Vlaggenzee op de tribune, De Feijenoorder

De Feijenoorder

“Geen wonder dat mensen hun drankje en hapje buiten het stadion halen”

Dennis

FSV De Feijenoorder is niet alleen als belangenbehartiger van de Feyenoordsupporters betrokken bij het wel en wee van De Kuip. Ook als aandeelhouder van Stadion Feijenoord gaat de roemruchte voetbaltempel aan de Maas de verenging aan het hart. “Met verstandig beleid en investeringen spelen we hier nog minstens vijftig jaar.”

Perspectief, het magazine van de Vereniging Aandeelhouders Stadion Feijenoord (VASF) ging in gesprek met de supportersvereniging over de uitdagingen waar het stadion tegenaan loopt, de eenwording van de club en faciliteiten voor supporters.

FSV De Feijenoorder is dus ook aandeelhouder van Stadion Feijenoord. Wat vinden jullie van ons stadion zoals het er nu bij staat? “De Kuip heeft een enorme potentie om de komende 50 jaar alle successen van onze club te huisvesten. Dat er wat aan moet gebeuren na een periode van te weinig onderhoud en het achterwege blijven van vernieuwing is geen nieuws. Het is buitengewoon jammer dat de exercitie met dat nieuwe stadion in de Maas de Stadion NV zo onnodig veel geld heeft gekost. Dat geld had veel beter in modernisering van het stadion kunnen worden gestoken.”

Zit er volgens u nog rek in de al 87-jarige Kuip? “Meer dan genoeg. Met verstandig beleid en investeringen spelen we hier nog minstens vijftig jaar.”

Wat zo er volgens jullie snel mogen worden aangepakt? “De doorstroom bij de toegang is nummer 1. De veel te lange rijen voor de poorten is geen service aan je supporters. Er is nu een proef gedaan met een automatisch scansysteem. Iets dat veel clubs al lang hebben. Waarom niet doorpakken hierop? De voorzieningen voor alle supporters moeten echt worden verbeterd. Het is heel jammer dat de prijzen in het stadion zo gestegen zijn. Geen wonder dat mensen nu hun drankje en hapje buiten het stadion halen.”

Er zijn clubs in Europa die al met irisscans werken in plaats van QR- of streepjescodes. Moeten stadion en Feyenoord ook naar dat systeem toe? “Dat zou kunnen maar heeft ook met investeringen te maken. Feyenoord is een club van het volk waar toegangsprijzen zoals bij Real Madrid niet bij passen. Daar haal je ook de unieke sfeer mee weg bij wedstrijden. Die kolkende Kuip is door spelers en trainers en tegenstanders al zo vaak als uniek en overweldigend genoemd. Daar wil je toch geen afscheid van nemen.”

Is het Feyenoord Ticket Exchange systeem een ideaal middel om lege stoelen alsnog aan de man of vrouw te brengen en de club wat extra’s te laten verdienen? “Veel kaarten worden nu al door supporters onderling verdeeld als ze niet kunnen. Ticket Exchange vind ik erg duur. De club verdient al op de kaartjes, moeten ze dan nog meer verdienen als iemand een keer niet kan? Dat lijkt me niet in het belang van supporters.”

Hoe denken jullie over eenwording van club en stadion? “Eenwording van alle geledingen van de club; dus supporters, de BVO, SC Feijenoord, Stadion NV en zakelijke partners moet gaan plaatsvinden. Alleen als je schouder aan schouder staat kan je verder groeien en gebruik maken van de potentie die bij alle geledingen aanwezig is. Dat gebeurt nog niet of onvoldoende. Er leeft nog veel wantrouwen en dat is jammer en onnodig. De aandelen die bij de individuele leden zitten hebben rechten en die moeten gerespecteerd worden. Wat de SC Feijenoord met zijn aandelen wil doen is aan hen.”

Zien jullie Feyenoord ooit weer kampioen worden in de huidige Kuip?  Jan van Merwijk (voormalig stadion directeur, red.) wist dat het nooit meer zou gebeuren hé? Uiteraard gaat Feyenoord weer kampioen worden, zeker als we in dit magische stadion spelen. Rare vraag eigenlijk. Zijn jullie soms van ESPN?

Gaat dat dat nieuwe stadion er eigenlijk ooit nog wel komen? “Nee, dat is door de uitspraak van de Raad van State onmogelijk geworden. Financieel was het ook een molensteen geworden om de nek van de club. Dat is de Goldmann Sachs lening nu al voor het stadion met ook nog eens steeds stijgende rentepercentages. Daar moet je zo snel mogelijk vanaf. We hebben wel geloof in een gerenoveerd en gemoderniseerd stadion.”

Waar moet de huidige leiding aan denken bij de bouw, verbouw of renovatie van een nieuw stadion? “Betere voorzieningen, investeren in de veiligheid, toegankelijkheid, hospitality en duurzaamheid. En als het kan net even wat meer toeschouwers, meer voor de zakelijke markt zonder dat dat ten koste gaat van de hoeveelheid, en plekken voor de fanatieke supporter langs het veld.”

Stel, u moet een vreemde uitleggen wat Feyenoord en het stadion voor jullie betekent, wat vertelt u dan? “De liefde voor de club en het stadion zijn onvoorwaardelijk. Dat gaat nooit meer weg. Je kan wel een ander huis kopen, een andere auto of een andere vriend of vriendin kiezen. Maar Feyenoord blijft je leven lang in je. Dat verandert nooit.”

Wat vindt u zo bijzonder aan alles in de omgeving van De Kuip? “De muurschildering aan de Olympiazijde die door het Sfeerteam is gemaakt blijft een geweldig gezicht. Alles ademt voetbal aan ons stadion. Dat het niet op een festivalhal lijkt, is voor sommigen een probleem, maar wij houden van het stadion en Feyenoord. De ranke stalen constructies zijn prachtig. Maar bovenal de magische vorm, van het stadion als je eenmaal binnen bent. En de akoestiek van het ovale stadion kan iedereen keer op keer ervaren als je een wedstrijd in De Kuip bezoekt. Die is echt uniek in de wereld.”

FSV De Feijenoorder is de officiële onafhankelijke supportersvereniging van Feyenoord. De vereniging telt nu bijna 18.000 actieve leden en staat voor het behartigen van alle supportersbelangen, met die van onze leden in het bijzonder. Naast de welbekende geweldige sfeeracties in het stadion, geven wij ons supportersmagazine Hand in Hand uit, organiseren we evenementen, Europese reizen en nog veel meer voor en door supporters! Steun de vereniging en wordt lid!

Delen

Reacties

Welke debiel is geinterviewed ? Hoe kan hij in dezelfde alinea het hebben over 'financieel een molensteen om de nek' w.b. het nieuwr stadion, maar wel zonder dat er een BusinessCase bestaat de steun uitspreken voor renovatie van die ouwe tyfusmeuk 😂
Er zit 0 rek in de kuip. Overal terwereld worden stadions verbouwd of nieuw bouw . Zolang dit niet gebeurd zal feyenoord nooit groter worden dan wat het nu is .
Zoveel vragen na dit artikel. Een beetje roepen van de zijlijn dat het allemaal niet duurder mag worden en tegelijkertijd wel om allemaal vernieuwingen vragen...