geertruida microfoon

VK Sportphoto

Nieuws

"Geertruida is een onmisbare kracht voor dit Feyenoord"

Stan

Jongen van Zuid en kind van de club. Lutsharel Geertruida is het allebei. Nadat in 2017 een droom uitkomt met zijn debuut in het eerste van Feyenoord, heeft de geboren Rotterdammer zich de afgelopen jaren opgewerkt tot absolute sterkhouder in Rotterdam-Zuid. In de Voetbal International bespreken de trainers met wie hij werkte de ontwikkeling die Geertruida de afgelopen jaren heeft doorgemaakt. Door die ontwikkeling in zijn spel speelde de Feyenoorder zich al in kijker van onder andere FC Barcelona

Giovanni van Bronckhorst laat Geertruida op 25 oktober 2017 debuteren in de hoofdmacht van Feyenoord. In het bekerduel met amateurdclub Swift komt een droom uit voor de jeugdspeler, die dan net 17 is geworden. "Lutsharel trainde al een tijdje mee bij het eerste elftal. Topwedstrijden speelde hij in de Onder-19. Zo’n bekerwedstrijd is ideaal om eigen talent de kans te geven." 

"Toch moet je het wel zelf afdwingen", spreekt Van Bronckhorst zijn waardering uit voor Geertruida. "Lutsharel is een wat rustige, introverte jongen, maar wel eentje die bereid was in zichzelf te investeren. Alles begint met intrinsieke motivatie. Natuurlijk, hij maakte in die periode nog weleens een foutje. Maar dan pakte hij het direct weer op. Daar had ik bewondering voor."

De volgende stap in zijn ontwikkeling maakt Geertruida onder Dick Advocaat. De verdediger heeft dan een moeizame periode achter de rug, waarin hij niet al teveel speeltijd krijgt van de inmiddels opgestapte Jaap Stam. Met De Kleine Generaal aan het roer, kreeg Geertruida meer vertrouwen. "In die periode hebben we meer talenten een kans gegeven. Dat moest ook wel, Feyenoord had geen euro in kas. Die jongens waren de levensader van de club. Een paar gasten vielen in die periode af, Geertruida was één van die jongens die juist aanhaakte."

Ook Advocaat was meteen onder de indruk van de kwaliteiten van de jeugdige Feyenoorder. "Ondanks zijn leeftijd konden we direct op hem bouwen. Goed aan de bal, sterk. Een slimme jongen. Hij heeft een natuurlijke drang naar voren en durft te voetballen. Bovendien is hij op meerdere posities inzetbaar. Hij moest er even op wachten, maar in die periode is hij definitief doorgebroken. Vervolgens heeft hij onder Arne Slot een geweldige ontwikkeling doorgemaakt."

Niemand zal het oneens zijn met die worden van Advocaat. Sinds Slot trainer is van Feyenoord, heeft Geertruida zich ontpopt tot een 'grote meneer' in Rotterdam-Zuid. Mede doordat Lutsha in de formatie van de Feyenoord-trainer op veel posties uit de voeten kan. "Ik heb bij AZ Jordy Clasie weleens als centrale verdediger laten spelen. Er zijn wel meer spelers die op verschillende posities kunnen spelen, alleen is het bij Lutsharel wel heel veel. Lutsharel is enorm veelzijdig. Dat komt doordat hij een enorm loopvermogen heeft, maar ook in staat is in balbezit rustig te blijven", zegt Slot daarover. 

Als basispeler bereikte hij de finale van de Conference League, werd werd hij international en maakte hij deze week het mooiste moment uit zijn carrière mee: Geertruida behaalde met zijn Feyenoord het kampioenschap en mocht naar de Coolsingel. Een titel waar hij zelf als sterkhouder een groot aandeel in had. De trainer die hem bijna zes jaar geleden liet debuteren ziet dat ook. "Een onmisbare kracht voor dit Feyenoord", zegt Giovanni van Bronckhorst over Geertruida. 

Delen

Reacties

@1908 wordt Hugo Novoa gevolgd door Feyenoord?
Lutsha is een fantastische, veelzijdige speler met een goede mentaliteit en karakter. Maak niet de fout zoals zoveel spelers om nu naar het buitenland te gaan. Bij Feyenoord kan je nog beter worden.
Zeker volgend jaar in de Champions L.
Mooi, gun het hem van harte om naar een echte topclub te gaan. Als hij naar Barcelona wilt, zou ik dat hem gunnen, hoewel ik dat echt een *** club vind.