minteh

VK Sportphoto

Nieuws

Gambia moest ondanks aardbeving toch spelen; bondscoach Saintfiet woedend

Van de redactie

Vrijdagavond even na 23.00 uur lokale tijd werd Marokko opgeschrikt door een hevige aardbeving. Volgens de Marokkaanse geologische dienst een kracht van 7,2. Zo'n twintig minuten later was er nog een naschok met een kracht van 4,9. Tijdens de beving was de selectie van Gambia, met Feyenoorder Yankuba Minteh in de stad Marrakesh in afwachting van hun wedstrijd tegen Congo-Brazzaville. Het duel werd in Marrakesh gespeeld omdat het nationale stadion van Gambia nog niet afgebouwd is.

De nationale ploeg van Gambia onder leiding van belgische bondscoach Tom Saintfiet werd na de beving met de overige hotelgasten naar buiten geleid. In gesprek met 'Het Laatste Nieuws' gaf de bondscoach aan zeer geschrokken te zijn. "Ik was nog maar een paar minuten op mijn kamer. Ik zat op m’n bed, te rusten. Tot het begon. Eerst dacht ik in een fractie van een seconde dat iemand agressief op de deur aan het bonken was. Nadien dacht ik aan een vliegtuig dat in het hotel was gecrasht, we liggen namelijk dicht bij de luchthaven. Maar toen ik de muren heen en weer zag bewegen en zaken op de grond zag vallen, besefte ik dat het om een aardbeving ging. De beving duurde dertig seconden, maar het gevoel was oneindig. Akelig was het. Je wéét niet wat er nog gaat komen."

Alle hotelgasten inclusief de selectie van Gambia met Yankuba Minteh werden bij het zwembad buiten opgevangen. "Ik heb mezelf onmiddellijk naast het bed gelegd met dikke kussens rondom mij. Toen het kalmer werd, liep ik de kamer uit om enkele stafleden uit hún kamer te halen en naar buiten te rennen. Aan het zwembad hadden alle mensen - onze selectie, maar ook veel toeristen - zich verzameld. Iedereen was in shock." 

De constructie van het hotel zat vol scheuren. Dus was overnachten rond het zwembad de enige mogelijkheid. "Sommige spelers in strandstoelen, anders op dekens en in sofa’s die we her en der uit de gebouwen hebben getrokken. De angst voor naschokken zat er té hard in. Dit was een traumatische ervaring. Als we een vliegtuig horen, of hard geruis, komt de angst al naar boven. Afgelopen nacht - van zaterdag op zondag - werden we door het hotelmanagement toegelaten om terug naar onze kamers te gaan. Maar het merendeel van onze selectie nam dat risico niet. Ze durfden het niet aan. Zij hebben twee dagen buiten geslapen. Dat bewijst alles: de schrik zit er nog goed in. We zullen blij zijn als we morgen de vlucht nemen naar huis."

"Het is onbegrijpelijk. Onacceptabel zelfs dat we dat duel moesten spelen", zei Saintfiet voor de wedstrijd. "We zitten in een crisissituatie, er zijn meer dan 2.000 dodelijke slachtoffers. Het land heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd. Maar de Afrikaanse voetbalbond dwingt ons om te voetballen... In het Stade de Marrakesh dat amper twee kilometer ligt van ziekenhuizen waar mensen lijden en rouwen. Maar de show must go on, blijkbaar... Dit is respectloos naar de families. Eigenlijk irreëel."

De aardbeving in Marokko heeft enorme schade aangericht en er zijn al vele doden gemeld. De totale impact van de ramp is nog onbekend, maar hulpverleners van onder andere het Rode Kruis in Marokko komen in actie met eerste hulp, medische zorg en psychosociale hulp. Giro 6868 is geopend, doneren kan hier.

Delen

Reacties

Onbegrijpelijk dat de Afrikaanse bond deze wedstrijd door heeft laten gaan.
Ook wel dapper van die spelers om naast een hotel te gaan slapen omdat je bang bent dat die in gaat storten. Lig je alsnog onder het puin aan het zwembad. Ik had mooi een zo groot mogelijke open vlakte opgezocht denk ik
Je hebt daar veel hotels die niet erg hoog zijn, en rondom het zwembad enorm veel ruimte hebben. Zal wel zo’n soort hotel zijn vermoed ik
Bizar dat er gewoon gevoetbald moest worden inderdaad. Overigens wel heel goed van 1908 om de link naar doneren via Rode Kruis erbij heeft gezet, maak daar vooral gebruik van;)