Varkenoord

Jeugd

Feyenoord O18 verdwijnt door nieuwe competitieopzet jeugdvoetbal

Stan

Vanaf volgend seizoen zal het Onder 18-team van Feyenoord komen te vervallen. Dit is het gevolg van een veranderde competitiestructuur die de KNVB gaat doorvoeren in het jeugdvoetbal. 

De competitieopzet zoals wij die nu kennen dateert uit het seizoen 2021/2022 en zal vanaf komende voetbaljaargang dus op de schop gaan. Daarbij wordt er een hernieuwde Onder 19-competitie opgezet, waar de betaald voetbalorganisaties weer aan gaan deelnemen. Op die manier wil de KNVB de stap van de O18 naar de O21, de hoogste jeugdploeg, verkleinen. Het resultaat van deze verandering is dan ook dat de O18-ploegen van de de professionele voetbalclubs ophouden te bestaan. In het amateurvoetbal zal wel met O18-competities worden gewerkt. 

Net zoals de andere profclubs heeft Feyenoord dit seizoen nog wel een O18-team, dat onder leiding staat van Robin van Persie en Brian Pinas. In de Youth League, de jeugdvariant op de Champions League, spelen de Rotterdammers echter al wel met een O19-ploeg. In het toernooi van de UEFA komen namelijk enkel ploegen uit die leeftijdsklasse uit en dus heeft Feyenoord een speciaal team opgetuigd dat vooral uit spelers van de O18 bestaat. 

Feyenoord mag uitkomen in de Youth League, omdat de hoofdmacht vorig jaar kampioen werd in de Eredivisie. Ook de kampioen van de O18-competitie van Nederland doet mee aan de UEFA Youth League; zij stromen via een andere route in. Met de nieuwe competitieopzet zal het ticket voor het Europese jeugdtoernooi aan de kampioen van de O19-competitie worden gegeven. 

Delen

Reacties

Ik dacht eigenlijk dat amateurvoetbal sowieso al alleen de O17 en O19 had.
Goede zaak, was altijd al belachelijk dat je van de o18 naar de o21/Jong gaat. Een sprong van 3 jaar slaat gewoon nergens op.