o18-1

Foto en tekst: Feyenoord.nl

Jeugd

Feyenoord Onder 18 bereikt finale in Zagreb

Een zeer sterk spelend Feyenoord Onder 18 heeft voor de derde maal de finale van het prestigieuze Mladen Ramljak Memorial Tournament bereikt. Flamengo werd met 2-1 verslagen, na een 0-1 ruststand. Een knappe prestatie van de jonge Rotterdammers, die tegen de fysiek sterke en een jaar oudere Braziliaanse ploeg de wedstrijd bijna volledig domineerden. De eindstrijd wordt morgen om 11:30 uur gespeeld en is te zien op het clubkanaal van Dinamo Zagreb.

Al na drie minuten keek Feyenoord tegen een achterstand aan. Flamengo kreeg een kans in de schoot geworpen en gaf doelman Storm Vloemans het nakijken: 0-1. Feyenoord liet zich echter geenszins door deze snelle goal van de wijs brengen. Integendeel, het team trok de wedstrijd naar zich toe en domineerden volop. Feyenoord bleef geduldig zoeken naar kansen en tegenstander Flamengo kwam er nauwelijks aan te pas. De grootste kansen in de eerste helft waren met name voor Givairo Reid (schot net over) en Thijs Kraaieveld (schot gekeerd door keeper).

Coach Robin van Persie hamerde in de rust zijn ploeg erop geduldig te blijven voetballen. Hij hield de spelers voor dat de kansen zouden blijven komen en dat het noodzakelijke doelpunt een keer zou gaan vallen. Van Persie was nog niet uitgesproken of het harde werken van Onder 18 werd beloond. Vrijwel direct na de hervatting van de wedstrijd kwam Aymen Sliti links buiten het strafschopgebied in positie om opnieuw op doel te schieten. Via een Braziliaans been en langs de binnenkant van de paal belandde de bal in het doel: 1-1.

Gesterkt door de woorden van hun coach en met vertrouwen in hun eigen spel vervolgden de spelers hun plan de finale te bereiken. Een minuut na de gelijkmaker zorgde Zépiqueno Redmond met een leep balletje op aanvallende middenvelder Thijs Kraaijeveld voor een uitgelezen mogelijkheid. Kraaijeveld aarzelde geen moment en knalde de 2-1 binnen. De dikverdiende voorsprong was daarmee een feit.

Op de drempel van het bereiken van de finale bleef Feyenoord strijden om de voorsprong vast te houden. Hoewel de Brazilianen meer druk zetten en zelfs een keer nog de paal raakten, werd het nauwelijks écht gevaarlijk voor het doel van de in de rust ingebrachte Tim Haksteeg. De voorsprong van Feyenoord had nog groter kunnen uitvallen, maar Jayson Ezeb zag zijn schietkans in de handen van de keeper eindigen.

Het eindsignaal werd door het team van coaches Van Persie en Pinas door staf en spelers met luid gejuich begroet. Van Persie benoemde in zijn nabespreking de kracht van het complete team. ‘Iedereen heeft vandaag zijn bijdrage gehad. Het team verdient een groot compliment voor de wijze waarop ze deze wedstrijd hebben gespeeld,’ aldus de coach, die zich voor morgen geen beter verjaardagscadeau kon wensen. ‘We hebben een geweldige prestatie geleverd door met een behoorlijk jonge ploeg de finale te halen,’ besloot hij. ‘Nu even genieten van het moment. Morgen zullen we er weer staan.’