europaleague

Nieuws

FiveThirtyEight: 'Feyenoord wint de Europa League'

Van de redactie

Door in de eerste wedstrijd van de kwartfinale om de Europa League te winnen van AS Roma heeft Feyenoord indruk gemaakt in Europa. De 1-0 winst tegen de nummer drie van de Serie-A zorgt ervoor dat de Rotterdammers een sprong maken in de datamodellen van FiveThirtyEight die toekomstige prestaties voorspellen. 

FiveThirty Eight bombardeert Feyenoord zelfs als de favoriet om de Europa League te winnen. Het databureau deed in januari een zelfde voorspelling over de titelkansen in de Eredivisie. Met acht punten voorsprong op de ranglijst lijkt die statistisch gedreven voorspelling binnenkort uit te komen.

De kans dat Feyenoord aan het einde van het seizoen met de Europese beker in handen staat is gestegen naar 21%. Daarmee wordt de ploeg van Arne Slot hoger ingeschat dan Manchester United (18%), Juventus (17%) en Bayer Leverkusen (16%). De favoriete rol wordt mede ingegeven door het relatief gunstige speelschema. Wanneer Feyenoord AS Roma weet uit te schakelen, wacht de winnaar van de ontmoeting tussen Bayer Leverkusen en Union Sint-Gillis.

Kijkend naar de winstkansen in de halve finale, dan wordt Feyenoord 68% kans toegedicht dat AS Roma wordt uitgeschakeld. Het databureau heeft daarnaast 40% vertrouwen dat de Rotterdammers zich mogen opmaken voor een tweede Europese finale op rij. 

europa-league-data

Delen

Reacties

Zij zaten er vorig jaar volgens mij ook redelijk vroeg bij met de voorspelling dat we finale CfL zouden halen. En voor de finale, dat Roma die zou winnen.

Leuk en aardig die statistiek, maar het kan altijd anders lopen. Ben zelden zo zenuwachtig geweest als nu voor Roma uit
Leuke website, maar vraag me af wat de onzekerheid is? 20%?:P
Leuk deze data.
De realiteit is dat we donderdag eerst eventjes moeten afrekenen met Roma en dat wordt een hels karwei
Hou toch op, voetbal valt niet te voorspellen met data.
@redactie Titel is wel n beetje misleidend/clickbait. De kans dat Feyenoord de Europa League niet wint is volgens FiveThirtyEight met 79% namelijk veel groter dan dat ze em wel winnen (21%). Een wel passende titel zou zijn 'Feyenoord favoriet om Europa League te winnen'. Die krijg je cadeau 😉😆
Precies wat ik dacht... Maar ik heb al vaker commentaar gehad op misleidende titels hier en dan krijg je vaak een bak shit over je heen in de comments... Dus blij dat iemand anders het ook eens opmerkt ;-)
Kanttekening is dat het niet zo zeer betekent dat als morgen Feyenoord tegen United of Juventus speelt dat ze dan de hoogste kans op de winst hebben. Het komt doordat we door de winst op Roma en het gelijkspel van het sterkere Leverkusen tegen Union in de simulaties vaker door zijn gekomen naar de halve finale en ook dus met een zwakker geachte Union door zijn gekomen naar de finale. Ik ben benieuwd in hoeveel van de simulaties Feyenoord de finale verliest per tegenstander
Ik ben er niet gerust op. Ben bang dat we toch weer worden “gemourinho-t”