van-benthem

VK Sportphoto

Nieuws

Feyenoord wint arbitragezaak van FC Utrecht

Karst

De arbitragecommissie heeft besloten dat Feyenoord de rekeningen van in totaal 520 duizend euro, gestuurd door FC Utrecht voor overgenomen jeugdspelers, niet hoeft te betalen, zo meldt VI

Een maand geleden stonden beide clubs tegenover elkaar in de rechtbank bij de KNVB-arbitragecommissie vanwege een zogenoemd herenakkoord. In een gentlemen’s agreement uit 2018 spraken de clubs af om elkaars talenten niet actief te benaderen en een vergoeding te betalen als dit toch gebeurde.

Feyenoord deed dit echter wel. De Stadionclub nam vorig jaar drie spelers over uit de jeugdopleiding van FC Utrecht. De directeur van de club uit de Domstad, Thijs van Es, beschuldigde Feyenoord tijdens de zitting van egocentrisme en beweerde dat Feyenoord er “de laatste jaren alles aan doet om de afspraken te ondermijnen.”

Feyenoord reageerde door te stellen dat de facturen willekeurig waren verstuurd en beschuldigde FC Utrecht van het spelen van een slachtofferrol. "Het is eten en gegeten worden, maar FC Utrecht wil alleen maar eten", reageert Feyenoord.

De arbitragecommissie heeft de kwestie onderzocht en haar uitspraak gepubliceerd. Hoewel werd vastgesteld dat het herenakkoord bedoeld is om gedragsverandering te bevorderen en dat Feyenoord de afspraak heeft geschonden, concludeerde de commissie ook dat het gentlemen’s agreement moet worden gezien als een morele afspraak die juridisch niet bindend en niet afdwingbaar is. Feyenoord is dus in het gelijk gesteld en heeft daarmee de eerste overwinning in het nieuwe seizoen behaald.

Delen