dsc00271

Nieuws

‘Gemeente Rotterdam verlost stadion van Goldman Sachs’ 

Van de redactie

Gisteren werd bekend dat Stadion Feijenoord vanaf 2026 geen popconcerten meer gaat organiseren. Het besluit is onderdeel van de afspraken over de samenhang tussen het functioneren van de Kuip en de gebiedsontwikkeling, die onder andere voorziet in de bouw van woningen. 

Over de deal met de gemeente spreekt Stadion Feijenoord in het twee pagina’s tellende persbericht vooral over een optimale bijdrage aan een goed leefklimaat in Rotterdam-Zuid, haar maatschappelijke verantwoordelijkheid en het idee van een ‘goede buur’ te zijn. Een sympathiek een-tweetje met de gemeente zo gezegd, al valt er in een cruciale zin nog een belangrijke aanleiding te lezen: “De nieuwe afspraken en de eenmalige compensatie zorgen nu voor een toekomstbestendige, gezonde bedrijfsvoering en blijven we voor Feyenoord, ook financieel, een solide thuisbasis.”

Eenmalig miljoenen
De deal met de gemeente is vooral financieel broodnodig. Door de geluidrechten te verkopen, is het stadion verzekerd van een eenmalig miljoenenbedrag. De gemeente zal deze verspreid over meerdere jaren uitkeren, ter compensatie voor misgelopen inkomsten uit concerten. Voor een zak geld raakt het stadion dus een inkomstenbron kwijt.

Goldman Sachs
De voornaamste reden dat het stadion bereid is om een concessie te doen, is de lening die nog bij Goldman Sachs openstaat. De Amerikaanse zakenbank heeft nog recht op circa 15 miljoen euro tegen een oplopende rentelast. De rente op de lening stijgt per kwartaal en staat inmiddels tot boven de 10 procent. In de voorwaarden staat bovendien dat de stadiondirectie maar beperkt mag investeren.

Het geldbedrag van de gemeente Rotterdam biedt een oplossing voor de molensteen die al jaren om de nek van het stadion hangt. Naar verluidt kan met het geld de schuld aan Goldman Sachs direct worden afgelost, danwel bij een andere partij worden geherfinancierd.

Delen

Reacties

Dit is misschien wel het juiste moment voor de BVO Feyenoord om de de kuip te kopen, incl. die 15 miljoen!
Dan heeft Feyenoord zijn eigen stadion en is het verlost van die hoge huur.
En kan men step by step de boel gaan renoveren.
Tering dom dat Feyenoord deze lening niet mag overnemen in ruil voor aandelen
Klopt niet afbetalen mag in nog 30 jaar dat ze t nu versneld doen is logisch met hoge rente
We moeten nog maar zien of dit gaat gebeuren. Feyenoord verlangt volgens Rijnmond in ieder geval dat het geld wordt gebruikt om te investeren in het Stadion. Nu zou je nog kunnen stellen dat door het (gedeeltelijk) aflossen van de lening van Goldman Sachs op lange termijn meer geld vrijkomt voor investeringen maar ik vraag me af of dat genoeg is. Sowieso kan ik mij niet voorstellen dat de gemeente zoveel geld heeft gegeven dat het Stadion in één keer de lening kan aflossen. Nog bijzonderder vind ik dat er überhaupt niet bekend is om hoeveel geld het gaat, zoiets hoort de gemeenteraad toch gewoon te weten?
Er staat dat ze bij een ander partij kunnen herfinancieren, oftewel de lening ergens anders afsluiten.
Maar er staat ook dat ze het direct kunnen aflossen.
Als je het direct kunt aflossen en dús geen (grote) schulden hebt, kun je ook makkelijker een nieuwe lening aangaan. Als je een lening gaat oversluiten met de context dat je wel móet omdat je anders kopje onder dreigt te gaan, dan betekent dat je waarschijnlijk onder minder gunstige voorwaarden de nieuwe 'oversluitlening' aan kunt gaan. M.a.w., mij lijkt het ook praktischer om de lening aan GS af te betalen en vanuit een sterkere onderhandelingspositie een nieuwe lening af te sluiten voor de broodnodige verbeteringen. Misschien kun je onder gunstige voorwaarden zelfs wel een (kleine) lening afsluiten bij bijvoorbeeld de club. Gunstige voorwaarden voor club én stadion.
Ze kunnen helemaal nog niet terugbetalen want dit bedrag is te weinig. Bovendien moet het volgend jaar in 1 keer. Dus het enige wat hiermee is bereikt is dat ze bij Goldman kunnen herfinancieren. Zitten ze nog veel langer aan een idiote lening vast. En ze ontnemen het stadion verdienpotentie.

Dit is de definitie van wanbeleid.
Omdat men nu door deze deal gegarandeerd is van inkomsten van de gemeente op de langere termijn kun je een lening afsluiten bij een andere partij tegen een gunstiger rentetarief en met die lening de schuld bij GS dus in 1 keer aflossen en daardoor krijg je veel lagere rentelasten.
Klopt niet afbetalen mag in nog 30 jaar dat ze t nu versneld doen is logisch met hoge rente
Heel leuk allemaal.
Een incompetente stadion directie wordt hiermee geholpen om de schulden beheersbaar te maken.

Maar wat schiet de voetbalclub Feyenoord hiermee op?
Het plan was er om het stadion te kopen toch? Die noodzaak zal voor het stadion nu niet zo groot meer zijn. Het lijkt er een beetje op dat twee partijen tot elkaar zijn veroordeeld maar vooral stadion Feyenoord hier van profiteert.
Feyenoord mag meer huur gaan betalen voor de exclusiviteit. Heeft de nieuwbouw maffia goed geregeld.
Ik had dezelfde gedachte Josef. Dit is een quick fix voor stadion Feyenoord, waar eigenlijk niemand echt bij gebaat is.
Club, lees RvC van vele jaren terug, met oa Hoetmer en Van Well, beiden uit de bouwwereld, wilden per se nieuw stadion maar club had geen geld dus koos men samen om geld vrij te maken via stadion. Bvo heeft in corona zelfs nog om uitstel huur gevraagd en gekregen. Ze werkten altijd al nauw samen. Ook samen schuld bij die bank in vs
Ik begrijp dit niet zo goed...als je geen evenementen als concerten ed mag geven, waarom zou je dan de kuip opknappen? Daar staan dan toch nog minder inkomsten tegenover? Ik zou dat echt nooit doen.
Ehmm voor een club die er speelt?
Scherpe reactie. Het is inderdaad nu praktisch onmogelijk om de Kuip nog te gaan renoveren omdat de BuCa niet meer rond te breien is.
Een normale ondernemer zou dit ook nooit doen.
'Mooi' om te lezen dat sommigen denken dat BVO en stadion nu de handen inéén kunnen slaan om de Kuip op te knappen.
Die twee zijn (zakelijk gezien) water en vuur en de BVO is des duivels dat het plan om de Kuip over te nemen hiermee van tafel is.
Bron? Of missen er 3 letters in je naam?
Zonder bron is dit natuurlijk ook gewoon normaal nadenken.
Te kloese heeft uitgesproken dit jaar het stadion te willen kopen ivm met extra inkomsten. Dan geeft het stadion gewoon heel veel inkomsten weg.
Dat was voor de afspraken met de gemeente. De situatie is daardoor helemaal veranderd.
Met deze afspraak kan de lening geherfinancierd worden tegen een lager rentetarief en is de noodzaak van meer inkomsten genereren uit het stadion weg.
Ook dat is normaal nadenken...
Jij mag gerust denken dat ik het fantaseer.
Het is zoals het is .. er is geen woord aan gelogen.
Dat zeg ik niet dat je fantaseert. Gewoon een oprechte vraag waar je die informatie vandaan hebt. Of dat het je eigen interpretatie is. Als er bijvoorbeeld een artikel is of zo wat ik nog niet heb gelezen zou ik dat graag weten.
Sorry, dan was mijn interpretatie verkeerd en reageer ik iets te fel.
Mijn bron ben ik zelf, aangezien ik vrij dicht bij het vuur zit. Maar inmiddels staan er ook de nodige artikelen op diverse sites die dit onderschrijven
Volgens het artikel op Rijnmond wil de BVO nog steeds op termijn het stadion overnemen, maar jij zegt dat het van tafel is. Vandaar mijn vraag.
Ik kan op jouw onderstaande bericht niet meer reageren. Tuurlijk zou Feyenoord de Kuip nog willen hebben. Maar kan dat nu niet meer tegen bodemprijs doen. Daar zou nu te veel geld tegenaan moeten, omdat het stadion niet meer noodlijdend is.
Ergo, (geloof t of niet) BVO overweegt een vertrek van Zuid...
Een deel aflossen en een deel gaan herfinancieren tegen betere voorwaarden en uitstekend. Rente al boven de 10 procent, van die gasten moet je af.
Voor een lager bedrag wat je moet herfinancieren zijn dus mogelijkheden.
Wellicht dat het om een hoger bedrag gaat dat wij vermoeden maar dat is alleen gissen.... voor het station de Kuip en Feyenoord is het heel belangrijk dat Goldman Sachs wordt afgelost en graag een 3de ring erboven op plaatsen of eronder knallen... Hopa en door ...💪
Herfinanciering en direct schuld af lossen. Daar zit een wereld van verschil tussen. Moeilijk voor te stellen dat de gemeente rotterdam 16m aan de stadion nv geeft. Voor de bvo is de belangrijkste incentive nu weg om het stadion over te nemen lijkt het. Met een paar congressen en voetbal wedstrijden is er geen goed verdien model meer voor de bvo.
Afkoop van afspraak geen concerten meer is gemeente natuurlijk heel wat waard. Elk bouwbedrijf dat uitstel vanwege bezwaarprocedures flinke achterstand oploopt is miljoenen kwijt aan boetes. Zo ook de gemeente. Dat zijn enorme kostenposten en best een flink bedrag waard. Er komen zelfs flats op huidig parkeerterrein zie nieuwe plannen feyenoordcity. De club kan nu samen met stadion de kuip opknappen
De gemeente zal het verspreid over meerdere jaren uitkeren, maar kunnen de schuld bij Goldman Sachs direct aflossen? Hoe zit dat dan?
Doordat je nu verzekerd bent van een Inkomstenstroom, zijn andere financierders bereid om een lening te verschaffen tegen veel betere voorwaarden. Met die lening wordt GS in 1x afgetikt.
ik voorzie alleen een probleem op de langer termijn.
Het geld van de gemeente houdt een keer op.

Hou ga je er dan voor zorgen dat je alleen met Feyenoord winstgevend bent als je geen grote concerten etc mag geven?
Er zijn al jaren geen concerten meer geweest
Wel een paar toch, ook een of ander festival.
en volgens mij ook andere festiviteiten zoals monstertruck. Het lijkt me dat dat ook allemaal geluid produceert en dus niet meer mag. Komt meteen ook de vraag of je dan onbeperkt voetbalwedstrijden mag organiseren, die maken nl ook geluid.

Of kom je in een 'circuit Zantvoort' situatie met max x dagen geluid. nou dan wordt het spannend met ver komen in europa icm bekerfinale na allemaal thuiswedstrijden.

Lijkt me dat overname door Feyenoord nu heeel lastig gaat worden.