dsc00305

Nieuws

Geen concerten meer in De Kuip; gemeente betaalt miljoenen

Van de redactie

De tijd van grote popconcerten in ‘De Kuip’ is binnenkort voorbij. Stadion Feijenoord zal vanaf 2026 geen grote optredens meer organiseren. Dat is het resultaat van een overeenkomst tussen het stadion en de Gemeente Rotterdam.

De gemeente is voornemens in de nabije omgeving van de Kuip woningen te bouwen. Dat wordt een stuk makkelijker wanneer er geen grootschalige zangproducties meer in het stadion plaatsvinden, dat veel bezoekers trekt en bovendien tot geluidshinder kan leiden. Voor het inleveren van de geluidrechten krijgt Stadion Feijenoord een miljoenenbedrag van de gemeente.

Financiële compensatie
Over de hoogte van de compensatie wil stadiondirecteur Lilian de Leeuw geen mededeling doen. “Het gaat om een eenmalige compensatie voor de inkomsten die de Kuip misloopt door de uitval van grote concerten”, zegt zij in Algemeen Dagblad. “Met de nieuwe afspraken en de eenmalige compensatie zorgen we nu voor een toekomstbestendige, gezonde bedrijfsvoering en blijven we voor Feyenoord, ook financieel, een solide thuisbasis.”

De stadiondirectie had tot voor kort juist de ambitie om de komende jaren grote concerten binnen te halen. De deal met de gemeente zorgt er nu voor dat de focus wordt verlegd. “We willen een goede thuisbasis voor Feyenoord blijven en de ambities van de club faciliteren, grote nationale en internationale voetbalevenementen blijven organiseren en een voetbaltempel zijn waar iedereen zich welkom voelt”, aldus De Leeuw. Volgens De Leeuw worden voetbalwedstrijden steeds meer evenementen met veel sfeer en entertainment. 

Achterstallig onderhoud
De eenmalige financiële injectie komt daarnaast ook goed van pas om de nodige gaten te dichten. Zo heeft het stadion te kampen met achterstallig onderhoud. De Kuip is dringend aan renovatie toe. Jarenlang werd er weinig aan onderhoud gedaan, omdat alle aandacht en geld naar de plannen voor een nieuw stadion ging. Bovendien heeft Stadion Feijenoord nog altijd een lening bij de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs. Die lening kent een hard oplopende rente die als een molensteen om de nek van het stadion hangt.

Delen

Reacties

Vind het wel jammer had gehoopt op nog een keer rammstein in de kuip
Misschien Kai volgend seizoen als we IJsselmeervogels thuis voor de beker loten.... Scheelt maar één 'M'....
Lijkt me ook een eerste stap richting de toekomst van het stadion. Wanneer men een bedrag ontvangt en hiermee de lening -gedeeltelijk- afgelost kan worden, alleen maar goed. Vervolgens een nieuwe stap kunnen zetten in de richting van renovatie en dus uitbreiding van het stadion voor een grotere capaciteit (levert al snel heel veel meer geld op dan concerten en het eenmalige bedrag van de gemeente)
In boekjaar 2018-2019 leverden 6 stadionconcerten (Borsato en Rammstein) onder de streep 531.000 euro winst over voor stadion Feijenoord. En dat was een echt goed jaar, want zoveel concerten worden er niet meer daar gehouden.

Als Stadion Feijenoord voor deze 'compensatie' 3 miljoen euro krijgt mag het heel blij zijn. Eigenlijk lijkt het mij meer een zak geld zodat Rotterdam snel kan bouwen zonder bewaarprocedures van De Kuip (afkopen dus). Als die huizen er eenmaal staan (en die komen er echt wel in als de rechter het maatschappelijke belang tegen het brakke businessmodel afweegt) dan worden de concerten de facto sowieso verboden wegens de omgevingsimpact. Gevonden miljoenen; kunnen zo naar de aflossing bij Goldman Sachs.
Ik lees nergens 3 miljoen. Als dat zo. Is dan is het een lachertje. Is wel voor alle volgende jaren hè.
3 miljoen zeg ik als uitermate vriendelijk bedrag. Mensen roepen in koor 'veel te weinig' maar de afgelopen 20 jaar zijn er amper concerten geweest. Dode business. En wat ik zeg in het absolute topjaar verdiende De Kuip er volgens het eigen jaarverslag maar een half miljoen euro mee. Als je dat ieder jaar hebt is het leuk voor erbij, maar dat is dus niet ieder jaar. De meeste jaren niet.

https://www.concertarchives.org/venues/feijenoord-stadion?date=past
Je hebt wat mij betreft helemaal gelijk. Dat men dat afkopen noemt door gemeente, nou en, dit is gewoon cash wat stadion goed kan gebruiken.
Deze nieuwe directie van stadion doen in ieder geval wat, na jaren van bak ellende.
En stadion concerten nou de echt goede rock bands bestaan niet meer, dat was vroeger geweldig. En verder is een goede relatie met de gemeente voor de toekomst alleen maar goed.
Je hebt gelijk als fan ben ik hier blij mee. Wel jammer dat ik nooit meer de kans zal hebben op een concert in de kuip.
Wat slecht! 1 malig wat geld, daarvoor nooit meer extra inkomsten door concerten.

Slechte onderhandelaar!
Dat was ook mijn eerste reactie. Maar we weten niet tegen welke voorwaarden men dit heeft afgesproken. Misschien heeft dit wel een hogere NCW.