Feyenoord team

VK Sportphoto

Vrouwen

Feyenoord Vrouwen grote aanjager van populariteit vrouwenvoetbal

Van de redactie

In Nederland komt er steeds meer aandacht voor het vrouwenvoetbal. De KNVB heeft het benoemd als speerpunt en de Azerion Eredivisie Vrouwen bestaat komend seizoen uit twaalf teams. De toeschouwersaantallen stijgen en met enige regelmaat worden dit seizoen vrouwenwedstrijden uitgezonden op het open kanaal van ESPN. Grote aanjager van de toegenomen populariteit: Feyenoord Vrouwen 1.

In het seizoen 2021-2022 treedt Feyenoord toe tot het vrouwenvoetbal. Na een verrassend goede start seizoen vindt Feyenoord V1 zich terug op een vijfde plek. Wat alleen niemand vooraf had zien aankomen is de aanzienlijke belangstelling voor Feyenoord Vrouwen, zo schrijft Hand in Hand, het magazine van supportersvereniging De Feijenoorder. De nieuwkomer haalt bij de thuiswedstrijden  een gemiddelde van 2.541 supporters. De tweede op de lijst, PSV, volgt op aanzienlijke afstand met 1.450 bezoekers. De absolute topclubs in het vrouwenvoetbal (FC Twente en Ajax) halen dergelijke cijfers bij lange na niet.

De populariteit van Feyenoord Vrouwen vertaald zich al snel in het initiatief om de Klassieker in De Kuip te spelen. Bijna 15.000 toeschouwers zoeken een plaatsje in de zon, op dat moment een record. De wedstrijd tegen titelkandidaat Ajax wordt weliswaar verloren (1-4) de toon is wel gezet. Want een paar maanden later besluit PSV om de wedstrijd tegen Feyenoord te spelen in het Philips Stadion. Ook hier is de animo groot. Ruim 11.000 bezoekers bevolken het Eindhovense stadion, waaronder een flinke delegatie uit Rotterdam die georganiseerd zijn afgereisd met supportersvereniging De Feijenoorder.

Ook in Amsterdam zien ze dat de komst van de Feyenoord Vrouwen een flinke boost geeft aan de bezoekersaantallen en interesse in vrouwenvoetbal. Ajax besluit om de Klassieker in de Johan Cruijff Arena te spelen. Er wordt een campagne gestart om zoveel mogelijk mensen naar het hoofdstedelijke stadion te krijgen. Het duel – gespeeld in de voorjaarsvakantie – is voor een schappelijk bedrag te bezoeken en iedereen mag een kaartje kopen. Uiteindelijk wordt de wedstrijd voor bijna 34.000 enthousiastelingen gespeeld. Een nieuw record.

Met de wedstrijd in Amsterdam is Feyenoord Vrouwen het eerste team dat een officiële wedstrijd heeft gespeeld in de stadions van de traditionele top 3. Een unicum dat al na anderhalf jaar voetbal op het hoogste Nederlandse niveau wordt bereikt. Het vierde stadion van Nederland, de Grolsch Veste, is de volgende plek waar Feyenoord V1 aan mag treden.

Delen

Reacties

Nog geen reacties