Nieuws
Feyenoord ontving deze vragen van de BOOS-redactie
De BOOS-uitzending over Feyenoord is volgens de redactie totstandgekomen na een jaar onderzoek. “Feyenoord beschermt gewelddadige, homofobe en antisemitistische supporters en werkt actief met hen samen”, zo was de conclusie van presentator Tim Hofman. Feyenoord betreurde in een uitgebreid statement de werkwijze van het BNNVARA-programma, waarin het aangaf niet de mogelijkheid te hebben gehad om de uitzending vooraf te zien en te becommentariëren.
Hofman pareerde dat bericht door te stellen dat de club antwoord had kunnen geven op een vragenlijst van de redactie. Volgens de programmamaker was dat voldoende voor wederhoor. De club zag dat anders en vermoedde een verhaal dat de club in een negatief daglicht zou stellen. Om die reden voelde Feyenoord zich genoodzaakt, om voorafgaand aan de uitzending zelf met toelichting te komen waarvoor het zich allemaal inzet.
De club concludeerde de negatieve insteek van BOOS op basis van de gestuurde vragenlijst. Als wederhoor werden er 38 vragen op het Maasgebouw afgevuurd. Onderstaand de volledige lijst met vragen.
Betreft: uitzending BOOS over banden tussen Feyenoord Rotterdam NV en harde kern
Geachte heer/mevrouw,
Middels dit schrijven willen wij u op de hoogte brengen van ons voornemen om op 28 november 2024 om 16:00 een uitzending van ons programma BOOS (BNNVARA) te publiceren over de banden tussen Feyenoord Rotterdam N.V. en de harde kern van de club. Voor dit verhaal werken wij samen met NRC.
In het kader van wederhoor hebben wij vragen opgesteld. Om deze wederhoor mee te nemen in onze uitzending moet deze vóór vrijdag 22 november 2024, 14.00 uur door ons ontvangen zijn. De beantwoording van die vragen kan in een gesprek op camera met onze presentator Tim Hofman, in een telefonisch gesprek, of via de mail.
Met vriendelijke groet,
Team BOOS
Vragenlijst:
1. Uit onderzoek van NRC en BOOS blijkt dat Feyenoord al jaren problemen heeft met de eigen harde kern, dat de club hooligans - in sommige gevallen veroordeelde criminelen - heel dichtbij houdt en regelmatig faciliteert. Hoe reageren jullie daar op?
2. Uit ons onderzoek blijkt dat Feyenoord in het openbaar zegt dat het fans die zich schuldig maken aan geweld, racisme, homofobie, het uiten van doodsbedreigingen en het afsteken van illegaal vuurwerk probeert aan te pakken en dat dit soms ook gebeurt. Maar uit het onderzoek blijkt ook dat geregeld het tegenovergestelde gebeurt. Hoe reageren jullie daar op?
3. We begrepen dat een 21-jarige supporter van de club in juni van dit jaar actief was op een supporterstoernooi van Feyenoord, als scheidsrechter. Het toernooi was georganiseerd door de afdeling Supporterszaken. Klopt het dat de namen van alle deelnemers bij Feyenoord bekend waren, omdat het insturen van een namenlijst voor teams verplicht was bij deelname?
4. Aan het door Feyenoord georganiseerde supporterstoernooi deden onder meer de Rotterdam Radicals mee. Een van hun eigenaren - Max V. - is veroordeeld tot drie jaar cel vanwege ernstige gewelddadigheden en als brein achter de spandoeken in Tirana. Waarom mochten de Rotterdam Radicals meedoen aan het door Feyenoord georganiseerde toernooi?
5. We begrepen dat de scheidsrechter op het toernooi is uitgescholden door teamleden van de Rotterdam Radicals en dat hij daarna door twee teamleden van de Rotterdam Radicals is mishandeld, op het veld in De Kuip. De politie bevestigt dat zij op deze melding zijn afgekomen en bij het stadion zijn geweest. De scheidsrechter zelf dacht dat hij het niet zou overleven en heeft er nog heel lang last van gehad. We zagen dat het Instagramaccount @feyenoord_slo van Feyenoord de middag samenvatte als ,,een mooie sportieve middag.” Hoe reageren jullie daar op?
6. We begrepen dat de scheidsrechter diezelfde dag nog aangifte deed bij de politie. Hij kan zijn aanvallers op foto’s aanwijzen maar weet niet hoe ze heten. Als hij een dag na de mishandeling belt met Michel, die als medewerker van de afdeling Supporterszaken fulltime in dienst is bij Feyenoord, wil Michel hem geen namen geven van de mannen die hem mishandelen, ondanks dat hij in eerste instantie zegt alles te willen doen om het goed te maken. Ook brengt Michel de scheidsrechter verder niet in contact met anderen binnen Feyenoord die hem wel zouden kunnen helpen. Hoe kijken jullie daar op terug?
7. We begrepen dat een kleine week na de mishandeling door Michel aan de scheidsrechter wordt gevraagd of hij in gesprek wil met de Rotterdam Radicals. De scheidsrechter zit daar niet op te wachten. Waarom is dat aangeboden door Michel?
8. We begrepen dat Michel via Whatsapp aan de scheidsrechter heeft laten weten dat zijn rol als fancoach op de proef is gesteld. Vervolgens vraagt hij of er een andere manier is om het op te lossen buiten justitie om. Waarom wordt dat gestuurd door Michel? Probeert Feyenoord hier een mishandelde Feyenoord-supporter te bewegen om zijn aangifte in te trekken?
9. Hoe kijkt Feyenoord hier naar het handelen van deze SLO’er? Past dit binnen het beleid van Feyenoord? Is dit hoe SLO-ers zich dienen te bewegen? Wat gaat Feyenoord tegen Michel zeggen?
10. Wat is de rol van jullie afdeling Supporterszaken en de SLO’ers die op die afdeling werken?
11. We begrepen dat een groot deel van de aan Feyenoord verbonden SLO’ers een verleden heeft binnen de harde kern bij gewelddadige groeperingen als de SCF en FIIIR. In hoeverre acht Feyenoord een verleden binnen de harde kern nodig voor het uitoefenen van de functie van SLO’er?
9. We begrepen dat Feyenoord ontevreden is over het optreden van politie en justitie na de puzzeltocht. Bij deze speurtocht werden voorstanders van het nieuwe Feyenoord-stadion geïntimideerd. Klopt het dat er inderdaad onvrede was binnen Feyenoord? Zo ja, kunnen jullie dat verder uitleggen?
10. Wat vindt Feyenoord van inspanningen van politie en justitie als het gaat om het vervolgen en opsporen van overlastgevende supporters en supportersgroepen? Wat gaat er goed? Wat kan er beter?
11. We begrepen dat jullie na de Conference League-finale in 2022 een brief naar burgemeester Aboutaleb hebben gestuurd, waarin de club iedere vorm van discriminatie en racisme afkeurt. Op 6 september 2022 volgt een gesprek op het stadhuis. Wat werd er besproken op die bijeenkomst en welke acties heeft de club daarna ondernomen?
12. We begrepen dat er bij de politie, gemeente en het OM al jaren zorgen zijn over de rol van Feyenoord. Zo kan Feyenoord zich volgens de politie duidelijker uitspreken tegen discriminatie en voor gelijkwaardigheid van met name LHBTIQA+-fans. Ook zou Feyenoord volgens de politie meer concrete acties mogen ondernemen in plaats van symbolisch de vlag hijsen op Roze Zaterdag. Hoe reageren jullie daar op?
13. We begrepen dat de Rotterdamse driehoek in oktober 2022 constateerde dat een prominent lid van de harde kern van Feyenoord een stadionverbod heeft gekregen van het OM, maar wel een sleutel van De Kuip heeft. Hoe reageren jullie daar op?
14. We begrepen dat deze zomer een supporter burgemeester Aboutaleb tipt dat illegaal vuurwerk De Kuip binnenkomt via inside jobs en door intimidaties en bedreigingen, waardoor stewards die supporters moeten fouilleren groepen supporters niet durven aanspreken. We begrepen dat de politiechef van Rotterdam deze problemen kent maar dat het primair aan Feyenoord is om te acteren. Hoe reageren jullie daar op?
15. We begrepen dat uit onderzoek blijkt dat er een link is tussen de harde kern en Feyenoord is middels SLO's en met FSV de Feijenoorder. Hoe ziet Feyenoord dit?
16. We begrepen dat Feyenoord afspraken maakt met leden van de harde kern. Dat geldt ook voor supporters met een strafblad of voor fans die Feyenoord-bestuurders hebben geïntimideerd. Waarom doen jullie dat?
17. We begrepen dat nadat de politie in januari 2023 elf leden van de harde kern van Feyenoord arresteert, onder meer voor de aanslag op de sportschool van Roze Kameraden-voorzitter Paul van Dorst, er sprake is bij opluchting van Van Dorst. Van Dorst appt met Maarten van Holstein, manager Supporterszaken bij Feyenoord, en zegt dat het fantastisch nieuws is. Van Holstein vraagt vervolgens of Van Dorst weleens verder kijkt dan zijn eigen belang. Hij vraagt of Van Dorst beseft wat dit kort voor de Klassieker voor de club betekent. Van Holstein zegt dat ze het wat hem betreft een week later hadden mogen doen. Van Holstein verzoekt Van Dorst ook om niet op sociale media te gaan ‘juichen’. Waarom stuurt Maarten van Holstein deze berichten?
18. Hoe kijkt Feyenoord hier naar het handelen van Van Holstein? Past dit binnen het beleid van Feyenoord?
19. We begrepen dat een Rotterdamse oud-bestuurder stelt dat angst binnen de Feyenoord-leiding er voor zorgt dat Feyenoord geen stevige maatregelen mag nemen tegen de kleine minderheid die de club voortdurend in diskrediet brengt. Hoe reageren jullie daar op?
20. Welke plek heeft geweld binnen Feyenoord volgens jullie?
21. Welke plek heeft homofobie/geaardheid binnen Feyenoord volgens jullie?
22. Welke plek heeft antisemitisme binnen Feyenoord volgens jullie?
23. Cheverno van A., bestuurder van stichting De Noordzijde, werd in 2023 veroordeeld voor zijn rol bij de bedreigende en discriminerende spandoeken in Tirana. Hij heeft de Hitlergroet gebracht achter een van de spandoeken. Hij kreeg een celstraf, taakstraf en een gebiedsverbod voor De Kuip en omgeving van het stadion tijdens uit- en thuiswedstrijden van Feyenoord. Zijn jullie daar van op de hoogte?
24. We begrepen dat de naam van Van A. op een interne lijst staat die bij Feyenoord in 2021 rondging, van supporters die mee zouden hebben gedaan aan de intimidaties en huisbezoeken van voorstanders van een nieuw Feyenoord je stadion, waaronder voormalig directeur Koevermans. Klopt dat? Zo ja, hoe is die lijst samengesteld?
25. Heeft Feyenoord Cheverno van A. ook een stadionverbod opgelegd naar aanleiding van zijn veroordeling? Zo nee, waarom niet? Zo ja, wanneer werd dat opgelegd en welke periode bestrijkt het stadionverbod?
26. Op sociale media zien we dat Van A. regelmatig op foto’s opduikt waar hij samen is met zijn jeugdvriend en keeper Justin Bijlow en Jesse de Vente, materiaalman van het eerste elftal van Feyenoord. Wat vinden jullie daarvan?
27. We begrepen dat Van A. in november 2023, enkele maanden na zijn veroordeling, aanwezig was bij de contractverlenging van Justin Bijlow in het Maasgebouw, terwijl hij op dat moment een gebiedsverbod voor De Kuip had tijdens wedstrijddagen. Waarom was hij daar bij aanwezig? Is overwogen om hem daar de toegang te ontzeggen? Waarom wel/niet?
28. We begrepen dat Van A. aanwezig was bij een besloten feest van Feyenoord in de Harbour Club te Rotterdam na de bekerwinst in 2024. Hij gaat tijdens dit feest op de foto met assistent-trainer De Wolf en meerdere spelers. Waarom was hij aanwezig? Is overwogen om hem de toegang te ontzeggen? Waarom wel/niet?
29. We begrepen dat Toon K., die verdacht wordt van het mishandelen van de scheidsrechter op het supporterstoernooi dat Feyenoord organiseerde, nauwe banden heeft met Feyenoord-keeper Bijlow. In juni van dit jaar feliciteert Bijlow de zoon van Toon K. in een filmpje, omdat hij voor ADO Den Haag gaat voetballen. Als de vrouw van K. het filmpje op haar Tiktok post, vraagt een volger waarom Bijlow dat doet. Het antwoord: ,,Wij zijn bevriend met hun.” Wat vinden jullie van die banden?
30. We begrepen dat K. veelvuldig genoemd wordt in de politiedossiers Fluoriet en Adelaar, de onderzoeken naar aanleiding van de brandstichting bij GoldPact van Paul van Dorst en de bedreigende en discriminerende spandoeken in Tirana. In de politiedossiers zijn berichten te zien van K. over het voorbereiden van de aanslag bij GoldPact en gebruikt hij antisemitische/nazistische symboliek. Toch is hij in juni 2024 toch welkom in De Kuip tijdens het supporterstoernooi georganiseerd door Feyenoord. Waarom mocht hij daar aanwezig zijn?
31. Max V., eigenaar van de Rotterdam Radicals, werd door de rechtbank en het hof veroordeeld tot drie jaar cel voor zijn leidende rol bij een hinderlaag van de ME in ‘s Gravendeel, de spandoeken in Tirana en de aanslag op de sportschool van Paul van Dorst. De andere eigenaar van de Rotterdam Radicals, Damian K., wordt, samen met Toon K., die tijdens het supporterstoernooi meespeelde met de Rotterdam Radicals, vervolgd voor het mishandelen van de scheidsrechter op het door Feyenoord georganiseerde supporterstoernooi. Cheverno van A., bestuurslid van De Noordzijde, wordt veroordeeld voor zijn rol bij de spandoeken in Tirana, waar hij de Hitlergroet bracht. Toch organiseert Feyenoord in Glasgow (eind 2023) en in Lloret de Mar (oktober 2024) supportersfeesten samen met de Rotterdam Radicals en De Noordzijde. Waarom?
32. Michel, Feyenoord-medewerker van de afdeling Supporterszaken, kondigt het feest in Spanje via zijn sociale media aan. Daarbij tagt hij het account [@...], eigendom van Cheverno van A. Waarom?
33. We begrepen dat Michel een aantal weken voor de wedstrijd in het kader van een voorverkenning ook in Spanje was. Hij was daar samen met Cheverno van A. en Damian K. Die laatste twee bezochten, we begrepen onder supervisie van Feyenoord, het uitvak van Girona. Waarom mochten K. en Van A. mee op een Feyenoord-voorverkenning in Girona?
34. We begrepen dat Feyenoord alles voor Van A. en K. heeft betaald, omdat ze onderdeel waren van de Feyenoord-delegatie. Om welk bedrag ging dit, inclusief vlucht, hotel en onkosten?
35. Tijdens het proces tegen Max V., eigenaar van de Rotterdam Radicals, sprak een rechter over ‘ondermijning van democratie’ toen deze het geweld omschreef waar V. uiteindelijk voor wordt veroordeeld. Hoe ziet Feyenoord dit? Wat is de rol van de club en werkt het omarmen van daders daarbij? Vraagt Feyenoord bijvoorbeeld expliciet aan groeperingen binnen de harde kern om geen geweld te gebruiken of personen te bedreigen?
36. Hoe kijkt de club aan tegen het bedreigen van journalisten? Neemt Feyenoord een actieve rol in oproepen richting de harde kern om dat niet te doen?
37. Uit onderzoek blijkt dat diverse supporters van Feyenoord zwaar te kampen hebben met de gevolgen van geweld en intimidaties vanuit diverse aan Feyenoord verbonden groeperingen als de Rotterdam Radicals en de Noordzijde. Hoe kijken zij aan tegen het gegeven dat een deel van de supporters de eigen voetbalbeleving met geweld probeert op te leggen aan andere supporters?
38. We begrepen dat Feyenoord tijdens het seizoen 2022-2023 en het seizoen 2023-2024 alleen bij elkaar opgeteld ten minste 27.688 manuren aan politie-inzet heeft gekost tijdens Eredivisie-wedstrijden. Volgens onderzoek kost één manuur zo’n 100 euro. Hoe kijkt Feyenoord aan tegen deze kosten?
39. De makers van dit verhaal en de bronnen die hebben meegewerkt maken zich zorgen over hun eigen veiligheid, en de veiligheid van hun naasten. Zo wordt de beveiliging rondom een van hen aanzienlijk opgeschroefd en er is contact tussen de bron, de politie en de gemeente. Ziet Feyenoord een rol voor zichzelf om naar aanleiding van onze publicatie supporters op te roepen de veiligheid van journalisten, sprekers en hun naasten te waarborgen? Als ja, hoe? Als nee, waarom niet?
Reacties
keep your friends close and your enemies closer
Kelere zeg in de week waarin we een geweldige wedstrijd hebben gespeeld.
Vanochtend maar wat filmpjes gekeken op you tube van het fantastische legioen in Manchester, was fantastisch.
Ja ja mag ook hier gaan, maar nu weer graag over voetbal van morgen.