szymanski-gae

Soccrates Images | Artikel door @altijdbeter [Twitter]

Nieuws

Go Ahead 3-4 Feyenoord: Statistieken onder de loep

FeyenoordTM

In de vijfde wedstrijd van de Eredivisie nam Feyenoord het zaterdagavond in Deventer op tegen Go Ahead Eagles. Een stroeve wedstrijd, waar de Rotterdammers dankzij een 3-4 overwinning wel met de drie punten naar Rotterdam terugreisden. Na een 2-0 achterstand kon er dankzij doelpuntenmakers Danilo (2x), Dilrosun en Szymanski toch nog een overwinning worden gevierd. 

In dit artikel blikken we aan de hand van een zogenaamd data dashboard terug op de wedstrijd. Geven de statistieken aan dat de wedstrijd inderdaad zo stroef ging? Zijn er positieve of negatieve punten tijdens de wedstrijd die minder zijn opgevallen? Middels het dashboard probeert 1908.nl iets meer inzicht te geven in de wedstrijd en hoe deze zich verhoudt tot het huidige Eredivisieseizoen van Feyenoord.

Klik op onderstaande afbeelding om statistieken uit te klappen

Zoals trainer Arne Slot na de wedstrijd in Deventer ook al aangaf: Ondanks een 2-0 achterstand, raakten de spelers van Feyenoord niet in paniek. De achterstand werd nog in de eerste helft ongedaan gemaakt en na doelpunten van Dilrosun en Szymanski wist Feyenoord in de tweede helft zelfs de leiding te pakken. In het dashboard zien we dit ook terug. Toen Go Ahead Eagles op voorsprong stond, creëerde Feyenoord haar beste kansen van de wedstrijd om de achterstand zo snel mogelijk ongedaan te maken. Uiteindelijk werd dit in de eerste helft nog opgelost. Opvallend genoeg zijn de momenten waar Feyenoord de controle ‘moet’ nemen ook de momenten waar ze enigszins verzaken: Wanneer Feyenoord voorstaat creëren ze nagenoeg geen kansen en ook bij een gelijke stand is het hit or miss. Een makkelijke verklaring hiervoor is echter dat een team aan de leiding niet te veel risico wil nemen, met het oog op de counter.

Verder is af te lezen dat het veldspel volledig op de hand van Feyenoord was. Dit was ook te verwachten – Feyenoord is immers dominant onder trainer Arne Slot – maar zelfs voor Feyenoord was het zaterdag wel een erg eentonig beeld. Als een warm mes sneed de passing van Feyenoord door de boter die Go Ahead Eagles heet en met meer progressive passes dan gemiddeld dit seizoen, minder passes terug, een hogere balcirculatie (passes per minuut) en een gemiddeld langere afstand van de passes werd de wedstrijd volledig gecontroleerd. Het was duidelijk dat Go Ahead Eagles als enige ‘doel’ had om het centrale zestienmetergebied af te schermen en snel weer in verdedigende formatie te staan, wat te zien is aan het hoge aantal voorzetten en het lage aantal transities van Feyenoord. Uiteindelijk werd de ban doorbroken en wist Feyenoord na een stroeve start vier keer het net te vinden.

Opvallend:

  • Bjorkan en Hartman hadden moeite om hun directe tegenstander in bedwang te houden.
  • De spelsituaties waren weer erg kansrijk, hoewel er geen doelpunten uit voortkwamen. Feyenoord creëert dit jaar uit dode spelmomenten verreweg het meest (3xG) van de Eredivisie.
  • Maar tijdens verdedigende spelsituaties presteerde Feyenoord tegen GAE ver onder het seizoensgemiddelde… Punt van aandacht. Er werden te veel schoten weggegeven na een corner of vrije trap.
  • Feyenoord zette minder druk dan gemiddeld dit seizoen. Maar dat is logisch: De Rotterdammers hadden ook meer de bal.

Slotnoot · Dit is een eerste opzet van het dashboard. Ondertussen hebben we al feedback gehad over het toevoegen van een legenda en goed te kijken welke taal (Engels of Nederlands) we aan moeten houden. Graag brengen we nog veel veranderingen aan die de data overzichtelijker moeten maken of meer inzicht kunnen bieden. Laat vooral in een comment, mail of Twitterbericht naar @altijdbeter weten wat jullie missen en we zullen het de volgende keer invoegen!

Delen

Reacties

Ja, is interessant waarin jullie het zoeken. Ikzelf zou graag de persoonlijke statistieken per speler willen zien. Hoeveel meter afgelegd; hoeveel passes gegeven; hoeveel aangekomen; hoeveel naar voren gepassed, hoeveel terug; hoeveel schoten gelost, enz. etc. Misschien zou het dan ook interessant zijn om e.e.a. cumulatief bij te houden, waardoor je ook kunt zien hoe constant of wisselvallig spelers gedurende het seizoen zijn. Ga hier wel mee door!
Als PPDA ineens omhoog schiet op het moment dat speler X er in komt, en die speler heeft weinig turnovers, weet je dat de wissel mogelijk invloed heeft gehad op het succesvol drukzetten...........
Leuk initiatief!

Ik denk wel dat je goed na moet denken, maar dat doe je al aan de reacties te lezen, hoe je e.e.a. wilt vormgeven. De gekozen data lijkt nu enigszins arbitrair, en wat overvloedig, waardoor het moeilijk is te duiden wat het nu eigenlijk zegt over de wedstrijd of de prestatie.

Ik denk, en ik weet niet of dat mogelijk is met de data die Wyscout geeft, dat het veel overzichtelijker wordt als je een paar spelbepalende statistieken pakt (bv. PPDA, Pass Distance, Posession, Progressive passing %, xG en xA) en dat uitzet tegen het verloop van de wedstrijd (bijvoorbeeld een gemiddelde over de voorgaande 5 minuten o.i.d. om het werkbaar te maken). Zo kun je periodes in de wedstrijd identificeren waarbij het druk zetten op de tegenstander goed lukte, of juist niet. We relatief vaak de lange bal gespeeld hebben, of juist niet. Of we onder de druk van de tegenstander uit hebben weten te spelen, of juist niet. En hoe dreigend we uiteindelijk geworden zijn richting het doel van de tegenstander. Voeg daaraan toe een lijntje met het seizoensgemiddelde per statistiek en je kunt in één oogopslag zien hoe we gespeeld hebben vergeleken met anders.

Daarnaast vind ik de radargrafieken van Footy_metrics altijd heel interessant. Misschien meer onder het mom van goed gejat is beter dan slecht verzonnen, maar dergelijke informatie per speler gebruiken om hun prestatie te vergelijken met de seizoensgemiddelden zou ook interessant zijn. Dan kun je objectief bepalen wie, voor zijn doen, goed of slecht gespeeld heeft. En waar eventueel kwaliteiten misten in het elftal. Daarmee zou je ook weer de koppeling kunnen leggen tussen statistieken en wissels. Als PPDA ineens omhoog schiet op het moment dat speler X er in komt, en die speler heeft weinig turnovers, weet je dat de wissel mogelijk invloed heeft gehad op het succesvol drukzetten. Vraag is wel of de sample size van één wedstrijd daar groot genoeg voor is.

Kortom, goed bezig, maar keep it simple (voor de lezer).
Ziet er goed uit! Zit veel aandacht in zo te zien.
Bij wie halen jullie deze informatie? Houden jullie het zelf bij of komt dit van 'n andere partij? Daarnaast vind ik het gevaarlijk om op basis van deze statistieken 'n oordeel te hebben over het spel omdat er te veel interpretaties inzitten. Ik vind namelijk, om 'n voorbeeld te noemen, de 2e goal wel 'n doelpunt uit 'n dood spelmoment omdat deze korte corner ingestudeerd was en afgemaakt zonder tussenkomst verdediging. Een ander punt is hoe je denk tot 'snelle aanvallen' te komen als je minutenlang met 21 spelers op de helft van de tegenstander staat en zoekt naar 'n opening ...? Snelle aanvallen komen dus meestal door omschakelmomenten [transities] en als je die veel hebt betekent dat dus vaak dat je in de verdediging bent gedrongen. Maar ga zo door!
Die corner is inderdaad vaag. Ik vermoed een bug. Ik moet dat nog checken en was me in eerste instantie niet opgevallen. Ik ga het dashboard aanpassen zodat er makkelijker context kan worden aangebracht. De komende wedstrijden zal het nog een beetje oefenen zijn
Heel tof! Een tip is om die visual mobile friendly te maken. Op je telefoon is het lastig te bekijken. Misschien adhv infographics wat opvallende data hierin uitlichten?

Is het een optie om data terug te brengen naar spelsituaties, waarin je bijv kunt zien hoe Feyenoord druk zet? Ik noem maar een voorbeeld hoor.

Verder goed bezig! Leuk om te lezen!
Ga zo door 1908 met het toevoegen van heel interessante content!!!
Tip voor het Excel bestand: probeer diagrammen te gebruiken ipv alleen cijfers. Dan heb je het ook direct visueel.
Thanks, ik schrijf hem op. Ook een legenda voor de kleuren en vertaling van alle Engelse woorden naar NL (weet niet waarom ik dat zo heb gelaten) komt nog