whatsapp-image-2023-05-15-at-144636-3

Nieuws

Drastische wijzigingen UEFA-competities en ticketverdeling Eredivisie

Nigel

Een totale verandering van het Europese clubvoetbal is aanstaande. De UEFA heeft alle plannen inmiddels bevestigd en dat precies op het moment dat Nederland op de zesde plaats staat op de UEFA-coëfficiëntenranglijst. 1908.nl zet de veranderingen op een rijtje: wat zijn de gevolgen voor Nederland en Feyenoord?

Nieuwe opzet UEFA-competities
Vanaf het seizoen 2024/2025 worden alle competities, georganiseerd door de Europese voetbalbond, volledig hervormd. De hoofdtoernooien van de UEFA Champions League, Europa League en Conference League worden volledig aangepast. De belangrijkste wijziging: er komt één grote ranglijst, geen aparte poules meer. Op basis van een loting worden de clubs aan elkaar gekoppeld. De punten die de clubs tegen elkaar halen, komen in één grote ranglijst terecht van 36 clubs. De toernooien worden dus vergroot: vier teams extra per Europees toernooi.

De loting in de Champions League wordt ook helemaal overhoop gegooid. De elitepot, waar Feyenoord dit seizoen inzat, verdwijnt volledig. Alleen de winnaar van 'het miljoenenbal' is nog verzekerd van een plaats in Pot 1. Voorheen kregen de winnaars van de Champions League, Europa League en de landskampioenen van de beste zes landen op de coëfficiëntenranglijst een plaats in Pot 1. Dat verdwijnt nu volledig. De gekwalificeerde clubs worden nu ingedeeld op basis van hun clubcoëfficiënten over de laatste vijf jaar. De kans is dus zeer klein dat we ooit nog een Nederlandse club in Pot 1 gaan zien.

De hoeveelheid wedstrijden die de clubs in de groepsfase van de Champions League en Europa League spelen, gaat ook stijgen. Dat worden nu acht poulewedstrijden in plaats van zes. Tegen wie je deze wedstrijden speelt, wordt bepaald op basis van de loting. Elke club wordt dan gekoppeld aan acht tegenstanders. Het is nog niet bekend 'hoe' er wordt bepaald tegen welke clubs je thuis óf uit speelt. Wat wél zeker is: er komt een extra thuiswedstrijd in de groepsfase van de Champions League en Europa League. De Conference League blijft hierin ongewijzigd, daarin blijf je zes poulewedstrijden spelen. Wel krijgt de Conference League, net als de Champions League en Europa League, één grote ranglijst.

Het format van de voorrondes gaat niet veranderen. Dat blijft bestaan zoals we dat nu kennen.

Kwalificatie voor de knock-outfase
Na de groepsfase plaatsen de beste 8 clubs van die 'grote' ranglijst zich direct voor de achtste finales van de Champions League, Europa League en Conference League. De nummers 9 tot en met 24 spelen een 'tussenronde'. De winnaars van de tussenronde plaatsen zich ook voor de achtste finale. Het lijkt erop dat de nummer 9 dan speelt tegen de nummer 24, 10 tegen 23, 11 tegen 22, enzovoorts.

De nummers 25 tot en met 36 zijn uitgeschakeld in Europa. Het is vanaf volgend seizoen dus niet meer mogelijk om na de groepsfase een niveau te dalen. Bijvoorbeeld: Feyenoord wordt opnieuw landskampioen en speelt in de groepsfase van de Champions League. Als de ploeg van Arne Slot dan in die 'top 24' zit, gaat het naar de knock-outfase. Eindigt het daarbuiten, dan zit het Europese seizoen erop voor Feyenoord.

Hoe ziet die nieuwe opzet er dan uit voor Nederland en Feyenoord?
De UEFA haalt dus volledig de sloophamer door het format. Het poulesysteem van nu gaat helemaal verdwijnen. Maar hoe ziet de ticketverdeling er nu uit voor de Nederlandse Eredivisie?

Landskampioen - Groepsfase UEFA Champions League – Geen Pot 1!
Mocht het regerend landskampioen Feyenoord lukken om de landstitel te prolongeren, dan hoeven de Rotterdammers niet langer meer te rekenen op een vaste plaats in Pot 1. De Europese hervormingen en plaats zes op de UEFA-coëfficiëntenranglijst bieden helaas niet alleen maar voordelen.

Nummer 2 – Groepsfase UEFA Champions League
Voor het eerst sinds het seizoen 2001/2002 plaatst de nummer twee van de Eredivisie zich weer rechtstreeks voor de groepsfase van de UEFA Champions League. Voorheen plaatste de nummer twee van Nederland zich voor de derde voorronde van het 'miljoenenbal'. Bij de loting wordt de vice-kampioen van Nederland ingedeeld in een pot op basis van het aantal UEFA-coëfficiëntenpunten die de club heeft, hetzelfde geldt dus volgend seizoen ook voor de landskampioen. Het zou dus zomaar kunnen dat de nummer twee in een hogere pot zit dan de nummer één van de Eredivisie, mochten zij een hoger coëfficiënt hebben dan de kampioen.

Nummer 3 – Derde voorronde UEFA Champions League
Waar de nummer drie van Nederland zich voorheen kwalificeerde voor de derde voorronde van de Conference League, mag die zich nu opmaken om zich te kwalificeren voor het allerhoogste niveau van de UEFA Champions League. Feyenoords kansen om ook de komende seizoenen deel te nemen aan de hoogste Europese clubcompetitie stijgen dan ook aanzienlijk.

Nummer 4 – Tweede voorronde UEFA Europa League
Vorig seizoen was de nummer vier van de Eredivisie nog veroordeeld tot het spelen van play-offs voor Conference League voetbal, maar nu mag die zich voorbereiden op de voorrondes van de UEFA Europa League. Door het extra Champions League-ticket dat Nederland heeft, schuiven de Europa League- en Conference League-tickets allemaal een plaatsje op.

Winnaar play-offs (nr. 5 tot en met 8) – Tweede voorronde UEFA Europa Conference League
De teams die het minst gaan profiteren van de nieuwe Europese reglementen, zijn de teams die uitkomen in de Conference League. Voor de club die de play-offs wint, verandert er helemaal niets. Die krijgt hetzelfde Europese ticket als voorheen en moet ook drie voorrondes overleven om actief te zijn in het hoofdtoernooi van de Conference League. De kans dat we Feyenoord de komende tijd nog in de Conference League gaan zien, wordt daardoor klein. 

Mocht de bekerwinnaar in de top 3 eindigen, dan schuiven alle Europese tickets een plaatsje op. Dan ziet de ticketverdeling er als volgt uit:

  • Landskampioen - Groepsfase UEFA Champions League – Geen Pot 1!
  • Nummer 2 – Groepsfase UEFA Champions League
  • Nummer 3 – Derde voorronde UEFA Champions League
  • Nummer 4 – Groepsfase UEFA Europa League (bekerticket)
  • Nummer 5 – Tweede voorronde UEFA Europa League
  • Nummer 6 tot en met 9 – Tweede voorronde UEFA Europa Conference League

Delen

Reacties

Ik snap t wel, alleen...ik begrijp t niet! Of nee...ik begrijp t wel, maar snap er niks van! Onbegrijpelijk, snap er niks van! #snapje?! 🤣
Echt een krankzinnig ****** concept. Geen idee wat hier leuk aan is of hoe het de spanning vergroot. Je krijgt gewoon een hele lange saaie competitie die waarschijnlijk al vrij ver voor het einde beslist is.

Als je dan zo nodig meer centen wilde binnenhalen door meer wedstrijden te spelen had je beter grotere poules kunnen maken ofzo. Jammer dat ook dit gedeelte van het voetbal kapot wordt gemaakt..
Het zorgt ervoor dat grote teams hun bevoorrechte positie behouden. Grootste teams altijd in pot 1. (Geen NL cluppie dat het 2 seizoenen leuk heeft gedaan in Conf League en en Europa League en daardoor een gunstige koting kan krijgen).

Portugal is natuurlijk enorm geschrokken van de plotselinge opkomst van NL.

Uiteindelijk zorgt dit ervoor dat de grote teams over delange termijn, de makkelijkere tegenstanders blijven krijgen in de poule fase en 1e knockout fase van de tournooien.

Maw het grote geld blijft waar het nu is.
Lekker 18e staan en uit naar de nummer 26 moeten, ontdaan van alle spanning van een poule waarin iedereen ergens voor strijdt en er veel meer winnaars zijn. Oliedom concept.
1 ding is zo goed als zeker, Ajax gaat het niet redden 🤣
Snapt iemand het nog?
Wie het weet mag het zeggen.
Ben benieuwd of de uefa het zelf nog begrijpt
Volgens mij worden alle CL deelnemers bij elkaar in een loting gegooid. Feyenoord zat vanwege de kampioenschap in pot 1 (dan ontloop je de beste tegenstanders). Dat valt nu weg
Ik heb het nogmaals gelezen. Ik snap er eigenlijk ook vrij weinig van
Hoeft geen nadeel te zijn. Volgens mij heeft psv een betere loting dan Feyenoord.
Feyenoord zat in poule 1 omdat man city op 2 plekken recht had, die van de cl winnaar en als kampioen van engeland daardoor schoof de plek van city op naar de kampioen van het eerstvolgende land op de coefficientenranking dus nederland
Even heel simpel gezegd, je speelt nu in "poules" van 5 teams ipv 4 (8 wedstrijden), maar de resultaten van die wedstrijden blijven nu niet binnen de poule waar je wordt ingedeeld, maar komen in één grote ranglijst van alle 36 deelnemers. Net zoals in de normale nationale competities eigenlijk. Nummers 1-8 zijn direct geplaatst voor de knock-out fase, 9 t/m 25 spelen een tweeluik tussenronde voor de overige 8 plekken.
Ik dacht dat je tegen 8 verschillende tegenstanders speelt. Geen uit en thuiswedstrijd meer tegen dezelfde ploeg.
Oftewel een verkapte opmaat naar de superleague
Echt oersaai om op deze manier het hoofdtoernooi te spelen van de verschillende Europese competities. Na de 8 wedstrijden vallen er 8 teams af, en gaan er 24 ploegen door. Daarna wordt het pas interessant.
Er vallen er 12 af van de 36 maar inderdaad wel minder interessant
Eindstand gat tussen rijk en arm wordt al groter. Nou ... we leven in een tijd met een neerwaartse spiraal... zet hem dan maar in z'n versnelling. Top! 2030 here we go.
"Mocht de bekerwinnaar in de top 3 eindigen, dan schuiven alle Europese tickets een plaatsje op. Dan ziet de ticketverdeling er als volgt uit"

Is toch top 4? Als je 4e eindigt heb je tweede voorronde europa league, dan schuift het alsnog door? Bekerticket groepsfase EL is hoger dan tweede voorronde ticket.
Top 4 is bijna zekerheid EL Poulefase, want krachtsverschil is tegenwoordig zo groot dat één van de top vier bijna altijd de beker zal winnen.
Echt, ik snap er nu al helemaal niets meer van...
Wanneer je maar een totaal van 8 wedstrijden speelt, zal het verschil in punten tussen bijvoorbeeld plek 15 en plek 24 helemaal niet zo groot zijn. Daarnaast is zo'n gezamenlijke ranglijst ook gewoon dom naar mijn mening, want de plek waar je eindigt hangt vooral af van hoe zwaar je poule is. Het kan zomaar zijn dat plek 20 een veel lastigere tegenstander is dan plek 12 aangezien alles zo dicht bij elkaar zit.
Oh god, ze waren een beetje ingedut bij de uefa. Dan wordt er weer eentje wakker met een lumineus idee. Die bende doet niks anders dan eens in de zoveel tijd een nieuw format toepassen. Dan is het net alsof ze daar altijd hartstikke druk zijn. Stelletje zakkenvullers.
..."De nummer 9 speelt tegen de nummer 23, 10 tegen 22, 11 tegen 21 enzovoorts."...

Lijkt me dan nummer 9 tegen nummer 24; 10 tegen 23; etc
Aangezien top 24 doorgaat...
Het is voor een club als Feyenoord bijna schier onmogelijk in de top 8 clubs te eindigen van de 36 clubs, dus dat word standaard een 'tussenronde / knockout' om te overwinteren
Beter man, de grote clubs in europa blijven zo de grootste. Nog meer geld daar naar toe.

Uefa zou een toernooi moeten maken dat iedereen een eerlijke kans krijgt. Corrupte ****** bende!
Meer clubs en grotere wedstrijden, waarom? Gewoon omdat het meer oplevert. Ook voor de UEFA, FIFA etc.

Maffia organisatie, iedereen weet het en het blijft gewoon in stand gehouden.
Omdat de grote clubs nu nog groter worden. Er wordt meer geld naar hun toe gesluist. Geld moet meer verdeeld worden zodat ook de kleinere clubs weerstand kunnen bieden.
Weer de grote clubs naar de oren praten.corrupte bende 🤬