yv20231021yv20231021a1c09868

Nieuws

FIFA hoopt op goedkeuring voor alternatief op VAR-systeem

Stan

De FIFA is bezig aan nieuw VAR-systeem waarbij trainers de beslissingen van scheidsrechters kunnen aanvechten. De wereldvoetbalbond hoopt spoedig toestemming te krijgen van International Football Assocation Board (IFAB) om het zogeheten Football Video Support (FVS) verder uit te werken en in te voeren in het betaald voetbal. 

In het nieuwe systeem zal er geen VAR-official meer zijn, die vanuit zijn hokje de scheidsrechter van dienst ondersteunt. In plaats daarvan krijgen de trainers van beide partijen de mogelijkheid om twee keer per wedstrijd een videobeoordeling van de arbiter aan te vragen. Deze zal dan zoals in het huidige systeem aan de rand van het veld het incident bekijken en beoordelen op een videoscherm. 

In het nieuwe systeem, dat de oude VAR-aanpak moet vervangen, zal er vooral voor de trainers langs de zijlijn het een en ander veranderen. Dat vertelt oud-scheidsrechter en voorzitter van de scheidsrechterscommissie van de FIFA Pierluigi Collina tegenover ESPN. "Coaches hebben een beperkt aantal beoordelingsverzoeken en verliezen deze als ze niet succesvol zijn. Daarom zijn ze voorzichtig om geen beoordelingsverzoeken te verspillen tijdens de wedstrijd. Het kan gebeuren dat ze een soort 'laatste poging' doen voor een incident dat zich helemaal aan het einde van de wedstrijd voordoet, maar dat zou niet per se een tactisch voordeel opleveren."

FVS werd al getest tijdens de WK's voor vrouwen onder-17 en onder-20 en bij duels van de Blue Stars/FIFA Youth Cup. Blue Stars/FIFA Youth Cup. Binnenkort hoopt de FIFA de aanpak ook in andere competities te kunnen testen, geeft Collina aan: "Als IFAB toestemming geeft, zullen er volgend jaar verschillende competities zijn met FVS." In eerste instantie zal dit gebeuren in competities die minder te besten hebben, omdat FVS een efficiënter en minder kostbaar alternatief moet vormen voor de VAR. "FVS is ontworpen om te werken met een beperkte camera-opstelling. Met meer camera's kan het proces van het controleren van alle beelden en beschikbare hoeken erg lang worden, omdat er, in tegenstelling tot VAR, geen videowedstrijdofficials zijn die die clips selecteren die door de scheidsrechter moeten worden bekeken", legt de Italiaan uit. 

Excuses van KNVB voor VAR-belissing
De invoering van de video assistant referee had hetzelfde doel als dat wat de FIFA nu wil bereiken met FVS: het eerlijker en objectiever maken van de beslissingen in de voetbalsport. Toch heeft de VAR vooral voor meer discussie gezorgd onder spelers, trainers, bestuurders en supporters. De VAR blijkt ook nog altijd geen waterdicht systeem te zijn, zo blijkt uit de excuses die de KNVB vrijdag maakte aan Go Ahead Eagles. De Deventenaren zagen en goal van Finn Stokkers tegen Fortuna Sittard afgekeurd worden, omdat de spits in de aanloop naar zijn doelpunt Heerenveen-verdediger Pawel Bochniewicz een duw zou hebben verkocht. 

In een officiële brief aan de club, heeft de Nederlandse voetbalbond begin deze week excuses aangeboden voor de onterechte beslissing. "We hebben contact met de club opgenomen en terugkoppeling gegeven. Dit is een voorbeeld van waar niet had moeten worden ingegrepen door de VAR, omdat het niet duidelijk fout is wat er gebeurde."

Delen

Reacties

Dan moet je ook met grote schermen kijken, zodat trainers mee kunnen kijken. En clubs die dat niet kunnen betalen moeten compensatie krijgen. Zo wordt het voetbal echt eerlijk!
Wat is dit nou weer voor een onzin. Net of de trainers zo dichtbij de situatie staan om altijd alles te kunnen waarnemen. En als de trainer bijvoorbeeld iets mist wat cruciaal is. Komt de var dan alsnog in actie of is het dan eigen schuld dikke bult omdat jij als trainer het niet gezien hebt. Dit slaat nu al nergens op
Oplossing: VAR houden, 30 seconden tijd om in te grijpen, zo nee dan geen grote fout en door.
Heeft Feyenoord al excuses van de UEFA ontvangen voor het ten onrechte afkeuren van de doelpunten van Ueda (duwtje Lotomba) en Trauner (verkeerd getrokken lijn net zoals afgelopen weekend Barca overkwam)?
De bal met chips, die razendsnel buitenspel aangaf, zou hier toch mee gecombineerd moeten worden. Geen lijnen trekken meer, maar een chip die wel of geen buitenspel aangeeft scheelt erg veel tijd.
Voor duwen ed kan dan het nieuwe systeem worden toegevoegd.
Die chips zijn duur in gebruik, naar dan zijn de var en assistent plus apparatuur ook.
Mijn gedachten; Het idee achter de VAR was simpel: eerlijker voetbal. Maar in de praktijk lijkt het systeem vaak meer kwaad dan goed te doen. Het vertraagt het spel enorm, haalt de emotie uit spontane vreugdemomenten en voegt een hele nieuwe categorie controverses toe aan het spel. Waar vroeger een scheidsrechterlijke fout gewoon een menselijke fout was, zorgen nu uitgebreide herhalingen en onduidelijke beslissingen in het VAR-centrum voor nóg meer frustratie bij spelers, coaches en fans.

Wat is het resultaat? Het spel ligt minutenlang stil terwijl iedereen wacht op een beslissing die vaak alsnog ter discussie staat. Sommige momenten lijken uit eindeloze hoeken te worden bekeken, terwijl andere overduidelijke fouten volledig worden genegeerd. Dit leidt niet alleen tot frustratie, maar haalt ook de vaart en spanning uit de wedstrijd. De VAR zou fouten moeten corrigeren, maar creëert nu vooral nieuwe debatten en controverses.

Voetbal draait om emotie, snelheid en momenten van puur geluk of teleurstelling. Het VAR-systeem lijkt die kern van het spel eerder te ondermijnen dan te ondersteunen. Misschien is het tijd om terug te keren naar de basis: vertrouw de scheidsrechter, accepteer menselijke fouten, en laat voetbal weer voetbal zijn.
Belangrijk is dat de FIFA geen plannen heeft om de VAR uit de topcategorieën te laten verdwijnen. Het is echt niet nodig om je voor te stellen dat FVS wordt gebruikt als vervanger in competities waar VAR al is geïntroduceerd.

Dus het heeft niets met Feyenoord 1 te maken.
Ben wel fan van deze nieuwe opzet, al hoop ik dat voor buitenspel het systeem met een VAR blijft. Buitenspel is namelijk iets waar het niet gaat (althans, zou niet moeten) om arbitraire interpretaties. Kaarten en overtredingen natuurlijk wel.
STEL JE VOOR DAT JE EINDELIJK IETS IN ZOU VOEREN WAT BIJ O.A. HOCKEY EN TENNIS AL SUCCESVOL WAS...

Duurde lang maar fijn dat ze achter komen dat je het wiel niet opnieuw hoeft uit te vinden.
Precies mijn gedachte… hoeft toch niet zo moeilijk te zijn allemaal