yv2022821yv2022821a1a02954

Nieuws

Feyenoord ziet NL League niet zitten: Spanningen met andere clubs

Van de redactie

Feyenoord staat – samen met Ajax – lijnrecht tegenover de andere Eredivisie-clubs over de nieuwe op te richten NL League, zo meld Voetbal International. Zestien Eredivisie clubs stemden een jaar geleden voor de NL League, ter vervanging van de Eredivisie CV. 

Doel van de NL League is om sportief en economische de zesde competitie van Europa te worden en te blijven. Door meer zaken in eigen beheer te nemen, denken de clubs die stap te kunnen maken.

Feyenoord en Ajax vinden dat ze te weinig zeggenschap krijgen in de nieuwe opzet en daarin teveel Europese-gelden dienen af te staan aan de andere clubs. De spanningen tussen de topclubs en de andere clubs liepen recentelijk zo hoog op, dat algemeen directeur Cees Roozemond van SC Heerenveen zich geroepen voelde te bemiddelen. “Ik ging de laatste tijd met kromme tenen naar de vergaderingen en kwam er steeds met een slecht gevoel vandaan. Het was puur juridisch getouwtrek”, aldus Roozemond.

De poging om een opening te forceren kent volgens hem een belangrijke reden.“Er komt een heel belangrijk dossier aan: de mediagelden. In 2024/25 loopt het contract met ESPN af. Over niet al te lange tijd moeten we besluiten over de nieuwe koers en verdeelsleutel. Dus is het zaak om op dezelfde golflengte te komen. Dat heb ik een keer besproken met Edwin van der Sar en zo is het initiatief tot een lijmpoging ontstaan. Ajax en Feyenoord zagen eveneens in dat we naar een werkbare situatie moesten. Zij kunnen een uitslag van 16-2 niet zomaar negeren.”

Roozemond spreekt over meerdere gesprekken die zijn gevoerd. “Dat waren plezierige bijeenkomsten. Ik sta nog steeds achter onze stem voor de NL League. Alleen, het is een broos en complex proces, waarin veel geld en belangen op het spel staan.”

Om tot een oplossing te komen is geopperd om de Raad van Commissarissen uit te breiden naar vier personen, waarvan twee voor de top vier. Dan zoud bijvoorbeeld Feyenoorddirecteur Dennis te Kloese daar zitting in kunnen nemen. Feyenoord en Ajax echter ook opmerkingen op het inhoudelijke plan. Roozemond zegt daarover: “Ons compromis ging over de structuur en niet over de inhoud van het plan. Dat kan ook niet, want daar is al een besluit over genomen. Ik had gehoopt dat er een basis van vertrouwen zou zijn om deze stap te zetten, maar dat heb ik verkeerd ingeschat. Kennelijk was mijn beeld te idealistisch. De lijmpoging is gestrand.”

Delen

Reacties

Uiteindelijk is het helemaal geen gek idee om de inkomsten uit Europees voetbal voor een klein deel te verdelen. Met name de inkomsten uit de CL zijn volledig uit balans. Ik denk dat de argumentatie dat je dan als eredivisie een sterkere competitie wordt wel klopt.
Gewoon knvb blijven, veranderen doen we niet aan