rust-read

Europees

Feyenoord U19 op de drempel van overwintering na knappe uitzege

Moreno

Feyenoord U19 heeft een knappe uitzege geboekt op de leeftijdsgenoten Lazio. Het werd door goals van Aymen Sliti, Nesto Groen en Fabiano Rust 1-3 in Rome. Door de zege kan Feyenoord overwintering alleen nog mathematisch mislopen.

Feyenoord begon ijzersterk aan het duel tegen de Italiaanse opponent. De Rotterdammers domineerden, stichtten gevaar en dat leidde tot een snelle openingstreffer. En wat voor één. Aymen Sliti ontving de bal aan de rechterkant, besloot naar binnen te kappen, en schoot met zijn gouden linker fenomenaal in de verre bovenhoek. Een dikverdiende voorsprong voor Feyenoord, dat in het eerste kwart een stuk sterker was dan Lazio.

Totdat de Romeinen in de 24e minuut voor het eerst gevaarlijk werden. Een goede steekpass zette spits D'Agostini alleen voor keeper Ismail Ka, maar schoot voorlangs. Uit de daaropvolgende corner was het meteen raak; middenvelder Filipe Bordon kopte kiezelhard raak. Ondanks dat de foutenlast in balbezit bij Feyenoord na de tegentreffer beduidend toenam, bleef de formatie van Robin van Persie kansen krijgen. Een schot van Thijs Kraaijeveld werd van de lijn gehaald, Zepiqueno Redmond kreeg een grote kopkans en ook Nesto Groen kreeg te kans om Feyenoord weer op voorsprong te brengen. Daar slaagden zij niet in, en zo gingen de ploegen rusten met een 1-1 stand.

Na rust bleven de grote kansen even uit. Pas halverwege de tweede helft was daar de eerste grote kans, die voor de Rotterdammers was. Meteen was het raak. Na een goede aanvalsopzet gaf Leo Sauer de bal mooi voor en spits Nesto Groen, die tot dat moment niet in de wedstrijd zat, liet zijn spitseninstict weer eens zien: 1-2. Nog geen twee minuten later was het echter Lazio dat alweer bijzonder dichtbij de gelijkmaker was. Uit een corner was een uiterste krachtsinspanning van Zepiqueno Redmond nodig om de bal van de lijn te halen. Ook een vrije bal op een levensgevaarlijke plek werd door Lazio-aanvaller Fernandes niet gescoord; hij mikte een meter over.

Het zette de toon voor de laatste fase van de wedstrijd, waarin de Italianen hun surplus aan fysieke kwaliteiten inzetten om Feyenoord terug te dringen. Ze moesten ook wel, want zelfs aan een gelijkspel zou  Lazio weinig hebben met het oog op overwintering. Het lukte de Romeinen goed om het Feyenoord moeilijk te maken, want de Rotterdammers slaagden er even niet meer in zich onder de hevige druk uit te spelen. Invaller Jacopo Zardo leek ruim een kwartier voor tijd een niet te missen kans te krijgen, maar schoot van een meter of vijf voorlangs. Ondanks dat de ploeg van Van Persie en Pinas onder druk bleef staan, wist de thuisploeg weinig serieuze kansen meer te creëren. In een uiterste poging om nog wat af te dwingen smeekte Lazio vlak voor tijd om een strafschop, maar in plaats daarvan kreeg invaller Sardo de gele kaart voor een schwalbe. Sterker nog, in de blessuretijd slaagde Feyenoord erin de wedstrijd definitief in het slot te gooien. Fabiano Rust scoorde en zorgde voor een enorme ontlading.

Zo zet Feyenoord U19 met de overwinning een grote stap richting overwintering in de UEFA Youth League. De groepswinnaar plaatst zich direct voor de achtste finales, waar de nummers twee nog een tussenronde moeten spelen om zich daarvoor te plaatsen. Daarom zal de wedstrijd van Atlético Madrid, die om 16:00 uur thuis spelen tegen Celtic, met zeer veel interesse gevolgd worden door de selectie van Van Persie. Wint Celtic niet, is Feyenoord door in de UEFA Youth League.

Scoreverloop:
10' | 0-1 | Aymen Sliti
25' | 1-1 | Filipe Bordon
66' | 1-2 | Nesto Groen
93' | 1-3 | Fabiano Rust