Gimenez Almere City

VK Sportphoto

Nieuws

Gimenez blijft met goals op recordjacht: "Maar het team staat voorop"

Stan

Met zijn treffer tegen Volendam vijzelde Santiago Gimenez zijn toch al fantastische doelpuntentotaal dit seizoen nog maar weer eens op. De Mexicaan staat met pas 15 Eredivisiewedstrijden op de teller al op 18 goals en is daarmee topscorer van de competitie. Genoeg reden om voorzichtig naar het haast ongenaakbare doelpuntenrecord van Coen Dillen te kijken. 

Dillen kwam wist in het seizoen 1956-1957 43 keer het net te vinden namens PSV. De scoringsdrift van de legendarische spits kwam pas later op gang, waardoor Gimenez met zijn huidige doelpuntenmoyenne voorligt op de statistieken van de recordhouder wat betreft het aantal doelpunten in een Eredivisie-seizoen.

Santi zelf vertelt na het duel tegen Volendam ook in te zien, dat het een moeilijke klus wordt om het aantal van Dillen te verbeteren. "Het zou mooi zijn, maar het is heel lastig. Zijn cijfers zijn geweldig. Ik heb hem niet zien spelen, maar als je 43 doelpunten in een seizoen scoort, dat is crazy. Voor mij is het natuurlijk het meest belangrijke om de titel te verdedigen, om als een team te winnen. Daarna is het natuurlijk mooi om topscorer te zijn. Maar het team staat voorop."

Een realistischer doel voor de Mexicaanse topschutter, zijn de 30 goals van Peter Houtman, die hij in het seizoen 1982-1983 maakte namens Feyenoord. Het record van Dillen was destijds niet echt een item voor de huidige stadionspeaker van de Rotterdammers, laat hij weten in het Algemeen Dagblad. "Het is ook wel heel erg lang geleden, hè. Ik moet wel echt graven in mijn geheugen. De naam van Dillen zal weleens voorbij zijn gekomen misschien, maar ik heb mezelf nooit in van die indexen zien staan, hoor. Ik wilde gewoon mijn goals maken, verder niet. Ja, de naam van Ove Kindvall kwam vaak voorbij. Terecht en logisch met zo’n icoon.’"

Of Gimenez er dit seizoen in slaagt het stokoude record van Dillen te verbreken? "43... Dat zijn er wel heel veel", zegt Houtman daarover. "Ik gun het die jongen van harte hoor, daar niet van. Laat hem dat record pakken, dat zou fantastisch zijn. Ik maakte er 30. Soms denk je: had ik er nog meer kunnen maken? In mijn tijd moest ik me het leplazarus lopen tijdens de trainingen. Ik kende elke boom in het Kralingse Bos. Aan het einde van de wedstrijden was ik vaak vermoeid. Maar ja, ik kan natuurlijk niet bewijzen dat me dat goals heeft gekost."

Meeste goals in kalenderjaar
Naast dat het doelpuntenrecord van Dillen dichterbij komt, nestelt Gimenez zich met zijn goals ook in de top van de spelers met de meeste Eredivisie-doelpunten in een kalenderjaar. Met zijn treffer tegen Volendam is hij onder anderen Dirk Kuyt (30 doelpunten in 2005 namens Feyenoord) en Luis Suárez (30 doelpunten in 2009 namens Ajax) voorbij en evenaart hij Ove Kindvall, die in het kalenderjaar 1967 eveneens 31 keer trefzeker was voor Feyenoord.

Het moet echter wel heel gek lopen wil Gimenez all-time recordhouder worden in dit klassement. Daarvoor zou de Mexicaan zes keer moeten scoren in het laatste duel van dit jaar tegen Heracles, om zo het record van Cor van der Gijp (37 goals in 1960 namens Feyenoord) minimaal te evenaren.

Delen

Reacties

Gekke is dat je hem per wedstrijd nog 2/3 100% kansen ziet missen. Daarom is het ook belangrijk voor hem dat hij weet dat hij zeker dit en eigenlijk ook volgend seizoen nog hier moet blijven. Als zijn volgende station Real madrid of zoiets is dan moet het echt beter nog. Hoe dan ook blij met onze Mexicaanse topper!