zijn.

Opvallend:

  • Ons eerste doelpunt uit een counter dit seizoen
  • Dankzij de snelle druk van FC Volendam verloor Feyenoord toch wel vaak de bal aan het begin van de opbouw… Maar de vermoeidheid zal daar ook een rol in hebben gespeeld.
  • De schotlocaties worden eindelijk beter; daardoor creëert Feyenoord meteen betere kansen – het gemiddeld xG per schot was 0,12. De gemiddelde locatie was nog steeds ruim 17 meter per schot, maar het is in ieder geval een stuk beter dan eerst. En gezien de schutters in het elftal is het een wapen om het soms ook van verder te proberen.

Delen

Reacties

Nog geen reacties