geertruida

VK Sportphoto

Nieuws

Geertruida: "Zolang ik hier speel, doe ik dat met volle overgave"

Stan

Voor Lutsharel Geertruida was de voetbaljaargang 2022-2023 een seizoen dat hij niet snel zal vergeten. Hij vierde een kampioenschap met Feyenoord en debuteerde in het Nederlands Elftal. De vice-aanvoerder vaan de Rotterdammers is dan ook niet meer weg te denken uit het elftal van Arne Slot en daarmee leeft hij zijn jeugdroom. Geertruida vertelt er in gesprek met Helden Magazine uitgebreid over.  

Het is vandaag alweer precies een half jaar geleden dat Geertruida met ‘zijn’ Feyenoord kampioen werd van Nederland. Als gevolg stond de geboren Rotterdammer op 15 mei met de schaal op het bordes van de Coolsingel. "Dat was bizar en gek om mee te maken. Voor mij was het een extra grote droom die uitkwam, als jongen uit Rotterdam-Zuid."

Op het veld van De Kuip leeft de verdediger dus zijn droom, al staat hij niet vaak stil bij de successen die hij beleeft. "Nee, eigenlijk niet. Mijn vrienden zeggen weleens tegen me: ‘Hallo vriend, besef even wat je meemaakt.’ Ik zeg dan altijd: ja, maar we moeten gewoon zo doorgaan. En dan zien we vanzelf wel hoever we dit jaar komen in de Champions League."

Jongen van Zuid
Als jongen van Zuid is Geertruida mateloos populair in bij de supporters van Feyenoord.  "De fans vinden het mooi dat ik uit Zuid kom. Ik heb er ook een heel fijne jeugd gehad, was vaak buiten op straat met vrienden." Daar leerde hij voetballen en werd zijn liefde voor de club aangewakkerd. "Mijn vriendengroep bestaat uit vier jongens. Wij kennen elkaar al bijna twintig jaar. Wij waren altijd aan het voetballen. Na schooltijd wilde ik het liefst zo snel mogelijk naar huis om naar het pleintje te kunnen. Ik wilde profvoetballer worden en heb er altijd vertrouwen in gehad dat mij dat zou lukken."

Het ging echter lang niet allemaal vanzelf voor de 23-jarige mandekker. "Ik heb er inderdaad altijd heel hard voor moeten werken op het veld. Het kwam mij zeker niet aanwaaien", toch was Lutsha vastberaden om door te breken in De Kuip. "Ik wilde wat terug kunnen doen voor mijn familie, profvoetballer worden en kampioen worden in de Kuip. Die missie móest gewoon slagen."

Geertruida kreeg het voor elkaar: in 2017 liet Giovanni van Bronckhorst hem debuteren in het bekerduel met Swift en in 2020 scoorde hij tegen ADO zijn eerste doelpunt voor de Stadionclub. "Dat was fantastisch, hoor. Maar mijn mooiste herinnering is toch het kampioenschap van vorig jaar. Dat overstijgt toch alles?"

Arne Slot
De afgelopen seizoenen heeft Geertruida een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt en is hij inmiddels zelfs vice-aanvoerder bij Feyenoord. Die stijgende lijn in zijn carrière is niet los te zien van de komst van Arne Slot. "Hij is zo sterk op mentaal gebied", zegt Geertruida daarover. "Hij weet precies hoe hij ons moet prikkelen. Ik ben de afgelopen twee jaar een veel betere voetballer geworden, daar heeft Arne een heel groot aandeel in. Ook op tactisch gebied is hij zo sterk. Hij kijkt vaak naar grote clubs als Manchester City, en probeert hun tactiek dan ook op ons toe te passen."

Zo haalt de Feyenoord-trainer het beste naar boven in zijn spelers. Zo ook bij Geertruida. "Hij heeft me in mijn kracht gezet en dat is inmiddels wel naar boven gekomen. Dat is ook het sterke aan Arne, hij weet ieder individu in zijn eigen kracht te zetten, daar waar hij het beste tot zijn recht komt in het team. En daarnaast is hij ook nog eens een heel aardig persoon, heel rustig en duidelijk."

Toekomst
Geertruida, inmiddels international, blijft groeien als speler en een transfer naar een Europese topclub ligt dan ook in het verschiet. Het had echter niet veel gescheeld of de Feyenoorder had nu als niet meer in Nederland gespeeld: afgelopen zomer ketste een overstap naar het Duitse RB Leipzig op het laatste moment af. "Ik was teleurgesteld, maar je moet toch door, niet te lang in het moment blijven hangen. Ik geloof dat alles met een reden gebeurt. We zullen zien wat er gaat gebeuren komende zomer."

Zelf weet de verdediger wel waar hij heen wil. "De Premier League is een van de mooiste competities ter wereld om ooit in te spelen. Maar dat is iets voor na Feyenoord. Zolang ik hier speel, doe ik dat met veel plezier en met volle overgave", zegt Geertruida, die aan ambitie geen gebrek heeft. "Nu heb ik weer andere dingen om te bereiken. Ik wil voor de tweede keer kampioen worden. Maar mijn persoonlijke doelen spreek ik nooit uit, die deel ik liever niet met de buitenwereld."

Delen

Reacties

Vandaag precies een half jaar geleden dat Feyenoord Kampioen werd.
Hoop dat hij zijn contract nog één jaartje verlengt, zodat Feyenoord meer aan hem over kan houden.
In de zomer heeft hij nog een eenjarig contract en dat levert toch wel minder op....
Hoop voor hem dat hij ooit, liefst nog even niet, een mooie transfer gaat maken wat goed is voor hem en Feyenoord 🙏
Hele goede spelers die vetrekken is nooit goed voor Feyenoord.
Of de club moet financieel op verzuipen staan wat niet het geval is.