sem-valk-o21

Jim Breeman Sports Photography

Nieuws

Feyenoord Onder 21 kampioen van Nederland na winst op FC Twente/Heracles

Van de redactie

Feyenoord Onder 21 heeft naast de bekerwinst en de voorjaarstitel ook het algehele kampioenschap gewonnen. Op een zonnig Varkenoord was de ploeg van vertrekkend trainer Melvin Boel, die komend seizoen naar FC Dordrecht vertrekt, met 2-0 te sterk voor de leeftijdsgenoten van FC Twente/Heracles Academie en mocht aanvoerder Sem Valk na afloop de schaal in ontvangst nemen.

Op een drukbezocht Varkenoord trapte beide ploegen om 14:00 uur af om te beslissen welk team zich kampioen van Nederland mocht noemen bij de Onder 21. De Rotterdammers begonnen sterk aan het duel en opende al na 13 minuten spelen de score via een prachtig schot uit de tweede lijn van Milan Hokke. FC Twente/Heracles Academie kwam er een aantal keren gevaarlijk uit, maar doelman Mannou Berger liet zich niet verrassen. Spits Nesto Groen had na 25 minuten de 2-0 op de schoen, maar schoot in het zijnet en zo bleef het halverwege het duel 1-0 voor Feyenoord.

hokke-o21-1
Milan Hokke schiet Feyenoord in de dertiende minuut op een 1-0 voorsprong. (Foto: Feyenoordtraining)

Feyenoord begon de tweede helft iets terughoudender. In minuut 64 van de wedstrijd ging middenvelder Joep van der Sluijs op de doelman van Twente af, maar stuitte op het lichaam van de keeper. Uit de daaropvolgende hoekschop voor Feyenoord was het Fabiano Rust die de Rotterdammers van dichtbij op een 2-0 voorsprong tikte door net iets sneller bij de bal te zijn als de verdedigers van FC Twente/Heracles Academie. 

In de slotfase van het duel kreeg middenvelder Mike Kleijn een publiekswissel en verliet na jarenlang gespeeld te hebben in de Feyenoord Academy onder luid applaus het veld. Beide ploegen kwamen niet meer tot scoren, ondanks een aantal mogelijkheden en dus mocht Feyenoord Onder 21 zich naast voorjaarskampioen en de bekerwinst ook kampioen van Nederland noemen bij de onder 21.

Feyenoord O21 - FC Twente/Heracles Academie O21 2-0

Scoreverloop: 
13' 1-0 Hokke
65' 2-0 Rust

Opstelling Feyenoord O21: Berger; Arnaud, Valk (C), De Blok, Candelaria; Hokke (63' Giersthove), Kleijn (86' Zaal), Van der Sluijs (86' Netten); Rais (74' Redmond), Groen (63' Plug), Rust.

Delen

Reacties

Feyenoord pakt minstens 1,5 miljoen met 7 spelers op EK.
Hele knappe prestatie. Ook deze wedstrijd zonder Zechiel, Milambo, Read, Slory en van Sas. Voetballend was het daardoor wel minder, maar prima geweerd. Alleen jammer dat het alleen voor de eer is.
Mooi en nou z.s.m. kappen met die voetbalpiramide. Sinds de invoering ervan zijn er bij Feyenoord zeker niet minder eigen spelers doorgebroken dan bij PSV en Ajax, (veel) meer dan bij Utrecht en hooguit bij AZ wat mee omdat men daar vanwege minder financiële middelen eerder voor 'eigen spelers' zal kiezen en dus afgelopen seizoen werd afgetroefd door niet piramideclub FC Twente.
Voeg daarbij het feit dat de selecties van de meest succesvolle Nederlands Elftal selecties (2010 & 2014) nog uit het prepiramide tijdperk dateerden en de overbodigheid van de voetbalpiramide is afdoende aangetoond. Sterker nog, ik denk dat twee competities van 16 clubs met daardoor iets meer rust op de kalender, meer voordelen biedt dan de deelname van de -21-elftalen aan de eerste, tweede en desnoods derde divisie.
Laat Jong Ajax, Jong AZ, Jong PSV, Jong FC Utrecht, Jong Sparta, Jong Almere City met Jong Feyenoord en Jong FC Twente/Heracles in één competitie een dubbelprogramma afwerken. Organiseer desnoods als extra een toernooi of beker competitie met de 8 sterkste -21 teams uit België (om het vermaarde Koperen Dingetje : https://nl.wikisource.org/wiki/De_strijd_om_het_Koperen_dingetje) Maximaliseer de uitleen van de allerbeste -21 spelers tot bv 3 aan 1 club in de KKD waarmee wordt samengewerkt (+ bv max 2 die net te oud zijn) en je helpt het voetbal meer vooruit dan een piramide die niet bewezen beter is, eerder in tegendeel, met een onbegrijpelijke promotie-/degradatieregeling.
Ik kan enigszins mee in jouw verhaal, maar aan de piramide zitten wel een aantal voordelen. De weerstand voor jonge talenten gaat omhoog. De echte toptalenten zoals bij ons Milambo zullen weinig minuten/seizoenen in jong spelen. Zij breken toch wel door. Maar voor sommige talenten is de stap naar seniorenvoetbal gewoon te groot. Zij kunnen zich dan ontwikkelen op KKD niveau. Jongens als t Zand hebben daar veel baat bij. In het verleden had bijvoorbeeld Burger daar baat bij gehad.

Als een talent bij Feyenoord afvalt, zal hij elders gaan spelen. Dan neemt zo'n speler extra bagage mee en kan die snel worden ingepast bij lagere teams en meteen belangrijk zijn. Dat is weer goed voor het Nederlands voetbal.

Uiteindelijk moeten de regels voor de Piramide op de schop. Het is niet de bedoeling dat Pepi even meedoet met jong psv om ritme op te doen. Werken met vaste selecties.
Je redenering is helder maar juist dat verhaal over weerstand is een onbewezen stelling. En de niet-echte toptalenten zullen het sowieso niet redden bij Ajax, Feyenoord en PSV. En voor de subtoppers kun je juist de afspraak maken van een gemaximaliseerde samenwerking met één specifieke KKD-club.
Dat de afvallers elders gaan voetballen is van alle tijden en daar voegt de piramide niks toe: Zie Verdonk, Bangura en idd Burger in het recente verleden en talloze anderen ervoor.
Grappig je geeft nu juist met het Pepi voorbeeld aan wat het voordeel is van Jong in de KKD. Om dan te stellen als je de voordelen weghaalt zijn er geen voordelen meer is niet een heel sterk argument.
Nee, Pepi is een volwaardige psv 1 speler. Eredivisie gespeeld, psv heeft daar 10+ mio voor betaald. Dat zijn niet de spelers die daar moeten spelen. Alleen als psv zegt: We hebben hem voor jong psv gehaald en daar zal hij het hele seizoen al zijn wedstrijden spelen. Dat is ook vaak het commentaar van vele KKD teams. Ene wedstrijd speelt Pepi in de spits en de andere toptalent van 16 Bouhoudane.
Ik ben het ergens wel met je eens hoor, maar zo liggen de regels nu eenmaal en juist om die (oneerlijke) regel is het juist zo belangrijk voor Feyenoord om er onderdeel van te zijn.
@kdk14, je vergeet daarbij nog een belangrijk punt. Jongens als 'T Zand en Burger kwamen bij clubs terecht waar ze nog ergens om speelden (promotie). Die gasten bij de Jong teams spelen helemaal nergens voor. Ze kunnen niet degraderen, niet promoveren en geen hond geeft erom als zij kampioen worden.

Ik denk dat zij zelfs niet eens voor een basisplek spelen omdat ze toch weinig onderlinge concurrentie hebben.
Ja eens! T'Zand is daar ook een mooi voorbeeld van, maar Hendriks ook. t Zand begon op de bank, is uitgegroeid tot basisspeler uiteindelijk. Hendriks begon meteen goed in de basis. Toen hij 1x kinderlijk eenvoudig liet uitspelen, zij die coach ook meteen: 'we zijn geen opleidingsclub voor een ander'. Geeft een andere druk mee. Daarom heel blij met de samenwerking met Dordrecht. Ik hoop alleen dat er iets meer jongens van Varkenoord heen gaan. Nu Alleen t Zand.
Technisch gezien ging Baars er ook naar toe natuurlijk;)
De 2e divisie voorzitters zitten absoluut totaal niet te wachten op die Jong teams
2e divisie profiteren verder ook niet echt denk ik. Zijn vooral KKD en ED.
Deed PSv ook met bakayoko, Bella kotchap die Riley van southampton.
Ajax deed dat dit jaar minder en bij az is het juist anders om geweest dit seizoen.
Prachtige prestatie. Helaas met weinig waarde door het vreemde promotiesysteem.

Neem aan dat Feyenoord toch met de KNVB in gesprek gaat om te kijken of er toch mogelijkheden zijn om in te stromen in de voetbalpyramide, al is het in de Derde Divisie.
Ja, in gesprek met van Geel haha ;)
als Vitesse eruit gaat misschien?