stengs-geertruida-en-wieffer-balen-na-goal-atletico

VK Sportphoto

Nieuws

Feyenoord qua goals grootste onderpresteerder van Eredivisie

Stan

Het werd in het duel met RKC maar weer eens duidelijk: Feyenoord heeft dit seizoen zeeën van kansen nodig om tot een doelpunt te komen. Van de 32 schoten die de ploeg van Arne Slot loste, belandde alleen een kopbal van Mats Wieffer in de touwen van het RKC-doel. Wie het aantal verwachte doelpunten naast de daadwerkelijke hoeveelheid gemaakte goals legt, ziet dat de Rotterdammers dan ook zwaar onderpresteren. 

Statistiekenexpert Bart Frouws van Voetbal International toont op X een lijstje met het aantal doelpunten dat de clubs in de Eredivisie sinds de winterstop meer of minder hebben gemaakt dan dat verwacht zou mogen worden op basis van de grootte van de kansen. 

Om het aantal verwachte doelpunten in kaart te brengen wordt de term xG (Expected Goals) gebruikt. Dit is een methode waarmee berekend kan worden hoeveel kans een schot heeft om een goal te worden. Als de kansen van Feyenoord worden getoetst aan dit model, blijkt dat de regerend landskampioen sinds de winterstop 16.3 doelpunten had moeten maken. In werkelijkheid produceerde de ploeg tegen NEC, Vitesse, Twente, AZ, Sparta en RKC slechts 8 treffers. Daarmee scoort Feyenoord maar liefst 8,3 goals minder dan verwacht en is het met afstand hekkensluiter in de Eredivisie als het gaat om effectiviteit. 

Ter illustratie: Fortuna Sittard, dat na de Rotterdammers het slechts presteert op dit gebied, doet het met een score van -4.2 doelpunten nog een stuk beter dan Feyenoord. Koploper in het klassement is Ajax, dat de afgelopen weken 4,1 doelpunten meer wist te maken dan verwacht en dus overpresteert. 

Delen

Reacties

56 goals dit seizoen tegen 49 vorig seizoen na 22 wedstrijden😉
Het scoren gaat inderdaad niet makkelijk momenteel. Ik hoorde van morgen dat ze tegen Almere 31 schoten op doel hadden en gisteren 32. Alleen gingen er toen zes in. Verder hoorde ik vanmorgen dat PSV momenteel ook niet makkelijk scoort: zij hadden tegen Heracles maar liefst 39 schoten op doel waarvan er twee in gingen.

Trouwens: er werden gisteren wel twee zekere doelpunten op wonderbaarlijke wijze door die verdediger van de lijn gehaald.

Verder: het was toch geen kopbal van Wieffer gisteren? Ik meende dat hij hem binnenschoot en niet kopte, maar wellicht heb ik het verkeerd gezien. Het was wel uit een corner.
Heb je gezien hoe hij vast gehouden werd bij de goal??
En in de hoek zou ook gefloten kunnen worden voor een pengel. En ze hebben het alleen maar over die uitgestoken armen van de keeper. Kom op zeg. Wat een media weer.
Dit seizoen???
Volgens mij schoten ze de 1e seizoenshelft vrijwel alles binnen, die 56 goals komen volgens mij niet zomaar uit de lucht vallen.
Vorig seizoen na 22wedstrijden 49 goals gescoord, nu 56
Wat is er slecht?
Is alleen maar als afleiding van dat 020 klubje.
Tja. Met twee spitsen die beiden op zijn minst niet in vorm zijn is dit een logisch gevolg. Hopelijk weet Santi zijn vorm snel weer te hervinden!
Ik zou zeggen logisch.
Feyenoord kan alleen maar vanuit de combinatie liefst door het midden scoren.
Het is helaas voorspelbaar de keeper, Hanco, Beelen, Wieffer. Hartman, naar voren langs de zijlijn, afkappen en terug naar het midden dan openen naar rechts, vooruit, afkappen terug naar centraal middenveld en dan een vlotte combinatie door het centrum tot in het 5 metergebied en dan vastlopen.
Helaas sporadisch een teruggetrokken voorzet over de flank die Santi of Ueda kan binnenschieten/koppen
Het zal allemaal wel: Voorlopig staan we tweede en heeft die held van RKC waarschijnlijk nog jaren koppijn.