team

VK Sportphoto

Nieuws

Cijfers laten zien: Feyenoord presteert beter dan vorig seizoen

Stan

Wie de teleurstellende resultaten en het moeizame spel van Feyenoord ziet in de afgelopen weken, zal concluderen dat het team van Arne Slot minder presteert dan in het kampioensjaar. De cijfers die de Rotterdammers dit seizoen kunnen overleggen, doen echter anders geloven. Op de plek op de ranglijst na presteert de ploeg namelijk op alle vlakken beter dan vorig seizoen. 

Na 15 speelrondes in het huidige Eredivisie-seizoen heeft Feyenoord 35 punten bij elkaar gespeeld. Dat is 1 punt meer dan dat de Stadionclub in 2022-2023 na een gelijk aantal wedstrijden had behaald. Bovendien scoorde de Rotterdammers al acht keer meer (44 tegenover 36), terwijl ze precies evenveel tegengoals (14) te verwerken kregen. 

Ook als je het aantal expected goals erbij pakt, en dus naar het daadwerkelijk aantal kansen kijkt, doet Feyenoord het beter. Dit seizoen heeft Feyenoord een xG van 42, waarmee het maar liefst 13,5 verwachte doelpunten meer heeft na 15 speelrondes dan vorige voetbaljaargang (toen een xG van 28,5). Wat betreft het aantal verwachte doelpunten tegen, dat van 13,1 naar 12 daalde, hebben Slot en zijn spelers het ook beter voor elkaar. 

Er is echter een cruciaal verschil, waardoor de positieve cijfers van Feyenoord ondersneeuwen: de ranglijst. Met een PSV dat tot nu toe alles won en een voorsprong van 10 punten heeft op de Rotterdammers, zit er voorlopig niet meer in dan een tweede plek. In het kampioensjaar bezette de club uit Rotterdam-Zuid rond dezelfde tijd de koppositie, die ze gedurende de rest van het seizoen ook niet meer weggaven. 

Zie hieronder de resultaten van Feyenoord tegen dezelfde tegenstanders in de seizoenen 2022-2023 en 2023-2024 naast elkaar:

Wedstrijd:  Uitslag 22-23 Uitslag 23-24 Punten + of -  Doelsaldo  + of - 
Feyenoord - Fortuna  1-1 0-0 0 0
Sparta - Feyenoord 1-3 2-2 -2 -2
Feyenoord - Almere/Cambuur* 1-0 6-1 0 +4
Utrecht - Feyenoord 1-1 1-5 +2 +4
Feyenoord - Heerenveen 0-0 6-1 +2 +5
Ajax - Feyenoord 2-3 0-4 0 +3
Feyenoord - Go Ahead 3-0 3-1 0 -1
Zwolle/Emmen - Feyenoord* 1-3 0-2 0 0
Feyenoord - Vitesse 0-1 4-0 +3 +5
Twente - Feyenoord 1-1 2-1 -1 -1
RKC - Feyenoord 0-1 1-3 0 +1
Feyenoord - AZ 2-1 1-0 0 0
Excelsior - Feyenoord  0-2 2-4 0 0
Feyenoord - PSV 2-2 1-2 -1 -1
Feyenoord - Volendam 2-1 3-1 0 +1
Totaal - - +3  +18

*SC Cambuur en FC Emmen zijn gedegradeerd en Almere City en PEC Zwolle gepromoveerd

Delen

Reacties

Het blijft lastig vergelijken. Dit jaar zijn er meerdere clubs die ondermaats presteren dus de weerstand in de Eredivisie is lager dan vorig jaar.
En de aankopen van vorig jaar presteren dit jaar beter. Met name Timber en Gimenez.
Goed om te nuanceren. Maar er lijkt wel iets verval qua kwaliteit en geluk afdwingen. Tegen Volendam zag het er echt slecht uit
Wat PSV dit jaar laat zien is gigantisch. In bijna elke Europese competitie zou je met 35 punten binnen 3 punten van de koploper staan.

Wat me het meest tegenstaat is de meerwaarde van veel aankopen. Stengs is wisselvallig, Ueda en Zerrouki zijn gehaald voor posities die duidelijk bezet waren, Ivanusec was lang geblesseerd, Lingr heeft het nog niet laten zien. Nieuwkoop, Beelen en v/d Belt waren duidelijk breedte aankopen en daar werd niks van verwacht.

Liever had ik een sterke rechts- en linksbuiten gezien. Het ontbreekt aan een speler die een wedstrijd openbreekt of kaarten en overtredingen forceert. Een type Sinisterra. Minteh op rechts is dat enigszins, maar dat is een huurspeler.
Cijfers laten zien dat Feyenoord beter is dan vorig jaar.
Cijfers en de competitie ranglijst laten zien dat PSV giga beter presteert dan vorig jaar
Mee eens!
Logisch dat ook de cijfers laten zien dat we beter draaien dan vorig seizoen. Alleen rottig dat er een ploegje momenteel nog beter is.
Maar prima bezig zo, de tweede plaats is gewoon ook kassa straks en daarmee kunnen we ons nog meer versterken,
Vorig seizoen werd Feyenoord in de loop van het seizoen steeds beter. Nu is het natuurlijk afwachten hoe Feyenoord na de winterstop voor de dag komt. De afgelopen tijd zaten er een aantal mindere wedstrijden tussen, vooral omdat de vleugelspelers de vorm niet hebben of misschien (Paixao?) zich minder goed ontwikkelen dan we hoopten. Blijft staan dat Feyenoord in september/oktober voetbal speelde van een niveau wat we toch allang niet meer hebben gezien en dat Feyenoord het cijfermatig dus zeker niet slecht doet. Maar we moeten gewoon erkennen dat PSV een uitzonderlijke reeks neerzet. Daar is geen kruid tegen gewassen. Hoe dan ook is er de afgelopen seizoenen op allerlei vlakken echt iets is neergezet bij Feyenoord. Het is een moderne voetbalclub geworden die zich veel minder laat leiden door emotioneel korte termijn denken. Zolang Slot niet de halve organisatie meeneemt als hij weggaat kun je daarop voortborduren.
Appels met peren vergelijken is ook een vak. Het ene jaar is het andere niet en gooi er nog een paar kreten uit.
Expected goals ook zo'n kreet die je overal leest, wat een gelul.
Het verwachtingspatroon was flink gestegen, de prijzen voor kaartjes en shirts ook, maar op het veld zie je het niet terug. Een degelijke voorzet vanaf de achterlijn.... ik droom ervan.We hebben flink geïnvesteerd in het team en als er dan een club komt die twee palingkarren voor het doel parkeert kunnen we er niet eens doorheen komen.
Het feit dat jij het niet terug ziet zegt meer over jouw voetbalkennis dan over de werkelijkheid. Ik snap je frustratie van de afgelopen week maar overdrijven is ook een vak. Ook gister hadden we makkelijk 2/3-0 voor kunnen staan als Santi iets scherper was en dan wordt het allemaal makkelijker. Zelfs Real Madrid heeft het soms moeilijk tegen de nummer laatst als die spelen zoals Volendam gister. Aanvallen is gewoon moeilijker dan verdedigen zo simpel is het. Niet zo piepen als je geen vertrouwen heb in Arne kan je net zo goed helemaal stoppen met Feyenoord volgen want veel beter gaat het echt niet worden.
Je hebt gelijk, het was geweldig de laatste weken, Vooral de vleugelspitsen leveren de ene na de andere puntgave voorzet af. Voetbal is pas leuk als er in het strafschopgebied iets gebeurd. Balletje breed en balletje terug ipv jagen en snel spelen. En... iets minder als in je verhaal, want als daar koop je niks voor.
Tot slot heb ik niets over Arne gezegd volgens mij en als je denkt dat het niet beter gaat worden dan zou ik maar stoppen met volgen, want de potentie is er, maar.... nu even niet.
Het valt ook allemaal wel reuze mee. Ik snap dan ook niet dat erg gelijk zo gigantisch negatief word gedaan. Ineens zijn alle aankopen weer bagger, word er overal weer falend beleid uitgevoerd, zijn we altijd maar eindeloos aan het breien.
Vorig jaar zat het naar mijn gevoel ook wat vaker mee, slot zei het gisteren ook wel mooi. Dat beetje geluk maakt een goed seizoen een geweldig seizoen. Soms moet je het ook een beetje meezitten dan is het fijn dat als je een keer niet beter bent dat het gewoon ff meezit, of iniedergeval niet tegen.
Daarnaast ben ik ook gewoon van mening dat het nu allemaal veel minder lijkt omdat psv het zo goed doet. Die leken ook gewoon af te steven op een 3 of misschien zelfs 4e plek in de cl, maar er was geen vuiltje aan de lucht voor sevilla tot dat die gek ineens rood pakte. Daar kijken toch veel mensen naar en gaan dan gelijk roepen dat feyenoord het allemaal slecht doet want psv haalt het wel, blablabla. Zie allemaal mensen op Twitter al weer slot en ten kloese afzeiken, daar word net gedaan of we net zo'n rampzomer hebben gedraaid als in Amsterdam. De een na de andere speler word al weer afgezeken. Dat gasten als gimenez, wieffer en waarschijnlijk hankco allemaal vrolijk bijtekenen dit jaar zegt toch ook wel veel? Die hebben klaarblijkelijk zat vertrouwen in deze club, staf en directie, maar hier word er al weer gedaan of het allemaal waardeloos is. Tot slot is het toch ook niet gek dat de financiële slagkracht nog niet helemaal gelijk is aan psv. Die hebben vorigjaar (volgens transfermarkt) bijna 100 miljoen binnen gehaald en zo'n 10 miljoen uitgeven, die hadden nog een serieus potje staan. Sws hebben ze de laatste 5 jaar voor zo'n 310 miljoen verkocht tegen over de zo'n 130 van feyenoord.
Wat hadden mensen dan verwacht? Dat na 2 goede transferzomers dat ineens we gelijk weer bij waren? Dat elke aankoop ineens gelijk rendeert? Dat we ineens makkelijk kampioen en de laatste 16 CL zouden halen? Vergeet ook niet dat feyenoord volgens mij nog in de top 3 staat van gemiddeld jongste basis 11 in de cl dit seizoen, de resultaten vallen wat tegen maar volgens mij word er nogsteeds ongelooflijk veel waarde op het veld gecreëerd.
Het relativeert een eventuele depressie behoorlijk, al verandert het niks aan het feit dat er tegen Volendam gedurende 80 van de 90+ minuten wel heel veel zand in de machine zat.
Dat dus, allemaal gejank om niks.
Ook psv krijgt nog wel zijn mindere periode
Er zijn wel grotere gaten gedicht in het verleden.
Fc neuzenvreugd heeft nog de illusie dat ze 24 punten kunnen goed maken, wat stellen die 10 punten van ons dan voor.
Als de lampies 2 potjes verliezen gaan ze echt wel zenuwachtig worden