Primeur Bevestigd
pieter-smorenburg

Nieuws

Feyenoord Premie Effect ten einde: inleg kan worden geschonken aan de club

Van de redactie

Het is eind mei 1999. Feyenoord lanceert een nieuw plan om geld bijeen te krijgen zodat het succes van dat jaar, de veertiende landstitel, een passend vervolg zou kunnen krijgen. Jorien van den Herik is voorzitter, Stad Rotterdam Verzekeringen hoofdsponsor en Leo Beenhakker de trainer. Het Feyenoord Premie Effect is geboren en wordt gepresenteerd. 

Anno 2024 is de tijd gekomen dat er moet worden terugbetaald na 25 jaar. Financieel directeur Pieter Smorenburg geeft toelichting aan Perspectief Magazine. ‘Inleg kan worden teruggekregen, maar ook geschonken worden aan Feyenoord.’

Premie Effect
Het was nog de vorige eeuw. Feyenoord was weer eens kampioen, Jon Dahl Tomasson werd met zestien treffers topscorer en adidas (nog zonder hoofdletter) was kledingsponsor. Het is de tijd dat Feyenoord een bijzondere obligatielening voor bedrijven en particulieren uitschrijft. Het bestuur van de landskampioen hoopt met het 'Feyenoord Premie Effect' een bedrag van ten minste 50 miljoen gulden te genereren. "Maar er zijn ook deskundigen die het dubbele voor mogelijk houden", stelde voorzitter Jorien van den Herik destijds. Een obligatie voor een particulier gaat 500 gulden kosten, een onderneming moet minimaal 25 duizend gulden neertellen. Voor beide partijen is de looptijd 25 jaar. Daarna wordt het geleende bedrag terugbetaald. De jaarlijkse rente voor de obligatiehouders bedraagt twee procent. 

Is, achteraf bezien, dit Premie Effectplan succesvol geweest voor inleggende partijen en de bvo Feyenoord? De houders van de Feyenoord Premie effecten hebben al die jaren 2% rente ontvangen. In totaal is 9 keer 2% extra premie betaald voor overwintering in Europa. Ten slotte is een keer de superpremie van NLG 1 miljoen (€ 453.780) uitgekeerd na het winnen van de UEFA-cup in 2002. En dit najaar krijgen de obligatiehouders hun inleg terug. 

Het is lastig om 20 tot 25 jaar na dato precies te duiden wat het voor de club heeft betekend; er werken nog weinig mensen bij de club die er toen ook al waren. Maar met het geld van de obligaties zijn destijds sportieve versterkingen mogelijk geweest. In de jaren 2000-2003 heeft Feyenoord drie keer groepsfase Champions League gespeeld en in 2002 werd natuurlijk de UEFA-cup gewonnen. 

Zou Feyenoord ooit weer zo’n plan op de markt brengen of is dat niet meer nodig na drie succesvolle seizoenen? Het klopt dat we de afgelopen drie jaar sportief succesvol zijn geweest. En sportief succes leidt, geleidelijk, tot een verbetering van de financiële positie. Maar er zijn nog steeds verplichtingen, wensen en ambities waar geld voor nodig is. Ik betwijfel echter of we een dergelijk instrument als premie-obligaties nog eens zullen inzetten, onder andere vanwege de kosten van beheer en strengere regelgeving. Bovendien zijn er als het sportief goed gaat meerdere alternatieven om geld aan te trekken. 

Er werden regelmatig oproepen gedaan om veranderende adresgegevens door te geven. Heeft u niet iedereen in beeld die meedeed aan het Premie Effectplan? De obligatiehouders moeten inderdaad zelf wijzigingen in adres- of bankrekeningnummer doorgeven en velen doen dat ook, tot op de dag van vandaag. Maar we zijn er inmiddels wel een aantal uit het oog verloren, in die zin dat het oorspronkelijk opgegeven bankrekeningnummer niet meer in gebruik blijkt te zijn. In de afgelopen maanden hebben we een aantal zaken ondernomen om de ontbrekende gegevens te achterhalen. Dat is gedeeltelijk gelukt.

Hoopt u dat, net als tijdens de coronacrisis waarbij seizoenkaarthouders bedragen schonken aan de club, dat houders van een effect ook het bedrag schenken aan Feyenoord? Dat zou natuurlijk heel mooi zijn. Vooropgesteld: het geld om iedereen terug te betalen is er. Maar meerdere obligatiehouders hebben reeds te kennen gegeven dat ze het geld graag bij de club laten, wat door de club uiteraard zéér op prijs zou worden gesteld. Naar verwachting komen we begin juli met een aankondiging waarmee obligatiehouders een uniek item kunnen verkrijgen als ze afzien van terugbetaling. Maar als mensen hun geld terug willen: geen enkel probleem.

Om hoeveel geld gaat het eigenlijk? Is die 50 miljoen gulden toen behaald? Dat niet. Het was, zeker terugkijkend, ook een wel zeer ambitieus doel. De totale opbrengst was destijds circa NLG 13 miljoen (circa € 6 miljoen).

Als financieel directeur bent u toch de man die elke dag bedragen op de rekeningen terug kan zien die nog geen enkele penningmeester of directeur hiervoor ooit heeft gezien. Hoe trots bent u op de huidige situatie? Ik denk dat we, als club, vooral heel trots mogen zijn op hetgeen we in de afgelopen jaren op sportief gebied hebben gepresteerd. En sportief succes leidt tot financieel succes. De uitdaging is om dat de komende jaren voort te zetten.

Legenda

Bevestigd Bevestigd
Betrouwbaar Betrouwbaar
Onbevestigd Onbevestigd
Gerucht Gerucht

Delen

Reacties

waar kun je terecht voor de uitbetaling?
Alweer 25 jaar geleden, ik heb er zelf 2, dat was uiteraard niet voor het rendement, was liefde voor de club. Als geld terugheb koop ik wel wat shirtjes, dan blijft toch nog min of meer in de club.
Bakken met geld nu, ik zou niet meer bedelen. Als mensen willen doneren kan dat altijd wel
Beb toen ook f 500,- gegeven en netjes altijd uitbetaald gekregen.
Nu heeft de club overigens geld genoeg en haal ik mijn geld terug
nou ze betalen het bedrag maar lekker terug deze keer, al te veel "geschonken" in corona tijd... kan mooi CL kaarten kopen van dat bedrag wat terug komt op mijn rekening.
Zolang Feyenoord al jaren lang stilzwijgend de boetes van de Uefa accepteerd (€30.000) omdat de trappen op de noordzijde elke wedstrijd bomvol, staan, vraag ik mijn inleg terug!
Door de inflatie is dit een heel goede (voor de club) en heel slechte deal (voor de investeerders) geweest. 13 miljoen gulden was toen een kapitaal (kwart van de begroting), 6 miljoen Euro is nu een druppel op de gloeiende plaat (5% begroting).
2% uitkering per jaar is bar weinig inderdaad. Maargoed voetbal en investeren voor rendement gaat niet vaak goed samen. :p
Met fl 500 de club proberen te helpen in 99. mijn rekeningnummer is altijd hetzelfde gebleven, maar zijn op een gegeven moment de betalingen gestopt. gegevens kwijt. kost weer een berg tijd om dat allemaal opgelost te krijgen. ze vragen nog net geen verklaring van goed gedrag.

Na corona vroeg men je ook af te zien van terugbetaling van je scc. Heb ik gedaan, voor 3 scc tegelijk. Niemand die dankjewel heeft gezegd. Het leek wel of ze het vanzelfsprekend vonden. (Als dank?) werd de korting van 17-jarigen het seizoen er na geschrapt en kreeg ik 2 jaar achtereen een enorme verhoging van de prijs van de scc voor mijn kiezen. ook x3 voor mij. Of de prijzen van de cl. Ook x3. Dank je wel, ik voelde me weer volledig melkkoe: ze zijn supporter dus ze betalen het toch wel. Ik gebruik het geld van de premie-effect wel voor mijn seizoenkaarten. Slechts een doekje voor het bloeden.
Helemaal mee eens. Club bedelt te vaak
Dat dus. Het is allemaal richting de club en dankbaar zijn dat je supporter van Feyenoord mag zijn.
Tientallen (!) jarenlang seizoenkaarten gehad, de laatste jaren QQ. Nu echter gestopt met me uit te laten melken door de feijne volksclub. Zelfs de kaarten voor mijn kleinzoons worden duurder, dus uitwijken naar een ander vak is geen optie, voor CL kaarten moet je eerst een lening afsluiten. Seizoenkaarten worden snel duurder, natje en droogje niet te pruimen. Om maar te zwijgen van de speeldata en tijden, parkeerzooi en dergelijke.
Verder wordt er niets gedaan aan de pyro genieters en tot slot zie ik teveel suppoosten dankbaar een fooitje aanpakken aan mensen zonder kaartje die dan voor 1 of 2 euro op de trap gaan staan.

En de sfeer die ik ga missen, ja absoluut, maar de huidige sfeer verandert wordt ook grimmiger, ESPN dan maar, als t uit de kauw loopt zet ik het uit en ben ik al thuis....
Suppoosten probleem is best groot. Ik zie het op vak O ook en zeker de vakken die stuk duurder zijn dan de parterrevakken. Bij regen is t helemaal erg. Maar stewards krijgen ook maar 35 euro. Dus bijverdienen ligt voor de hand was vroeger al.
Gek dat jij het ziet, ik het zie en Feyenoord ziet het niet.

Net zoals zakken met vuurwerk, blikjes en weet ik veel die onder en over de hekken gegooid of geduwd worden.

Mijn vriend is suppoost geweest, de ene week de Kuip de andere week ergens in Spangen. Daar werden kaartjes minstens drie maal verkocht. Nummer 1 koopt een kaartje loopt door en de suppoost verkoopt het kaartje van nr 1 2 3 enzovoort voor een fooitje. Daar valt het niet erg op zat toen nooit vol en de club op west was al blij als er extra warme worst en koud bier werd verkocht.