Nieuws
‘Gemeente Rotterdam verlost stadion van Goldman Sachs’
Gisteren werd bekend dat Stadion Feijenoord vanaf 2026 geen popconcerten meer gaat organiseren. Het besluit is onderdeel van de afspraken over de samenhang tussen het functioneren van de Kuip en de gebiedsontwikkeling, die onder andere voorziet in de bouw van woningen.
Over de deal met de gemeente spreekt Stadion Feijenoord in het twee pagina’s tellende persbericht vooral over een optimale bijdrage aan een goed leefklimaat in Rotterdam-Zuid, haar maatschappelijke verantwoordelijkheid en het idee van een ‘goede buur’ te zijn. Een sympathiek een-tweetje met de gemeente zo gezegd, al valt er in een cruciale zin nog een belangrijke aanleiding te lezen: “De nieuwe afspraken en de eenmalige compensatie zorgen nu voor een toekomstbestendige, gezonde bedrijfsvoering en blijven we voor Feyenoord, ook financieel, een solide thuisbasis.”
Eenmalig miljoenen
De deal met de gemeente is vooral financieel broodnodig. Door de geluidrechten te verkopen, is het stadion verzekerd van een eenmalig miljoenenbedrag. De gemeente zal deze verspreid over meerdere jaren uitkeren, ter compensatie voor misgelopen inkomsten uit concerten. Voor een zak geld raakt het stadion dus een inkomstenbron kwijt.
Goldman Sachs
De voornaamste reden dat het stadion bereid is om een concessie te doen, is de lening die nog bij Goldman Sachs openstaat. De Amerikaanse zakenbank heeft nog recht op circa 15 miljoen euro tegen een oplopende rentelast. De rente op de lening stijgt per kwartaal en staat inmiddels tot boven de 10 procent. In de voorwaarden staat bovendien dat de stadiondirectie maar beperkt mag investeren.
Het geldbedrag van de gemeente Rotterdam biedt een oplossing voor de molensteen die al jaren om de nek van het stadion hangt. Naar verluidt kan met het geld de schuld aan Goldman Sachs direct worden afgelost, danwel bij een andere partij worden geherfinancierd.
Reacties
Dan heeft Feyenoord zijn eigen stadion en is het verlost van die hoge huur.
En kan men step by step de boel gaan renoveren.
Dit is de definitie van wanbeleid.
Een incompetente stadion directie wordt hiermee geholpen om de schulden beheersbaar te maken.
Maar wat schiet de voetbalclub Feyenoord hiermee op?
Het plan was er om het stadion te kopen toch? Die noodzaak zal voor het stadion nu niet zo groot meer zijn. Het lijkt er een beetje op dat twee partijen tot elkaar zijn veroordeeld maar vooral stadion Feyenoord hier van profiteert.
Die twee zijn (zakelijk gezien) water en vuur en de BVO is des duivels dat het plan om de Kuip over te nemen hiermee van tafel is.
Voor een lager bedrag wat je moet herfinancieren zijn dus mogelijkheden.